Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
3
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 5 месеца
Така е с мутрите. Умират си или ги убиват. Не сме в 90-те г. на миналия век. Българията ни, тази нашата си и родна, е съвсем различна. Добре, че има тези от продължаваме промяната. Иначе, депутатките им от Герб минус СДС-то, ще продължават да си говорят само от трибуната на народното им събрание. Специалните поздрави са и за за г-н Кирил ПЕТКОВ. Ами, там сме си израстнали. В Ловешката ни област. ШАНКИТЕ и чай ШУКАРИЕ.
81
5
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 5 месеца
С цялото ми уважение към г-н Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Ще си позволя нещо различно. Влади марков поздравявя покойния си приятел Бойко Методиев, известен като мутрата от Банкя. От отвъдното, разбира се. Така е с покойниците в българската политика. ЧАК РАС ЛА ДЕ. МАРКОВ е най-добрият от българските.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението?
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асан да инвестира във вибратори.може да стигне 1 %
77
0
 
3
 
! Отговори
Осле преди 5 месеца
Без сьботите и неделите следобед
76
1
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 5 месеца
Кат завода за автомобили в Ловеч и сега Домус ага, му бецалин държавата яко кинта за ненужния ток :)
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що не инвестират във филиал на TSMC в България. В Тайван вече няма пясък, и Китай ако им спре пясъка и чиповете ще изчезнат. Ами го правят скъпо в Калифорния, и още не могат да го направят. Тук можем да купиваме директно силиций от Рисия, Русия е един от най-големите производители на силиций, там има много пясък, и всичко има там.
74
6
 
7
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 5 месеца
Какво мрънкате бе капацитети? Нали ги разбирате нещата? Нали важното е най - големият из-р--од във Вселената Бойко Борисов да не е на власт? Нали гласувахте за "Спасители", първо Чалгаря де-.гра--дирал, после Киро и Хасан, и следващия се задава Костя Руснака ... Като ви е толкова акъла сърбайте попарата, аз гласувам за ГЕРБ!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За ceкс жената трябва да е гола, за инвестиции - страната трябва да е бедна.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прождабата на 700 000 декара държавни земеделски земи на чужд консорциум се води чужда инвстиция?
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво точно се разбира под инвестиции ? В ЕС се инвестира само ако се вземат субсидии или да строиш скъпи непродаваеми имоти в София . Каде са точно тез възможности за инвестиции в държава която не може сама да констроира дори едно колело . Ние купуваме дори Ф16 който е с рамка от желязо за да е по евтино и лесно за правене .То няма никакво развитие и всичко е назадък .От 6 реактора останаха два а ПАВЕЦа не могат да го ремонтират а комунистите са го построили ?Дето има евроатлантизъм няма развитие
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече 34 години България е чисто гола и чака в колянно-лакътна поза "инвеститорите", но те "инвеститорите" така и не се решават да инвестират в нови предприятия и предпочитат да си останат само с подарените предприятия, построени по време на соца. Защото събуе ли си един път жената rащите без пари, вече не и се предлага заплащане.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не инвестира във военна зона. Когато Русия си вземе Одеса и цялото черноморско крайбрежие България ще стане морска база за атака срещу Русия. Това е високорискова зона, никой капиталист няма да си вложи парите тук, каква печалба може да извлече - никаква.
68
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
.... Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта ... Аааааахахахааааааа, тоя е напълно откачен. Заетостта с новата мин. заплата ще я видиш от 01.01.2024г. всички в бюрото по труда. 933лв. + клас прослужено време.... 1000лв и на тях 41% осигуровки и данък 1400лв. Има много "заети" дето не могат да ги изкарат тези пари :)))))))))))))))))
67
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Аз съм хеджирал инвестициите си в злато и в енергийни проекти.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асан Василев май очаква Сглобката да се е разпаднала догодина и вече да не е МинФин, когато се разбере, че лъже като обикновен Асан. То и аз очаквам да си купя ламборджини догодина ама надали. 3,2% растеж на БВП, при положение, че немската икономика не може да го постигне?!?
65
1
 
2
 
! Отговори
А бе преди 5 месеца
А бе, що никой не инвестира в Швейцария? Напротив, там е пълно с инвеститори, но никой не инвестира там, а все гледат в източна Европа да инвестират? Толкова ли е зле положението в Щвейцария, че никой не инвестира там?
64
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 5 месеца
По брега се инвестира в заведения и хотели. Обаче ресторантите са почти празни, а укробежанците имат космически претенции. В края на този месец много кръчми затварят. Наработиха се вече.
63
5
 
8
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 5 месеца
При Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия нямаше инвеститори, никой не беше чувал за такова живoтно "инвеститор". България беше сред 30те най-развити икономически страни в света и българите живееха на средноевропейски стандарт на живот, в някои отношения много по добре от запада.