За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите

В момента те са 2,214 милиона
4 апр 2023 11:14, Стела Стоянова
152
За пръв път от 33 г. без великденски надбавки за пенсионерите
Снимка БГНЕС

За първи път от 33 години няма да има великденски надбавки към пенсиите.

Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график – от 7 април, петък, но без тях. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт.

По темата цари пълно мълчание от правителството, въпреки че във форумите и социалните мрежи сред пенсионерите това е основна тема на разискване. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден, но миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно.
В редовния график – от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души. Добавките, които обикновено са процент от пенсията, помагат на възрастните хора да посрещнат празника.

„Имали сме тежки кризи, но дори и тогава пак възрастните хора са получавали бонуси. Затова си мисля, че в момента държавата няма пари“, казва икономистът Мика Зайкова пред Лупа.бг по повод решението на служебното правителство да остави пенсионерите без допълнителни средства за Великден.

"Пенсионерите у нас са 2,214 млн. Ако им дадат поне 20 лв. за празника, това прави 4 милиона и половина. Може да се вземат пари от Сребърния фонд. Твърди се, че в него има милиард и 30 милиона, но е възможно тази сума да е само на книга", коментира Зайкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
МЕЖДУ 5 И 10 000 ЛЕВА ИМА ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР СКРИТИ ПО ЧЕКМЕДЖЕТА И ДЮШЕЦИ! ТЕЗИ КОИТО НЯМАТ ПРОСТО НЕ СА РАБОТИЛИ ДЪРЖАВНА РАБОТА .
125
0
 
4
 
! Отговори
Ууууу преди 1 година
Що пари потрошиха за избори.
124
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До ЦиникДА , ТАКА Е. ЖИВЕЕШ НА ГОЛЯ ПОЛЯНА И ХОДИШ С ПРЕПАСКА ОТПРЕД. НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ .НИЩО НЕСА ТИ ДАЛИ.
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме ,че в България повечето семейства разчитат на помощите от близките си роднини(Пенсионерите) Те не само ,ше гладуват на празника ,но и срам ще берат пред внуците си.
122
3
 
2
 
! Отговори
Батинка преди 1 година
Да го вземат от Тиквата нали прибра от черепа 77 милиона и го подгони за бизнеса с билетчета да му открадне или.да дадът от портмонето с което подариха 480 000 000 евро на Украйна.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега осигуровки се плащат за работещите в обществения сектор - държавни служители, военните, полицаите и останалите в обществения сектор. В частния сектор масово се осигуряват на минимума или не се осигуряват. Е, не може само обществения сектор да изплаща пенсиите на всички пенсионери.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат тези няколко милиона от социалните помощи, давани на здрави млади хора, на които държавата посочва работно място, но те не го искат.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е,че Велев и сие"сиромаси"Червени Бичмета да получават милиарди помощи за "изнемогващият"си бизнес,а пенсионерите,пенсионерите куучета ги яли!!!Нали така фелдфебел Радев???
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако не бяхме хвърляли на вятъра пари да издържаме нахални съседи по море сега за пенсионерите можеше да има надбавки.
117
0
 
4
 
! Отговори
До127 преди 1 година
Остави Сингапур,пенсионната система на почти цяла Европа включително и нашата работи по системата с трите стълба,държавен,частен задължителен и доброволен!Лошото при личните партиди е,че не се управляват както трябва и това съчетано с огромната инфлация го прави в голяма степен безмислени,от друга страна пък системата при която работещите плащат пенсиите на тия които ги ползват не работи в страни с демографска криза!Виж за осигуровките,контрола и корупцията при ТЕЛК си прав.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме че и Бойко и при ПП и сега служебното правителство се подаряват милиони на милионерите
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За работещите родени след 1959 година, 25% от осигуровките за пенсия отиват към частните фондове, вместо за изплащане на пенсии за пенсионерите. Сега почти всички работещи са родени след 1959 година. Как компенсират кражбата на 25% от парите за пенсия? Ами не увеличават пенсиите и ги държат ниски . Поне 100 лева великденска добавка да бяха дали.
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То надбавки няма но има отново безплатен ток за измисления безнес и 40%намаления на таксите на операторите а те вдигнаха нашите такси ,благодарим г-н Радев затягане коланите
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125, предлагам ти да прочетеш за сингапурския модел на пенсионно осигуряване. Аз по принцип не съм против общия кюп, но в България тази система е тотално опорочена и няма как да работи заради популизма на политиците ни. Държавните служители не внасят, военните и полицаите също, раздават се социални пенсии за щяло и нещяло. Системата на Телк - близо 600 хиляди пенсии. А накрая внасят само работещите в частния сектор - и то повечето на минимална. Е как да излизат сметките тогава!?
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради вноските за пенсии на работещите в частните фондове се нарушава модела,при който сега работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това предполага допълване от страна на държавата на тези отнети суми от пенсионерите. Сега пенсии се наричат и куп социални плащания, които не са пенсии. Затова държавата трябва да внася големи суми в НОИ за да бъдат плащани и тези "пенсии". Социалната пенсия не е пенсия, а социално плащане, както и пенсиите за инвалидност. Минималната пенсия е от две части - п
111
2
 
8
 
! Отговори
До-120 преди 1 година
Ами нали това ти говоря,че родените след 1959 имат задължителни лични партиди в частни пенсионни фондове,където вече 23 години внасяме пари в тях,лошото е че тия фондове нито управляват нито увеличават средствата ни!Това съчетано с няколкото епизода инфлация като тая която ще ни спретнат световните режисьори докато настъпи времето да можем да си ползваме парите,прави от личните партиди-кауза пердута!
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Солидарният пенсионен модел, при който всички внасят в общ фонд, е измислен през 19 век и работи добре само, когато има висока раждаемост, тоест текущите млади плащат текущите пенсии. В условия на прогресивно застаряващо население и раздути държавни апарати, скоро много европейски пенсионни системи ще изгърмят по френския пример. А за нашата държава да не говорим - с огромната маса хора, които не внасят осигуровки, а получават пенсии. Даже не знам как изобщо все още държавата ни успява да плаща.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем е, че вече много от пенсионерите са на минималната пенсия, заради плащането на осигуровки върху минималната заплата, а останалото на ръка и те се радваха, че са взели повече. Всъщност взимат по-малко, но никога няма да го схванат.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има стотици милиарди в чекмеджетата. Да ги вземат и върнат на България.
107
2
 
6
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
Еми държавата като не налага контрол на фирмите да са редовни и да плащат осигуровки ще взимаме За 20 години в строителството я имам 2 години я не.Тези които плащаха осигуровки пък плащаха минимални заплати и работиш като кон.