За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Каментар на Явор Нотев, Димитър Данчев и проф. Петко Петков
5 сеп 2023 12:41, Анисия Иванова
165

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

"Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане", коментира юристът Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

"Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите", обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

"Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила", каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. "Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена", обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

"Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник", настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. "Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще", подчерта той.

"Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно - референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение", коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: 3 мартBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да остане!
149
2
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 8 месеца
Трети Март е празник на държавността и затова той е национален празник. А 24-ти Май - ден на славянската писменост и култура. Без трети Март нямаше да има нито Съединение, нито независимост.
148
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте как Русия "освобождава" Украйна от година и половина! И си опичайте акъла,какъв ден си пожелавате за национален празник!
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига ни сменяхте празниците,за да угодите на чужденците.Те ще си заминат някой ден,а ние ще останем.Дошъл някакъв от Молдова и дава акъл...дошла някаква от Литва и тя...дошъл някакъв от Укроленд и той...Аман вече!И от Марс някой да дойде пак ли ще сменяте?!Никой чужденец няма право да критикува решението,което едно време са взели нашите баби и дедовци!Да си остане 3-ти март е най-добре.
146
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо да нямаме два национални празника??? А???
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
отговора е не
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всъщност това вече няма никакво значение. С този *** и неграмотен народ, който си е избрал да го управляват бандити мутри и продажници, дефакто България вече не съществува.
143
0
 
3
 
! Отговори
До до 146 преди 8 месеца
При Батенберг 19-ти февруари(3- ти март) се чества като ,,Сключване на С.Стефанский мир" с панихида,военен парад и народни тържества.При Фердинанд вече се чества като ,,Освобождението на България",но и като дата на подписването на Букурещкия договор,който слага край на Сръбско- Българската война.
142
7
 
4
 
! Отговори
1950 преди 8 месеца
ДО ВСИЧКИ ПИСАЧИ : ИМА ФИЛМ -РУСКИ- "ТУРСКИ ГАМБИТ"КЪДЕТО ДОСЛОВНО Е КАЗАНО -АКО ИМАШЕ НАЧИН ДА МИНЕМ ДО ТУРЦИЯ ПО ДРУГ ПЪТ-ТО ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА МИНАВАМЕ!!!! ПЪК ВИЕ СИ ГОВОРЕТЕ ЧЕ СА ВИ ОСВОБОДИЛИ !!!!!
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не съм чул Цар Борис ||| да кани Сталин на връх ,,Шипка " за честване празника на ,,Освобождението" .Освен русофилите да напишат и тоя абсурд...
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 146....Задаваш ли си въпроса кога е въведен 3 март за национален празник.1992 година.Когато в България цареше пълен мрак, хаос и противопоставяне.Едни млади демократи искаха направят на пък на комунистите и да сменят до скорошния 9 септември за празник.Така тръгна.Тска че...нека размислим разумно.А не импулсивно.С исторически доводи.А не от чувства .Защото в държавната политика няма ,,братство". Има интереси
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 143...Желязна логика....Но имаш пропуски в историята.Русия не и е за първото воюване с Османската империя.Не знам от къде ти е казано. Че Русия води война единствено за спасение на България Но това променя нещата много.Войни има Имало е и ще има.Кой как ги тълкува обаче е държавна пропаганда .
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпросът е защо изобщо искат да ни сменят нац. празник,кое налага това.Смяна на историята ли или умишлено противопоставяне на хората един срещу друг.Какъв е мотива,може би заради ДПС то,да не се дразнят,че са загубили територия,или за да няма признателност към Русия.Но не е заради нас хората,правят го с друга цел.
137
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3 март, 24 май,6 септември,22 септември са национални празници.Защо толкова се натиска точно за най-малко свързания с България да се прави референдум? А и никой не го е отменил като празник.
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За национален празник предлага да бъде взривяването на катедралата ,,Св.Неделя " от комунистите .Ще попитате защо...Ами защото то ще напомня какво ще ни се случи ако оставим Русия и се присъединим към Запада.Така , любовта ни към Русия ще се удвои.Фа не забравяме и ,,Стокхолмския синдром"...Обичай терориста.Празнувай с него И неговите любими дати.
135
2
 
9
 
! Отговори
Малко за историята преди 8 месеца
До Анонимен 141: Нещо ти липсва на теб, най-вече познаване на историята. Как да е нямало борба за освобождение? Но след неуспеха на Априлското въстание единствената надежда за възстановяване на българската държава е била Руско-Турската (освободителна за нас) война от 1877-1878г. Ако сме чакали помощ от другите "велики сили" щяхме да си останем част от Османската империя. Нещо неясно?
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За нац.праз. на българите е най подходящ "Международния ден на хората с ментални увреждания"
133
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Удобството на русофилите е трети март да бъде национален празник.Това да напомня нахлуването на царска Русия какви ползи има...Например...Липса на държавност.Липса на интелегенция.Липса на перспектива.Липса на свободно придвижване Липса на борба за освобождение.Освободителя е тук.Липса на хибридна война.Липса на национални герои.Има по големи от тях.Липса на тоалетни чинии.Липса на тоалетна хартия..
132
6
 
3
 
! Отговори
Атос преди 8 месеца
Руските агенти в България разпространяват руските лъжи и са подкрепяни открито от руското посолство.Нашите мърляви политици нямат волята един паметник да махнат.Ако руските слуги отново вземат властта пак ще има лагери и терор но този път измъкване няма да има.В руските учебници е написана нова история на света.След 20 години ще има поколение от фашизирани фанатици,а ние ще им пълзим в краката вечно благодарни.
131
3
 
12
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 8 месеца
Трети Март е празник на държавността и затова той е национален празник. А 24-ти Май - ден на славянската писменост и култура. Без трети Март нямаше да има нито Съединение, нито независимост. Ясно е, че е неудобство за нашите евроатлантици да изразяваме благодарност на Русия за възстановяването на българската държава. Но как пък да благодарим на САЩ за бомбардировките на София по време на Втората световна война? А сме вдигнали паметник на американските летци пред посолството на САЩ, което е позор