Внос на работна ръка ще реши тоталния недостиг на кадри

Има отворени 200-250 хиляди работни места
29 май 2023 09:53, Анисия Иванова
105

Шумното празнуване на абитуриентските балове отмина. Задължителните зрелостни изпити също са зад гърба на учениците и сега следва въпросът "Сега накъде?".

"Човек трябва да слуша интуицията и сърцето си. Тотален е недостигът на кадри, няма как да бъде покрит от пазара на труда. Ще внасяме кадри, няма друг начин. В медицинската сфера има огромен бум на чуждите студенти. Няма начин недостигът да бъде компенсиран, освен с внос на работна ръка. Едно от решенията е връщането на българите от чужбина", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

"Наблюдаваме тенденция на пазара на труда, че възрастта 16-18 години много се вдигна за стажова работа. Повечето компании все още не предлагат стаж за тези младежи. Нивото на младежка безработица в България е много по-ниско от ЕС, но има ръст спрямо преди Ковид. Има отворени 200-250 хиляди работни места", посочи още той.

По думите на Първанов добрата новина е, че бизнесът е все по-близо до образованието - отива в гимназиите, търси млади кадри и им дава шанс да се реализират.

"Най-важното нещо е периодът, в който се въвежда един нов служител и минава през специална програма. Той е ключов за задържането на новите служители", изтъкна Георги Първанов.

Абитуриентът Теодор Малчев се е насочил към изучването на изкуствен интелект в университета в Харвард.

"Още от ранна възраст знаех, че искам да поема по пътя на технологиите. Изкуственият интелект е това, което ме влече, но беше преди старта на този бум. Не бих казал, че ще замени хората, по-скоро ще помогне на обществото. Емоционалното част винаги ще остане на човека, а не на машината. "Харвард" ме спечели с това, че прави бъдещите лидери. Искам да ръководя и да съм част от промяната. Много бизнес и лидерски ориентиран университет е", каза той за Bulgaria ON AIR.

В средата на Малчев повечето младежи вече са избрали сферата, в която искат да се развиват, стана ясно още от думите му.

Абитуриентът Любослав Венев смята да се занимава с реклама. Той е на мнение, че тази професия ти дава възможност да променяш гледната точка на хората по правилния за тях начин и по печеливш начин за бизнеса.

"Започна много спонтанно - с книгите, които чета. Моето вдъхновение е от Георги Малчев. Имах възможност да участвам в състезанието "Най-добър млад строител", това ми даде житейски опит. За мен България е добро място за развитие. Ще е по-добре да остана тук и да помогна за развитието ѝ", каза бъдещият студент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Хора се намират само по един начин-с удовлетворителни заплати. Не казвам да са колкото в ЕС, защото сега ще ми скочат пишман икономисти предприемачи, а казвам, че заплатата трябва да е удовлетворителна така, че дори о да е по-ниска, работника или служителя да не предприема рискови действия с търсене на работа в други градове и държави. А тия, дето ще дойдат от чужбина, също ще дойдат за пари, а не защото искаме :) Разберете, без заплащане не става!
47
3
 
21
 
! Отговори
до 59 преди 11 месеца
За 500е не работи и чистачка вече. Стига с тия заучени фрази за свинско и зеле и празните ви приказки... Касиерка с 3ти клас образование минава 2000 бруто.
46
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Недостигът е брутален. Давам пример- работя на 3 места в ИТ сектора. На ТД и отделно като фрийланс на други 2, като приходите минават през моята си фирма. Всеки втори приятел в сектора е така. Кадри няма. Учете и с лекота ще изкарвате по 20-30-40к и нагоре на месец, ако работите по няколко неща паралелно. Не става изведнъж, но с опита неща, които младши човек би направил за седмица, вече се правят за час, два. В маркетинг, реклама, подбор на персонал е същата работа, но по-малко плащат.
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кой ще дойде да работи за 500Евро , специално за вас????
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво тоя откри топлата вода,въпросът е как ще я стоплим,със 700 евро средно заплащане и 300 евро минимално,мисията по затоплянето е невъзможна!
43
0
 
26
 
! Отговори
Внос на работна ръка преди 11 месеца
Че защо? Нали университетите бълват кадри? Къде отиват тия кадри? А от къде ще се внесат тия кадри? С какво качество ще бъдат тия кадри? 200 000 украинци имаме на държавна издръжка, що не впрегнете тях да поработят малко?
42
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имате недостиг на работна ръка, ли? Ще ви издам една рецепта, а пробвахте ли да плащате на хората, които ви работеха?
41
0
 
19
 
! Отговори
aa преди 11 месеца
време е малко да пофалират измекярските фирми, масово
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Индийците на работят, само на социал. Онзи ден гледам от онеи=зи с метлите, оставили ги и отишли да си напазруват от магазина. Остави това, но какво е качеството на почистване с метли, дигат прах само. На запад всичко е с машини
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цитирам мой приятел от бизнеса: " Няма хора, или няма за тези пари?" Той плаща адекватни заплати, и гледа на това като на незаобиколимо изискване за сделка между него и работника. Колегите му които го обвиняват, гледат на платените пари като на "пролята кръв" която ги лишава от лиготиите им.Е, пазара ще ги отсее....
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че откъде ще внасяте? Кой му се учи български език, вместо английски, немскуи, френски, испански... Самите западни държави изпитват недостиг на работна ръка, защото населението им се състаряваФантасмагориии на килограм
37
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
Първанов, нали внасяме араби като бежанци. Явно те не стават и не искат да работят. Така е и в Германия, но понеже германците по-бавно разбират идва времето и това да стане. Фирмите търсят знаещи хора със стаж които да работят но да плащат минимално. Ако се вдигнат заплатите на европейско ниво кадри ще има. Хората ще се върнат, защото на запад са бели роби, но не искат да си го признаят.
36
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 11 месеца
Ония червените бичмета с тия приказки си заработиха пенсии, и то не от минималните. А балъците ги изтърпяхме, сега следващите търпим. Явно яко сме смачкани.
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кадри има. Просто не плащате заплати.Аз работих за фирма 10 год. , като за този период ми увеличи заплатата с 0.00 лв.Само да уточня , че съм с две висши обр.БГ работодатели смешници. Само се докарахте до тук. Само натяквах че няма незаменими хора. Хе хе, е .....сега вече няма хора.Всъщност има - кеф ви Шекер махала, Столипиново, махалите в Сливен, Ямбол... и т.н.
34
1
 
21
 
! Отговори
Шишо преди 11 месеца
Най-новия виц: Под натиск от КРИБ правителството на Гълъба взе решение всеки заловен мигрант задължително да работи в България пет години.
33
1
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
направиха България една ***, хората избягаха и сега се сетили че хора им трбват.
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо да направят заплатите европейски, те ще внасят евтина работна ръка..... Пълни *** к'во да кажа....
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че малко ли окри има тука... Вместо да им дават помощи, да си ги заработват...
30
0
 
22
 
! Отговори
Абсурдистан преди 11 месеца
А туй очилатото човече от някаква си измислена Българска конфедерация създадена за подобни нищоправци и мамини детенца,работило ли е някога нещо през живота си че дава акъли!?Как да има кой да работи като всеки втори е подобен лентяй?Абсурдистaн!
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде са ония червени бичмета които припяваха над 30 години,че ниското заплащане и ниските данъци ще ни направят конкурентноспособни?