ПП-ДБ изчегъртват със закон всички символи на комунизма

Те внесоха проект, с който искат премахването им от публичните места
18 май 2023 17:00, Стела Стоянова
541
ПП-ДБ изчегъртват със закон всички символи на комунизма

Всички символи от комунистическия режим, включително "лозунги, надписи, знаци, фотоси и всякакви други подобни обекти", да се премахнат от публичните места, предлага законопроект, внесен в НС от "Продължаваме промяната - Демократична България".

ПП-ДБ предлагат въпросните символи да се поставят на публично място, само ако ги придружават указателни табели, които "посочват престъпния характер на режима".

"Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели, съдържащи следния текст: "Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание", пише в законопроекта.

При установени нарушения съответният областен управител предприема незабавни действия за тяхното отстраняване, предлагат ПП-ДБ.

Още по темата

В законопроекта пише още, че Министерството на образованието и науката, наред с всички държавни и общински органи и публични организации с отношение към политиките в областта на предучилищното и училищното образование, трябва да предприемат действия за привеждане на образователния процес в съответствие с този закон.  

Вносители на законопроекта от страна на "Демократична България" са 19: Мартин Димитров, Атанас Славов, Кристина Петкова, Антоанета Цонева, Илина Мутафчиева, Любен Иванов, Георги Ганев, Ивайло Мирчев, Иван Белчев, Стела Николова, Ивайло Митковски, Свилен Трифонов, Даниела Божинова, Елисавета Белобрадова, Димитър Найденов, Александър Симидчиев, Йордан Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев.

От страна на "Продължаваме промяната" са само двама: Андрей Гюров и отцепникът от БСП - Явор Божанков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какъв е ''символЪ'' на този паметник , та ревете толкова ? Не може ли да съборим ВСИЧКИ паметници в тая територия , за да мирне ЕДНА ШЕПА алосани атлантици ?
392
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тия си мислят, че някой им гласува депутатските заплати за подобни провокации. Скоро ще ви стане тясно тук...
391
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А комунистите от редиците си ше премахнат ли? Еваси лицемерието!
390
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП (Продължаваме Плана) за унищожение на България. Каква крива логика е само да се подведе някой за да гласува за тия. Никакъв разумен напредък. Вместо да мислят за инфраструктура, здравеопазване, социално подпомагане и друго, те ще инвестират пари и усилия в разрушаване. Върха на безумието стигнаха тия.
389
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ceci_Учил си от комуно-читанка. Не си разбрал, че едва тогава България се обедини, без загуби. А твоите приятели хвърлиха на фронта армията като защита на руската,и за няколко месеца загубихме десетки хиляди безсмислено, а зяедно с тях и територии, от където сега плюят по нас
388
4
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 11 месеца
Примитивни и ефтини трикове за възстановяване на яко подмокреното реноме, но само проличава мизерният им интелект.
387
8
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 месеца
ЯПОНИЯ ПРЕГОВАРЯ С НАТО,ФИНЛАНДИЯ ВЛЕЗЕ,СЕГА И ШВЕЦИЯ. РУСКИТЕ БОТОВЕ В ТОЗИ ВЕСТНИК И ТЕ ЖИВЕЯТ В НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ. НЯМА ЧОВЕК,НАПРАВИЛ ТОЛКОВА ЗА РАЗШИРЕНИЕТО НА НАТО ОТ ВЕЛИКИЯТ СТРАТЕГ ВЛАДИМИР ПУТИН!
386
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Последното редовно правителство бяхте коалиция с тях, пък сега престъпници.
385
11
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Браво!
384
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крайно време беше
383
3
 
6
 
! Отговори
Изчегъртват преди 11 месеца
Грамотни списвачи, няма що!
382
6
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Поредното доказателство, че наесен сме на нови избори. Вечна им памет на ПП ДБ и малцината останали теотинеткаджии, които ще гласуват за тях.
381
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От третополова партия - третополови идеи
380
7
 
32
 
! Отговори
Тихомир преди 11 месеца
Отгледан съм от родители сираци. По онова време, онзи "престъпен" според 38-то НС, режим се грижеше за сираците си. Родителите ми успяха да завършат университет, работиха и ме отгледаха (баща ми - кръгъл сирак е отгледан от дядо си). ХА сега си представете дали сега това е възможно. Само си представете как двама сирака оцеляват по пансиони, завършват висше образовение (само таксите не могат да си платят), създават семейство, плащат 700 лв. наем или кредит и т.н. СМЯХ. Всичко си има две страни !!
379
7
 
34
 
! Отговори
Тихомир преди 11 месеца
Тия офлюви за поредното грантче от Амер.посолство ще продадат и майка си и баща си. Французите щото са мноооого *** не си разрушиха Бастилията, а са я оставили и сега печелят милиони на ден от туризъм. Ела у нас да видиш - гърмяхме 5 пъти мавзолея, сега паметниците, важно е децата да не си спомнят какво е било, всичко да бъде изтрито от историята, а това че може да направим пари от това - няма значение. А в САЩ никъде няма паметник на загиналите местни войни в борбата срещу колониалистите!
378
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези са с изчегъртан мозък. Не, простетете - тези нямат грам мозък в главите си. Тези са кадри на Козяк и срещи доларчета правят какви ли не дивотии.Но идва техният край.
377
10
 
15
 
! Отговори
Кръстьо преди 11 месеца
Трябва ясно да се заяви че всичко построено в предишният социалистически режим е престъпно ! И хората, гледайки какво е построено по времето на социализма и какво по времето на демокрацията, да изберат ...
376
6
 
23
 
! Отговори
Ceci_ преди 11 месеца
Ясно се виждат приоритетите на поредната шайка. И не, не е подобряване на демографията, по-добро образование, повесе инвестиции... не зловещ популизъм. Няма споменаване на царският режим, който1. Отрича републиката2. Вкарва българия в поредица от катастрофи3. Вкарва я в най-страшната война на страната на фашистите, осъдени от страните на които шайката облизва дъното
375
5
 
27
 
! Отговори
красив преди 11 месеца
Всичк7и, които са подписали законопроекта, са получили своето качествено българско образование по време на "престъпния комунизъм".Дали ще си скъсат дипломите? Фашизмът не е ли престъпен-а вие ни върнахте към този строй-капитализъм в най-уродливата си форма и сега искате да променяте съзнанието на хората, на децата ни с вашите налудничави идеи.Отменете срамните за България закони, които приеха по време на СДС. Вижте каква политика създадохте в страната-за срам пред целия свят.
374
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На новите комунисти им пречат табелките останали тук там от старите комунисти. И ще сложат нови табелки...за тези които не са съгласни с тях. И пак ще възродят същият комунизъм, но с ново лице. Kleta mayka Bylgarya.......