Сметната палата откри липса на кредитни досиета в КТБ

Не са открити и договорите и вземанията на банката
8 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
52
Сметната палата откри липса на кредитни досиета в КТБ
Снимка БГНЕС, архив

В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. - веднага след обявения от съда фалит, липсват данни за кредитните досиета - най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката.

Това е една от констатациите на дългоочаквания одит на активите на фалиралата КТБ, публикуван от Сметната палата, пише "Сега".

Всъщност одитът е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който осъществява контрола върху синдиците на фалиралата преди 9 години банка. Проверяваният период обхваща 4 години - 2016-2020 г.

Проверката бе възложена в началото на 2022 г., когато председател на Сметната палата бе Цветан Цветков. Наскоро Цветков обяви, че една от причините за скоростното му освобождаване от поста по-рано тази година е именно този одит, който по думите му е бил бавен по всевъзможни начини, за да не види бял свят.

В крайна сметка документът бе публикуван при новия председател на Сметната палата Димитър Главчев. Палатата обаче не съобщи на медиите за оповестения доклад, както обичайно прави.

В описа на имуществото на фалиралата КТБ одиторите не са открили описани договорите и вземанията на банката, включително липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите. В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитополучателя, за размера на кредита, дати и други съпътстващи документи.

От Гаранционния фонд са обяснили пред одиторите липсите с това, че самото описване и събиране на всички документи е ставало по ускорена процедура. Освен това информацията за обичайните банкови дейности и договорите се съхранявала предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение.

Още по темата

Одиторите са установили също липсата на описани недвижими имоти и наличните ценни книги в помещенията на КТБ.  От ФГВБ обяснили, че те били иззети от прокуратурата. В протоколите обаче липсва информация дали прокуратурата е иззела всички ценни книги, собственост на банката, и евентуално къде се намират ценните книги, които не са иззети.

Одиторите установяват още, че през разглеждания период ФГВБ не е осъществил достатъчно ефективен контрол как синдици на банка в несъстоятелност как са я управлявали и са продавали имуществото й.

В доклада е отбелязано и че при назначаването на двамата синдици през ноември 2015 г. не е приложена одобрената Процедура за избор на синдик на Фонда. "В резултат за синдик, с правомощия по управление на маса на несъстоятелността в размер на над 1 милиард лева е назначено лице, което не притежава предходен опит в процеса по несъстоятелност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка", се посочва в доклада.

Двамата синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова, са били добавени в списъка на БНБ с одобрени синдици едва месец по-рано.

Сметната палата разкрива, че Донов и Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев. Същото време баща му Матей Матев е председател на ФГВБ - институцията, която трябва да контролира въпросните синдици.  Договорът за правно обслужване с адв. Веселин Матев е сключен на 1 януари 2019 г., но не ясно дали той все още е действащ.

В одитния доклад е посочено, че прогнозираният процент на възстановяване на претенциите на кредиторите е приблизително 20% спрямо първоначалната им стойност към 30.06.2014 г. от 6.89 млрд. лв.  Получените средства от осребряване на масата на несъстоятелността са също с такъв приблизителен дял спрямо първоначалната им стойност.

От общо 3.7 млрд. лева, които ФГВБ изплати на защитените вложители, 3/4 не са му възстановени, се отчита още в доклада.

Към края на 2021 г. общите разходи по несъстоятелността на КТБ надхвърлят 99 млн. лв. и са почти 7% от набраните средства от осребряването на имуществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: одитСметна палатаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
9
 
! Отговори
ДЕВИНизбиРибата преди 9 месеца
Еко Катастрофа в Родопите застраши националната ни сигурност ако имаше държава тя щеше да разясни с каква отрова е отровен водният басейн и щеше да предопреди гражданите да не пият вода Девин!Явно аз съм държавата аз ви предопреждавам!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ха 2Ама като сте го нарочили тоя Гешев - удобно виновен ви е за всичко у тая България!!!! Ами поинтересувайте се малко, а не ги пляскайте тия думи както ви дойде. Гешев беше ЧЕТВЪРТИ прокурор по този случай с КТБ! Медиите ви сипват лъжите с фуния в главата и айде юруш - имаме виновен и за глобалното затопляне даже!!!
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За такова нещо в Западна Европа се влиза в затвора по ускорена процедура!!!
21
3
 
10
 
! Отговори
СиеДиеСие преди 9 месеца
Ами той Костов имаше влог там и на всичко отгоре му го и върнаха вместо да разследват и да го съдят. Какви досиета на крадливата фондация "демокрация" и финансиста му Мистър 10%?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те ли не знаят, ама що са правят на ущипани. Ейййй, срам нямат тия хора и страх от Бога.
19
1
 
6
 
! Отговори
Веждата нещо ги преди 9 месеца
Изпържи тогава
18
0
 
13
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
В ОПИСИТЕ МОЖЕ И ДА НАМА НИЩО, НО ИМА ДОСТАТЪЧНО ИНФО В БНБ, ОСВЕН АКО И ОТТАМ СА ГИ ИЗТРИЛИ ГЛАВНИТЕ УПРАВНИЦИ / КРАДЦИ/ ПО ТОВА ВРЕМЕ.
17
1
 
14
 
! Отговори
Ха 2 преди 9 месеца
Наблюдаващ прокурор по делото КТБ е Гешев - човекът на ДЪПЪСЪ. СМЯХ В ЗАЛАТА.
16
2
 
7
 
! Отговори
Комунистите лъжат преди 9 месеца
Комунистите пак лъжат!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Питайте Гойко къде са, нали те отнесоха всичко.
14
1
 
21
 
! Отговори
Еврозона,амадругпът преди 9 месеца
Сериозно, сега ли открихте лиосата на документи? Щетите от фалита на КТБ са минимум 3,5 милиарда, а отговорността е изцяло на изпълнителната и съдебната власт по това време, представлявана от ...Те си знаят кои.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народния съд ше ги открие и всички бандюхи у Белене :)))
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След периода 2014-2016 г., в който Гешев участва в съставянето на акта по делото КТБ от 10 821 листа, в който никъде не присъства името на Делян Пеевски, той е командирован в специализираната прокуратура, на която става административен ръководител. По-късно той стана и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма случаен човек който и 1 лев да е вкарал в тази банка, когато аз проучвах къде да инвестирам парите си (по това време Бербатов или Стоичков рекламираха въпросната банка по ТВ) в тази банка КТБ лихвите при влог над 100 хиляди лева бяха толкова големи (10% нагоре), че можеше да взема заем от друга банка и да съм на печалба, е разбира се на всеки завършил трети клас му беше ясно, за каква измама става на въпрос!!!!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРП и СДС я источиха и после фалираха за да не върнат парите. Народа плаща заемите.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не се правят на луди. Всеки лев минал по банков път има следа. Даже всеки взет кредит се обявява в БНБ и там има справки. Може да нямат дамите договори и подписи,но се знае за какъв срок,кой го взима и колко пари са взети
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яcнooo, gparaлeвckият мaвъp nak cи nokpи cлegитe...
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лукарски и Гержиков са с по 20 милиона в швейцарски банки.
6
4
 
16
 
! Отговори
къде са пароте преди 9 месеца
Лойко е с пачки и имоти в Барцелона. ЦвЦв с 10 апартамента, Цачева и др. с апартаменти и т.н. Дянко избега в САЩ.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Веждичката ГЕРБ прибра 4 милиона при разрешени 200 бона.