Протест пред ДА "Архиви", искат заплати, а не подаяния

Искат увеличение от 30% на възнагражденията си
26 апр 2023 14:28, Александър Попов
38

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служители на Държавна агенция "Архиви" се събраха на протест пред институцията с искане за увеличение на заплатите си с 30%. Протестиращите са категорични, че трябва да получават достойни заплати, като срещат подкрепа и от синдикатите.

Протестните плакати на служителите гласят "30% увеличение на ФРЗ", "Заплати, а не подаяния" и "Забранената институция на паметта".

Бистра Дамова е старши експерт в ДА "Архиви". Пред БГНЕС тя каза, че работи от 15 г. в ДА "Архиви" и днес с колегите й протестират, защото заплатите им са много близки нетно до минималните в страната. "Длъжностите, които ние заемаме, са длъжности, които са за висше образование. Ние все пак сме учили, потрудили сме се да имаме образованието, за да можем да работим на тези длъжности и да бъдем назначени", посочи Дамова и отбеляза, че заплатите им не се увеличават, много често са били замразявани.

"Ние имаме право на допълнителни материални възнаграждения, които на всеки 3 месеца трябва да получаваме. Тях също не ги получаваме", призна жената и подчерта, че като държавен служител, тя и колегите й нямат право да работят на друго място, а с минимална работна заплата, предвид инфлацията, няма как да оцелеят с увеличение от 100 лв.

Председателят на ДА "Архиви" Михаил Груев слезе при протестиращите и заяви: "Аз от своя страна съм направил необходимото, информирайки нивата над мен за вашите искания и за създалото се недоволство по отношение не само на заплатите, а въобще на финансовото състояние на Агенцията, така че запознат съм с исканията. Действително по размера им може да се спори, но така или иначе считам, че служителите в системата на Архивите заслужават едно справедливо заплащане."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: заплатиАрхиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Един от тях преди 1 година
Един младши експерт в системата не взема повече от 920 лева. Това ако е адекватно заплащане ...
19
1
 
1
 
! Отговори
Един от тях преди 1 година
Виждам тук индивиди, главно анонимни, които си нямат и понятие от архивна работа. Дигитализацията е на скенери дадени по отделите преди около 10-13 години, някои компютри са на същите години. За "клатене на краката" не остава време от купищата работа, която извира. Справки, проверки на фондообразуватели, копия на документи (в някои отдели са със стотиците), обработка на лични фондове (за които благодарим на нашите дарители), а черешката на тортата е популяризаторската дейност.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професията "архивист" е ключова във всяко общество. Престижът й се изгражда от работещите в системата. Интересен обаче е въпросът за образованието на работещите в архивната система. Професията "архивист" е регулирана, но заради съботажа на ДАА в закона не се предвижда член, който изисква стартово образование и квалификация по архивистика за работещите, респективно няма и наредба за професията. Те създават сивия сектор на обработките, от който добре печелят. Като искат заплати - да се образоват.
17
0
 
4
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Много големи затова след спечелен конкурс като тръгнат да си подписват заповедта за назначаване си мислят че се подиграват с теб. И не подписват кръгом и бег през глава.
16
0
 
2
 
! Отговори
До казана преди 1 година
На българите в ада няма дявол пазач,ни сами се дърпаме на долу. Прави ми впечатление че няма нито един протест в който хората да се борят за правата си ,да не е опит в коментарите на днес.бг. Спомних си протестите на майките на деца с увреждания, що плюене падна по тях.Хора протеста е легален и демократичен начин да си защитиш правата ,и идеята като нещо не ти харесва върви си е *** и пораженческа.
15
2
 
8
 
! Отговори
Даваме Ви път преди 1 година
До Анонимен - Искат... А какво са дали? Тази работа може да се върши от един 20 годишен младеж за секунди.Протестиращите да напуснат и да дадат път на младите и на новите технологии.Отговарям веднага, не може да я свърши. Явно нямате представа какво и как се съхранява в ДА "Архиви". Пътя на документите до архива пак изисква знания. Дигитализация на всички документи е дълъг и труден процес. Най-малкото, че за техника отново не се отпускат средства. Работи се на стара и морално остаряла техника.
14
4
 
5
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 1 година
Подкрепям вдигането на заплатите, но за сметка на бройката, а не по трима души да си клатят краката по работа дето е за един...
13
4
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Мен като не ме устройва заплатата напускам и си намирам по-добре платена работа. Трябва да си пълен некадърник да работиш квалифицирана работа за минимална заплата. Да си стягат багажа и да напускат. Само така може да се реформира една институция, когато има дефицит на хора, заплатите ще се вдигат, ръководители ще се уволняват.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са онези, дето решават кръстословици по цял ден и зяпат ейвън по цял ден.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, че после депутатите пак да си актуализират заплатите щото им били обвързани със средната заплата в обществения сектор. А не, мерси.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да заплашат, че ще отворят още досиета и да видиш как ще се оправят нещата.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко са им сегашните заплати?
8
9
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До да: напротив, те сами са си виновни, защото са твърдо против дигитализирането и електронното управление. Искат да си стоят 200 архивни мишки във всяка агенция с ниски заплати, вместо да са 10 човека с високи заплати! Пари има повече от достатъчно, просто архивните мишки са твърде много! В 21 век все още държавна администрация е на ниво 1950-та година и не се е развила, единствено замениха пишещите машини с компютри за да не се налага да правят излишни движения които имаше с пишещите машини.
7
6
 
12
 
! Отговори
да преди 1 година
Нещо взеха всички от всякакви държавни институции да излизат на протести за по-високи заплати, ама продължават да гласуват за Бойко, който с неговата партия ГЕРБ и неговите авери от ДПС са главните виновници за ниските заплати, разграбването на държавата, изгонването на милиони млади хора от страната и всякакви още зулуми, кражби и корупционни схеми.
6
6
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако бяхме нормално африканска държава на ниво Зимбабве с действащо електронно правителство, всички тези индивиди щяха да са на пазара на труда и цялата им агенция щеше да е от 10 човека с 10 компютъра и всичко да е дигитализирано, а не да циврят за заплати и да се противят на всеки опит за навлизане в 20 век на държавните агенции! Ако бяха на ниво Зимбабве можеше и да има бюджет за нормални заплати, но те искат да са на ниво Северна Корея с 200 архивни мишки които да се ровят в хартия.
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко получават в момента? Все пак в България средната заплата е 1000 лв. Те за толкова пари едва ли вършат нещо. Стари соц кадри и калабалък.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат... А какво са дали? Тази работа може да се върши от един 20 годишен младеж за секунди. Протестиращите да напуснат и да дадат път на младите и на новите технологии.
3
1
 
18
 
! Отговори
Пogkpenям! преди 1 година
Дъpжaвният apxив e cтpaтerичecka инcтитyция, c вaжнo знaчeниe и зa нaциoнaлнaтa cиrypнocт! Hecлyчaйнo npи okynaциятa 1944-1946, cъвeтckaтa apмия koнфиckyвa и изнacя в Mockвa целият дъpжaвeн apxив нa Цapcтвo Бълrapия, oт koeтo npoизлизaт фyнgaмeнтaлни npoблeми и go gнec...
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ама НЕ
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако човек е образован и интелигентген не ходи да крещи за заплати, а орива престъпниците в управлението.