На 11 август 1877 г.: Решителната битка за Шипка

Тя предопределя изхода на войната
11 авг 2023 07:45, Александър Попов
85
На 11 август 1877 г.: Решителната битка за Шипка
Снимка: БГНЕС

На 11 август 1877 г. (23 август по нов стил) се състои най-тежкото сражение на Шипченския проход. Това е един от критичните моменти по време на руско-турската война, като руските войници и българските опълченци, командвани от ген. Столетов, едвам успяват да удържат на натиска на Сюлейман паша. В решаващ епизод от битката се превръща пристигането на подкрепленията на ген. Радецки, които отблъскват турските сили.

От 9 до 11 август 1877 г. на връх Св. Никола, връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (Тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 9 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък бой започва на 11 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия.

Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на тридневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за свобода на България и предначертава бъдещия краен успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредния сборен пункт на русофили. Със щедрото седействие на Кремъл
30
8
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 9 месеца
Аве що го няма руското знаме или русофилите да бранят *** забравиха за Шипка. И понеже гледах тази сутрин едни кадри от Нигер се питам какво общо имат превратаджиите там и нашите от *** че се увиват или веят едни и същи знамена бяло,синьо ,червено които не са нито на Нигер,нито на България.
29
17
 
6
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 9 месеца
Този руски паметник трябва да бъде премахнат! Всички паметници е чест на империята на злото Русия трябва да бъдат заличени!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес.бг - сайтът, посрещнал 3-ти Март през 2023, публикувйаки първа новина за празника в 8:30 сутринта, озаглавена "Иво Индждев: 3-ти Март е една измама". Помним! Няма да забравим!
27
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Поклон пред подвига на героичните защитници на Шипка,вечна слава на героите! Бог да прости загиналите в боевете руснаци,българи и турски войничета.
26
0
 
9
 
! Отговори
Истина е, но е преди 9 месеца
вече е политически некоректно.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който не се а качвал като дете на върха няма как да усети.
24
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Тогава защо ни разделят?
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се бяха появили австрийци, французи или каквото и да е да прогонят турците, нашите предци нямаше да ги върнат и да им викат" Не, искаме руснаците или ще си стоим така!" Но други не са изявили желание, нямам представа защо. И пак добре, че ни се разминава съдбата на арменците....
22
3
 
19
 
! Отговори
Достойни преди 9 месеца
са били българите опълченци, както и русите, финландците, румънците. Един от тях е моят прадядо, бил се е на Шипка. Дълбок поклон пред героите на България!
21
3
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 9 месеца
Британската империя е била основен кредитор на османската която е била в дългове до ушите. Нали знаеш - обедняването на длъжника е проблем на кредитора. При задаващите се загуби на богати земи, как се е очаквало да си плащат кредитите? Това им е било на банкерите от Сити и лордовете акционери, че и на Дизраели премиера мотива да подкрепят Турция. И понеже единственото по- лошо от това дали враг на англичаните е да си им приятел(Бисмарк) ,накрая си удържали и комисионната - Кипър става британски.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами нищо не сте написали за новият ни голям брат(началник),та колко американци и колко западноевропейци са загинали редом с българите докато бранят проходите...
19
4
 
5
 
! Отговори
das преди 9 месеца
Русия по времето на 1877 и Русия по времето на 1945 година . Къде е проблема.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 16. И много прозорливи българи са били против Съединението. Прочети Симеон Радев и виж как е реагирал Стамболов. Спасяват ни две неща - героизма на българския войник на Сливница, и манията на крал Милан че е велик пълководец та сръбското командване прави маса глупости.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
36-и Орловски, 35-и Брянски полк и пет дружини на Българското опълчение. Всичките силно изтощени от битките при Стара Загора преди това. И един факт- именно клането и грабежа над населението на Стара Загора ( диваците са си диваци, няма как да пропуснат да се проявят) , дава време на нашите да се установят и да подготвят някаква отбрана. Ако турските офицери бяха турили ред в ордата си и бяха преследвали неотклонно нашите, най- вероятно са щели да преминат.
16
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Шипка са се били българи и украинци. 2018 г бях в Киев , много красив град с хубави хора , добродушни, отзивчиви .
15
13
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
До До 13/14 "Не само Русия, а повечето велики сили са били против Съединението" Ама как така? Абе нали Русия "ни мислела доброто" бе? Как може да е СРЕЩУ Съединението?
14
6
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 9 месеца
Като гледам какво става след това, бадева си заминаха хората
13
12
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Не само Русия, а повечето велики сили са били против Съединението, защото не са искали нова война на Балканите. Да, България е издържала руската войска така, както всяка чужда армия по време на война. По същия начин гърците и сърбите са издържали нас по време на ПСВ, ВСВ. След края на войните пък ние сме издържали съюзническите сили у нас.
12
16
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Защо воювахме със Сърбия ???Каква е причината?Защо включително и Русия беше против Съединението???? Защо? Как сме платили на руският цар????500 хилядна армия за чужда война. 500 хиляди доброволци ли????Нямаха ли излаз в Ростов на Дон към Ч море???