1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 166, или яко си се объркал... или днес.бе пак са трило коментари :) Дограмаджията пияница е 155 и от там насетне си личи по коментарите му. Е, да . Изтриха маса от писанията му, защото отговорите му бяха логически несвързани и съдържаха само епитети към липсата му на интелект. Ама какво да направиш.... като него в нашето общество има много. За това интернет достъпът трябва да се ограничава на неграмотници.
157
3
 
0
 
! Отговори
до 156 преди 9 месеца
Ти май си пиян дограмаджия защото хал хабер си нямаш от IT и изкуствен интелект
156
4
 
3
 
! Отговори
ьаьаьа преди 9 месеца
По принцип интелекта търси и обича интелекта. Само човек без интелект би се страхувал от ИИ. Но както динозаврите са били и са изчезнали при еволюцията. Сега е наш ред да еволюираме с ИИ или да изчезнем. Нямаш избор или еволюираш за да живееш или изчезваш.Би било лошо да спираме еволюцията на ИИ ,а тя е неизбежна, ако не слънцето ще ни затрие един ден.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект." - знаят, ама друг път. Машинно обучение знаят ли какво е?
154
5
 
6
 
! Отговори
Голям смях преди 9 месеца
Така преди векове трошели машините, че ще им вземат хляба и работните места.Против изкуствения интелект са тези, които нямат естествен такъв.Ами толкова си могат, но не могат да спрат прогреса.
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 162, а ти мъжа ти :) Ясно стана, че си падаш по еднополови забежки :) *** :) Нищоправещ и нищоставащ индивид, който единствено консумира ресурси. На такива като теб трябва да се предлага евтаназия :) като превенция от разпространение на липсата на интелект.
152
8
 
6
 
! Отговори
До 159,161 преди 9 месеца
При вас липсва какъвто и да било интелект!
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 160, нямам нужда за разлика от такива като теб. С какво си? Диабет? Алкохолизъм? Затлъстяване? Сърдечни проблеми? Явно се разпознаваш в думите ми и за това мина на клишета за хапчета :) Поредното доказателства, че интелекта на такива като теб е под критичния минимум. Жалка история си :)
150
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 158, смешно ти е, защото е истина. А разните бачкатори като теб дори естествен интелект нямате... как да разберете изкуственият? Та, вие разбирате само от пиячка и муане :)
149
7
 
6
 
! Отговори
До Хахахахахахахахах преди 9 месеца
Смешно си бе ***
148
1
 
0
 
! Отговори
Асан преди 9 месеца
А какво значи интелект:)))
147
6
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
До копче бабаит, объркал си се :) ИТ-тата доста се грижат за себе си. За разлика от тлъстите бачкатори като теб. Няма плочкаджия, мазач или каквито сте там слаби и здрави! 99% сте дебели, пияндета и болни. Освен това си спомни(зная, че нямаш капацитет, но все пак) кой го пише този ИИ :)
146
16
 
1
 
! Отговори
копче бабаит преди 9 месеца
Опасен е разбира се особено за програмисти и ай ти специалисти. Тлъстите им сланини треперят от страх
145
1
 
1
 
! Отговори
Без Чест Червени преди 9 месеца
Етноса на Мехмед Али Агджа е извършил най-гнусния долнопробен геноцид над Римокатолици изнудвайки и шантажирайки ислямАрабите...............Герба на НАТО е собственост на изтребените геноцидно от Турция Римокатолици Асирийци което разрешава на НАТО да изтреби англичаните пък за края на поляците...........Лорънс Арабски бил АСИРИЕЦ та ясно
144
0
 
7
 
! Отговори
моч преди 9 месеца
1.Смятам , че подобни измишльотини , нямащи общо с журналистиката са чиста проба неистина и пропаганда или хибридка :). 2.Така като гледам как милата ни татковина е цъфнала и вързала , кои са персоните по върховете на държавата , от какво е изграден т.н."ЕЛИТ"и какви са настроенията и разбиранията сред низините , се очертава ОЧЕИЗВАДЕН ПРОБЛЕМ С ЕСТЕСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ или по точно със сериозната му липса.
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 149:Проблема е точно там.Човека става ненужен. На първо време ще има минимален гарантиран доход нещо като помощи за безработни и контролирано потребление но това ще е до време след това не се знае. Комбинираи искуствения интелект с контрола на въглеродния и азотния отпечатък и картината ще ти се изясни.За какво бъдеще говорм и това не е теория на конспирацията а елементарна логика.
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайл Черно Арийство на черния египетски пречупен кръст на арианството..........Египет се казвал Чернозем а за по нисшите раси като поляците бил червеното
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другари, да живее Изкуствения интелект и ний покрай него!
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите искат естествен интелект, не искат некакви алгоритми :))
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали искуствения интелект може да мята щаиги ? Ами може и да знаеш как перфектно ги реди и мята направо яе ти падне чеинето. Дали може да бере плодове и да определя дали са узрели.Колкото и да не ти се вярва може и то перфектно.Дали може да коси може и то перфектно.Знаещите които пишат глупости по форумите ви заблуждават.До 5-6 години всички ще се убедите колко заблудени сте били но тогава това няма да има никакво значение.А между другото може да готви,чисти фритюрници,приема поръчки и тн.