БАБХ: Украинските стоки са безопасни, няма тежки метали

Д-р Татяна Николова обясни как точно ще бъдат проверявани храните
20 сеп 2023 17:15, Анисия Иванова
159

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
20
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Само я вижте тая се е хранения само с украински безопасни стоки!Момче на майка си -мамо мамо растат ми ц....ци,мммм боли ме к.....₽а отговорила майданаДействието е в Украина,Чернобил-Вече и у Нас
88
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И след Чернобил така казваха, нЕма страшно, всичко е наред! И народът рупаше салати, череши и други, щот са безопасни. Само в армията наредиха да не се готви месо с кости и кокали, а само месото. Взеха някакви мерки.
87
2
 
20
 
! Отговори
Вчера се зачетох преди 7 месеца
В етикета на заводски хляб. 8 реда съставки вкл. Соево брашно, пшеничен глутен, набухватели и консерванти. Сигурно има и малко брашно, което не променя особено цената. Тоест цената на хляба не зависи от зърното
86
1
 
27
 
! Отговори
Интересно преди 7 месеца
А полският президент Дуда каза, че украинското зърно не отговаря на стандартите на ЕС.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите сме като глебарките и плъховете- ядем *** и се кефим. Бяга е от хубавото като чумави! Затова ще оцелеем и при ядрен взрив!
84
2
 
19
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
Вкусният украински хляб го мажете с полезният китайски мед.Става страшно вкусно направо бомба от полезни вещества.Трабва да ви кажа че ще пораснете и физически и умствено ще израснете.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко в България няма кой знае какви украйнски стоки .Шоколадите ,,Рошен" до преди години се продаваха и в Русия.Украйнските сладоледи не са от добрите ,и редко някой ги купува.Въобще украйнският внос е пренебрежително малък с изключение на слънчогледа, но той е спрян.
82
0
 
17
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
И 1 мармот завиваше шоколада в станиол....скоро очаквам статия от рода "редовното приемане на украинско жито задоволява нуждите на тялото от витамини " !!!
81
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тежки метали няма ама е ГМО Американка и ръсено яко с химия и укрото и нашето е същото.Няма никакъв контрол от никой.Зърнарите трябва да са длъжни да садят истинско зърно от соца и контрол на търговията,първо да се снабди държавата(евтин хляб и олио) и тогава износ.Който не му изнася да се откаже и държавата да си вземе земята като направи държавна кооперация.Няма как да падат бомби и ракети в Оркайна а комбайна да жъне а камиона да го извозва въпреки бомбите.Опичайте си акъла!
80
0
 
1
 
! Отговори
Жоро павето преди 7 месеца
Има ли внос? Опасно ли е? От къде да пазаруваме?
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каквото и да е българина толкова отпадъци е изял за тези 30 години че вече има имунитет.Що ли отпадъци не сме изяли,че това укро зърно няма да е никакъв проблем за нас.След време ще му свикнете и даже само от него ще искате защото всичко украинско е най добро!Идва от Рая в Украйна в бедна България!Да ви е сладко.
78
0
 
23
 
! Отговори
вЕрваме преди 7 месеца
То и ла.йноморието беше чисто като сълза на деввица, ама отчетоха двойно повишение на "морския вирус", а след дъждовете лъснаха и тръбите по плажовете...
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 38,ти си бий ваксините и не се плаши,слагай по 2 маски за по сигурно
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 38,ти си носи още по 2 маски,бий ваксината и се не бой,те почнаха да измират като мухи тези с 4 ваксини ама на паветножълтия само умнотии са му в главата-павето
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а морето чисто и евтино :))))
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега украинките ядат българско зърно и почнаха да се побългаряват постепенно.Ако пак започнат да плющят украинско незнам може пак да започнат и с претенциите.Тъкмо се успокоиха малко.
73
1
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 7 месеца
Колко такава пшеница сте изяли....бедна ви е фантазията. И не само пшеница ами изобщо най големите отрови. Да не би случайно да си мислите че млякото и млечните продукти в магазините са български? Почти всичко е синтетика. Вносно сухо мляко, палмова мазнина, соев лецитин и стабилизатори. Ами месото? Замразено от военните резерви. Колбасите? Правят ги от изрезки и отпадъчни продукти. Пилешкото? Пълно с хормони и солени разтвори. Зеленчуците? Внос, бъкани с нитрати и следи от пестициди.
72
15
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 7 месеца
100 години се внася от Украйна всичко, изведнъж плебса реши, че било вредно. Дали не е от яд, че не клякат на рашките? М?
71
4
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 7 месеца
Откъде знаеш? Цял живот се занимавам с внос и контрола е много, много тегав. Ти с какво се занимаваш?
70
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние да не сме Африканска държава ,че уКропитеците ще ни хранят.Знаем какъв е контрола ,не се напъвай да ме убеждаваш.Да си продава стоката на Германия,САЩ Великобритания тия ,които му дадоха Урановите снаряди .