1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 94 - ИИ не изметва постижения ...
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 99 - А сега представи си бай Джи (Г), с безпрепятсвен достъп до ИИ :)
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 98.......трудно ще ги накараш да осъзнаят че единственото им "имане" което имат са лекарите
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 123 - Не че нещо, но 5G досега се доказа, каот изключително ненужно ...
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хората са опасни за хората!!! Особено в България!!! Сметнете колко жертви ка само по пътищата на България!!!
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България няма хирурзи. До 5 години ще се умира от зъб и елеменрарни заболявания, защото няма кой да ни оперира - те за изкуствения интелект са се притеснили. Хора, инвестирайте в хирурзи, защото вече ги няма !!!
92
2
 
4
 
! Отговори
666 преди 10 месеца
Опасен е....
91
5
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
А също искаме забрана на 5 Жи-то, на обратните и искаме задължителни ваксини за всички.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви научни открития какви лекарства, да ви припомня че искат да заменят учителките и касиерките.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И в коя точно сфера ще ги замени? Какво точно се произвежда в България, какви високотехнологични и високонаучни постижения имаме, че изкуствения интелект да може да ги замени?!------Никой не смята че ИИ в скоро бъдеще ще започне да разсъждава като човек. Ще има ограничено приложение като да замени рутинни и ниско интелигентни дейности като да тролиш в полза Боку и седесето по цял ден в нета.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На българин интелект не му трябва. Българина си има Бат Бойко. Бат Бойко е най интелектуален измежду всички българи и за това те са го избирали 14 годин да ги управлява. Освен това Бат Бокйо е прочел една книга заради всички българи.
87
2
 
6
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 10 месеца
България е пълна с ц1гани и русофили, които са най-елементарната форма на живот. русофилската и3мет има повече мозък по време на Коледа и Гергьовден в д3белите си т1мбаци, отколкото в к1хите си т1кви.
86
3
 
2
 
! Отговори
Склададжия преди 10 месеца
Кога вида искуствен интелект да мета щаигий в склада за 6000 лева на месец тогаз мога се притесня ама няма да може да мята щаигий в склада и няма да се притесня. Да се притесняват програмистите щото тех ще замени и те ще останат безработни.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някои хора ги сърби да го развиват докрай. Никой няма да ви пита искате ли.
84
0
 
1
 
! Отговори
До ааа преди 10 месеца
Много ли сте?
83
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
И в коя точно сфера ще ги замени? Какво точно се произвежда в България, какви високотехнологични и високонаучни постижения имаме, че изкуствения интелект да може да ги замени?!
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Стига глупости, не е съвсем така :) Първо, защото естественият интелект няма да спре да създава съдържание. Второ, защото съдържание се създава на база налично такова дори от естествения интелект. В днешно време много малък процент съдържание е уникално и ненаписано. И това е логично, притежаваме огромно количество знание, което е дигитализирано. И тук идва силата на ИИ. Да бъде изпозлван за откриване на иновации като лечение на болести и подобни :) Пр о ст ия човек няма как да го разбере :)
81
1
 
1
 
! Отговори
aaa преди 10 месеца
Една хора от българите са опасни за себе си и за света.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямам доверие на такива машини.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът с ИИ е, че едни хора свикват да му вярват сляпо и да се надяват само на него. Очаквам скоро да има "слушлки с интегриран LLV" където питаш и те напътстват. В един моемнт, ще имаш толков безмозъчни хора, дето без такива помощници, няма да са сигури, дали трябва д асивържат обувките или да останат на едно място, преди да тръгнат нанякъде ...