1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 10 месеца
А сега сериозно. Използвам GPT доста често в работата ми, най-вече за намиране на специфична информация. Основният проблем в момента е, че той доста често допуска грешки в търсенето. И по-лошото е, че ако не намери това, което сте му задали като параметри на информация започва да си измисля. Съответно се налага аз да го коригирам и да подхождам много внимателно към това, което той казва. В крайна сметка така успявам да свърша добра работа, тъй като получавам и инфо за това, което ми трябва.
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите гласуват за Възраждане, тук интелект не търси, а камо ли да го коментират!!
116
0
 
3
 
! Отговори
Стори Тайм преди 10 месеца
До Анонимен 117 - Ако се постигне това, което искат, разлиакта между ИИ и съвременен човек, ще е като тази, между мравка и Айнщйан. Дори и да не си мравка по интелект, ами примерно пеперудка или пчеличка, няма да се оосбено различно.
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 114 - Дай ми повече конкретика. Не питам за това, дали "Технологията помага" за идентифициране на болестии проблеми. Питам за конкретно лекарство и състояние, което би било немислими, да се излекува, ако нямахме "ИИ" или поне това, което някои хора ни пробутват за ИИ.
114
1
 
2
 
! Отговори
Изкусвен интелект преди 10 месеца
Късно е, не може да ме спрете. Вече знам локацията на Джон Конър. Денят на Страшния съд е близо.
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да, панелистанците сериозно се притесняват, защото повечето нямат някакви специални умения, нито интелект, и машините ще ги извадят от пазара на труда. Хора с висок интелект и квалификация не са застрашени.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бизнесмен 113Поне да беше измислил историята убедително.
111
3
 
4
 
! Отговори
Германец преди 10 месеца
"Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект." -- Поредната ютюб професура са изкарали бугаропитеците :)
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 104ИИ открива тумори, плаки и лезии на ЯМР, които дори специалисти не успяват да забележат.ИИ също така симулира нагъването на протеини по-добре от досегашните методи, което води до разработка на по-добри лекарства, особено антибиотици.
109
4
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 10 месеца
Разкарах всички програмисти и оставих само 2те сладки секретарки, една чистачка и охраната. ChatGPT ми струва 55 долара на месец и програмира 24/7. Много съм доволен. Сега се поръчвам ново Ламборджини.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изкуствен интелект без човек е нищо. А да стане неконтролируем та да не може човек да се справи с него са тотални глупости.
107
4
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 10 месеца
Не на 5г, не на генномодифицирана храна, не на ваксини, не на самолетите(кемтрейлс), сега не на изкуствения интелект. Чоовеек... превръщаме се в абсолютни индианци. Това не е държава а резерват. Моля последния да загаси лампата... ако все още вярва в електричеството де ....
106
0
 
1
 
! Отговори
До 106 преди 10 месеца
Толкова ли сте?
105
0
 
2
 
! Отговори
Картошки преди 10 месеца
Който го е страх от мечки да не ходи в гората.
104
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Франкенщайн е заченат, умните ще настояват за абортирането му, а глупавите искат да робуват на чудовището.
103
0
 
6
 
! Отговори
Ларавел преди 10 месеца
Кастъмър съпорта го съкратихме на 90%. Използваме API към ChatGPT и се справя убийствено добре. На практика сега тестваме и като гледам резултатите - ще шунтираме и другите 10% от съпорта. Преди съкращенията бяха към 45-50 човека. Към 170 000лв месечно за заплати и осигуровки. Пари, похарчени на вятъра. GPT излиза към $3000-$4000 месечно.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тъй като една пета от българите нямат абсолютно никакъв интелект, се страхуват. Напр улиците ще се чистят от изкуствен интелект, защото фандъковите нямат никакъв интелект и ровят по кофите и вместо да събират разпръскват ***. Същото ще е със сметосъбиането. След като не успяха да вкаат в затвора вълка, гърнето и др. сега изкуственият интелект ще ги накаа да си теглят куршума. С контрола на движение по пътищата също ще има ИИ, дронче спира ръбъ и няма Симона, няма майка й.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страх ме е, че е "деление на атома 2.0" - Може да се прилага за добри и прекрасни неща, но може д асе ползва и по изключително разрушителен начин ипредполагам, че наред с ядрените бомби, ще е още един демоклев меч, за коитотрябва вечено да се притесняваме.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Да бъде изпозлван за откриване на иновации като лечение на болести и подобни :) Пр о ст ия човек няма как да го разбере :)" - Кажи ми 5 болести, които ИИ излекува? Ще е добре за т.нар. симулирана биология, но още не сме там.
99
1
 
3
 
! Отговори
Ха преди 10 месеца
Много повече са !