Тревожна статистика : България първа по брой на абортите в Европа

Едва 3% от българките приемат противозачатъчни
28 сеп 2023 07:10, Анисия Иванова
276
Тревожна статистика : България първа по брой на абортите в Европа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Едва 3% от българките приемат хормонална контрацепция. За сравнение тези цифри са в порядъка на около 30 процента в развитите страни. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ акушер-гинекологът д-р Радко Тоцев.

"Моето обяснение като лекар е, че битува сред българката едно мнение, че хормоналната контрацепция, като медикамент, ще я направи по-пълна и ще създаде окосмение. При нея има едно отричане на дълготрайното ѝ приемане, лечение и ползата му", сподели гостът.

Новите противозачатъчни лекарства са много по-пречистени и са по-ниско дозирани, следователно не водят до такива странични реакции, каза д-р Тоцев.

Според него е необходимо обществото да обърне внимание на факта, че този тип медикаменти не се използват само за предотвратяване на бременност, но и за различни медицински проблеми като болезнен цикъл, по-обилна менструация, ендометриоза и други.

Д-р Тоцев открои и тревожна статистика за абортите в България.

"България е на 1-во място сред европейските държави по брой на абортите. Официално всяка трета бременност завършва с аборт, а моето мнение е, че това са само официални статистики, които са минали през болнични регистри, а неофициално може би има още два пъти по толкова, които просто не са описани“, посочи експертът и определи тенденцията като изключително тревожна.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: абортибебетаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
5
 
! Отговори
Sallam Al Bahur преди 7 месеца
Трябват ви арабски закони. Краднеш ли режат ръка. Боднеш жена ,ще се оженош за нея иначе смърт с камъни
137
0
 
3
 
! Отговори
До 119 преди 7 месеца
Ти ни обра точките. Значи в САЩ тръгват на работа веднага щом "ти зараснат конците", така си го написал. Имаш предвид шевовете, които се правят на някои жени, ако при раждането се е разкъсала плътта им. Питай форумният женомразец, той ще ти каже, че могат да тръгнат на работа дори още преди да са им зараснали шевовете. Знам, че е грешка да имаме такъв продължителен период за отпуск по майчинство, защото от това се възползват най-мързеливите. Но знам и друго - ще продължа -
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 124 Ти пък ни кажи що е това "младо градско момиче", след като според теб "Анонимна 118" била лелка или селско момиче?
135
6
 
2
 
! Отговори
ТРЯБВА ЗАКОН преди 7 месеца
Който да гласи:"Забранява се на девойките в България безразборният секс!"
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Тракиец 126 Хайде сега да ни кажеш какви са мъжете, заради които жените се принуждават да правят аборт?
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези безобразия стават, защото мъжете най-безотговорно са оставили на жените да вършат такава важна работа като износване на бременност и раждане. Крайно време е да да изземат от ръцете на некадърните жени това важно дело и да дадат личен пример, да покажат как е редно да се забременява, да се кара бременност и накрая успешно да се ражда!
132
2
 
6
 
! Отговори
Евроатлантизъм преди 7 месеца
34 г. години евроатлантическо робство и България се стопи от 9 милиона на 6 и то с малцинствата. За сметка на това сега може да берем ягоди без визи.
131
1
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
А до мажете.Дръжте са малце бря.Не кът видите засукана фуста акъли дъ ви пада у долнътъ главъ.
130
4
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
До женурята.Бре научете се дъ прайте качествени дудучета.Кът му земите акъло на мажо и фърли матряла няаа абортирате .
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи бълагрите се шлякате без кондоми/?>
128
2
 
10
 
! Отговори
ДАРВИН преди 7 месеца
Всъщност това е един, справедлив естествен подбор на вредни за човечеството ценности които трябва да бъдат заличени . Още по възхитителното е как самите индивиди подсъзнателно осъзнават ,че са вредни за цивилизационното развитие на техния вид и несъзнателно се самозаличават .Има изключително научни трудове за Евроатлантическите саморазрушителни ценности които трябва да се изучават от нормалните индивиди в училище с превантивна цел.
127
3
 
22
 
! Отговори
ужас преди 7 месеца
Бившия ми има дете от жена с която не иска да има нищо ощо, също така и с детето не иска да има нищо общо. В момента в който разбрах,че има дете и го оставих, защото той не го припознава. Проблема там не е финансов а липсата на отговорност. На него му е много по-важно да пътува и да яде някъде на лъскаво, отколкото да поеме този "разход". Щял да го поеме като жената до него била заслужавала.....
126
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако се забранят абортите у нас всякакви баячки, гледачки и фелдшери ще натрупат състояние и ше се погубят много жени. Никак не става. Они са свикнали да го правят с всеки срещнат едва ли не на улицата и после при доктора. Оф и тук си требе образование, култура, морал и т.н. Чалгата съсипа всичко.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Официално всяка трета бременност завършва с аборт, а моето мнение е, че това са само официални статистики, които са минали през болнични регистри, а неофициално може би има още два пъти по толкова, които просто не са описани, посочи експертът и определи тенденцията като изключително тревожна". ОчевАдно, за да станеш лекар не ти трябва да знаеш аритметика.
124
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бай Илийчо. Проблема е у мъжката част. Кат види рокля и се побърква изпада в умопомрачение налита на всичко и кат прай туй-онуй само жената трябвало било да се пази. Няма такава работа.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По брой е доста различно от проценти. По брой означава че имаме пошече аборти от 80 милионна Германия или 70 милионна Франция. тотално сте омазали нещата с тоя напън. Един вид това е скрита реклама. Аз например не познавам нито една абортирала.
122
6
 
7
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
Мръсни долни .....ви !
121
9
 
5
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
И после жената не била убиец?
120
0
 
10
 
! Отговори
до 119 преди 7 месеца
И в САЩ, както и тук, основен нетен принос за раждаемостта придават тези, които слънцето е запекло повече. Хващайте се в ръце.
119
1
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 7 месеца
Въобще не финансира на 100%