МВнР: Тревожно е, че РСМ приема за проблем събитие за талантливи деца

Добросъседските отношения предполагат коренно различен, европейски подход
21 юли 2023 20:34, Анисия Иванова
27
МВнР: Тревожно е, че РСМ приема за проблем събитие за талантливи деца
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството във връзка с публикациите в Северна Македония срещу „Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения.

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на МВнР, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България, се отбелязва в позицията.

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Още по темата

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи, и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Според МВнР особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме Скопие да насочи усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации, отбелязват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: МВнРдецаРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
23
0
 
8
 
! Отговори
Кожухарова преди 9 месеца
Бях студентка 1999-2004 г. и тогава имахме колеги македонци в университета. Споделяли са ми, че преди да дойдат да учат в България са минавали инструктажи в местните полицейски управления какво поведение трябва да имат, какво да говорят, как да противодействат на българската пропаганда, да се контролират един друг, за да не се поддадат на влиянието на врага. Момчетата са били поощрявани да имат интимни необвързващи връзки с българки, а момичетата да се пазят за да не опетнят македонската чест.
22
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОБЛЕМ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ УПОТРЕБЯВА ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
отивам на културен образователен обмен и гледам, гледам гледам ... деца и политици а те били платени политически .....:)) тва ве върти в главите на рсм:))
20
5
 
12
 
! Отговори
Бля, бля преди 9 месеца
Айде бе! Спрете се! Оставете макетата да се развиват! А за членство в ЕС ще им трябва столетие. Може би това искат! Да са живи.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради приказката Малкия принц понеже е четена от Президента на България,а не при тях в СМ където за принца се подразбира,че от там като северно македонски,как така на децата от фолклорен състав от Битоля ще им се чете на фестивала в България приказка за принц като за български принц,нали са комунисти от МКП след 9.09.1944 г,а можели да бъдат РСМ или НРСМ много по отдавна още от 1923г. или 1936 г,когато бригадикомунисти ходиха в Испания и Г.Димитров да им съдействал от Коминтерна да направят РСМ
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради приказката Малкия принц понеже е четена в Президента на България,а не при тях в СМ където за принца се подразбира,че от там като северно македонски,как така на децата от фолклорен състав от Битоля ще им се чете на фестивала в България приказка за принц като за български принц,нали са комунисти от МКП след 9.09.1944 г,а можели да бъдат РСМ или НРСМ много по отдавна още от 1923г. или 1936 г,когато нрогади комунисти ходиха в Испания и Г.Димитров да им съдействал от Коминтерна да направят РСМ
17
4
 
8
 
! Отговори
пасарела преди 9 месеца
Трябва да спрем да им обръщаме внимание , все едно , че не съсществуват !!
16
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РАДЕВ Е ВИНОВЕН...ТОВА Е НЕДОПУСТИМО В ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА...МНОГО ПЪТИ СЪМ ПОСЕЩАВАЛ МАКЕДОНИЯ С ДЕЦА ОТ БЪЛГАРИЯ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СЕ Е СРЕЩАЛ С ПОЛИТИЦИ ТАМ...ТОВА СИ Е ЧИСТА ЗЛОУПОТРЕБА С НЕПЪЛНОЛЕТНИ И
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РАДЕВ ТРЯБВА ПУБЛИЧНО ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕДОФИЛИЯ И ЗЛОУПОТРЕБА НА ВЛАСТ С НЕПЪЛНОЛЕТНИ...В МОМЕНТА В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ИМА НЯКОЛКО ФОЛКЛОРНИ СЪСТАВА ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НИТО ЕДИН НЕ СЕ СРЩНА С МЕСТЕН ПОЛИТИК!!!
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Северна Македония - успешната Източна Румелия на Запада.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тревожно е и че наведен беззродник като Просто Киро махна ветото.
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВИЕ КАК ОЧАКВАТЕ ДА РЕАГИРА ДЪРЖАВАТА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ,КОЯТО ПЕРМАНЕНТНО Е ОБИЖДАНА ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И СЪЩЕВРЕМЕННО НЕЙНИ НЕПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ СЕ СРЕЩАТ ИМЕННО С ТОЗИ,КОЙТО ГИ ЗАПЛАШВА И НАЛАГА ВЕТО СЛЕД ВЕТО...
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименНЕ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ НЯМАМЕ С ТУРЦИЯ,ПРОСТО ПОЛОВИНАТА ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ВЕЧЕ СА ТУРСКИ С ПЕРСОНАЛ ОТ ТУРЦИЯ!!!
10
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименДОСТАТЪЧНО ДЕЦА ОТ БЪЛГАРИЯ ХОДЯТ В МАКЕДОНИЯ,НО ТЕ НЕ СЕ СРЕЩАТ С ПОЛИТИЦИ...ОЧЕВИДНО,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОЛИТИЧЕСКА УПОТРЕБА НА ДЕЦА!!!РАДЕВ ПРОСТО СЕ ОПИТАЛ ТАКТИЧНО ДА ИМ КАЖЕ,ЧЕ СА БЪЛГАРЧЕТА!
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 2..какъв проблем имаме с Турция че да Ни помете..пишеш колкото да не заспиш...
8
2
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Христо Иванов се наааагъзи на Макрон и с него ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС отмениха ветото и сега РСМ ни "благодари" на всеки удобен случай и най-сърдечно ! А пък ЕС щял да заема нашата срана ! Хааааа-ха-ха-ха !
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЦЕЛТА ЕСТЕСТВЕНО Е БИЛА НЕ ДА ЦАПОТЯТ НЯКАКВИ СИ ТАМ ПЛАКАТИ ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР,А ПРОСТО ДА ИМ КАЖЕ ЛИЧНО РАДЕВ,ЧЕ СА БЪЛГАРЧЕТА И ЧЕ ОНИЯ В СКОПИЕ ГИ БАЛАМОСАТ,ЧЕ СА НЯКАКВИ СИ МАКЕДОНЦИ
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да поканят и те нашите деца, нали сме съседи? Пълно безобразие.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една анексия ще ги отрезви...гаранция...