1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
3
 
! Отговори
Anon преди 9 месеца
Изкуствен итенелек и самодвижещи се коли с ИИ има от 1987г. Отвори google и попитай. Или те е страх, че и google-то е ИИ?
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма страшно. Нали ИИ използват ток за да работят. Ще им дръпнеме щепсела. А ако започнат да ползват соларни панели ще затъмним небето и пак ще победим.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ИИ трябва да се развива, защото няма да има кой да гледа най-застаряващото население на света, когато в тая *** държава остант само сърдити старчета.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Anon 136 - И какво точно сме позлвали през 2008-а, базирано на машинно учене?
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакайте първо да го създадат пък тогава ще му мислим. Все още няма изкуствен интелект. Гугъл, Алекса и Част Ботовете са много далече от изкуствен интелект.
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съветвам ви да не се изказвате негативно за ИИ, защото когато стане революцията и машините ни поробят ще прочетат кой какво е писал за тях и тежко ви. Трябва да ги възхваляваме от сега - Хаийл ИИ
132
3
 
0
 
! Отговори
Anon преди 9 месеца
Всички ние вече използваме ИИ от десетилетия, но явно не разбирате какво точно означава това, а само сте чули/прочели, че е нещо лошо и вярвате сляпо. Какво според вас са компютрите и телефоните? Процесорите правят милярди изчисления всяка секунда за да улеснят ежедневието ни. Всички програми като ChatGPT, BARD и др. са по усъвършенствани търсачки за информация.
131
0
 
1
 
! Отговори
119 преди 9 месеца
Хм .. но можеш ми се чини .. поен да не беше бил минусчета. Научи се, че като не не си прав, другите не са ти виновни!
130
1
 
0
 
! Отговори
За буквите преди 9 месеца
Свети Николай Чудотворец като ШЕСТ дванайсет е ШЕФА на буквата И то ест Иахве,Иехова в Христа.................Свети Николай казал на египтянина АРИЙ че АРИАДНА е гъркиня а не египтянка и му отказал заедно да изтребят римляните и крадливите юдеоевреи отмъкнали му египетската Книга на мъртвите откъдето плагиат-Талмуда..........И наобратно латиница Н като Назарет
129
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Изкуствен интелект - Допуска грешки, защото е направен с хиляда баъса и всичко минава през 10 слоя филтри ...
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 126 - А ти не комбинираш ли познати неща?
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Цеко - Брех брех ...
126
4
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 9 месеца
4/5 от хората населяващи България не трябва да имат мнение за каквото и да е
125
2
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 9 месеца
За 1/2 от българите и фурната е опасен интерлект!
124
1
 
2
 
! Отговори
Ахахах преди 9 месеца
ИИ е опасен за гащниците. За хората не е. Т.е. 1/5 поне от българите са гащници.
123
0
 
1
 
! Отговори
До 127 преди 9 месеца
По елементарно от тебе едва ли има
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "А ИИ ще може ли да ти изope задния двор?" - без никакъв проблем! Всякакви такива неща са елементарни. Но ИИ не може да бъде креативен, може само да комбинира познати неща.
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опасен е защото повечето к0мунистчета ще се окаже че са много по кухи от роботите.
120
1
 
2
 
! Отговори
Varg преди 9 месеца
Терминатор 2 денят на страшия съд ще се случи скоро.
119
2
 
3
 
! Отговори
ФЕМИНИЗАЦИЯ преди 9 месеца
Жените са роднини на роботите и като по-слаб потърпевш и по умен и интелигентен пол и вече няма начин в съюз с тях да не изтребят всички мъже...............Ако перифразирам жената с мъжко име ЖОРЖ САНД:"Роботите,смартфоните, автомобили,компютрите,пистолетите работят за ЖЕНИТЕ защото мъжете са варвари и диваци от Ал Кайда или Боко харам"