Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
Така ли бре ококорен шарлатанино? И кога това, на 32 в шестък незнайно коя година, тъй ли?
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАТО: Остават пет до девет години до голяма война на континента. Трябва да се подготвим за голямата война с Русия!
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Войната се завърна в Европа след бруталната атака на Путин срещу Украйна. Това промени ситуацията на заплаха. Сега най-важното е да се подготвим за голямата война, защото ако позволим на Путин да победи в Украйна, то следващите сме ние.
59
0
 
7
 
! Отговори
Радостне Анти Пульо преди 5 месеца
Ти вдигай минималната работна заплата и данъците пък то ще текнат едни инвестиции ще стане един рай. Ама за всеки случай дръпни и малко заеми - да има!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а аз очаквам догодина да съм милиардер!
57
0
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 5 месеца
Кой народ? Той тоя народ го има са в учебниците по история. Даже и Левски навремето е обикалял из цялата държава да го търси тоя народ ама не го е намерил.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За българина инвестиция означава да набие парите в имоти или в някаква глупава "бизнес" идея която в 99% от случаите е обречена на фалит и провал в рамките на максимум 3 години. После идва банката и прибира каквото е останало. Последните години се нагледах и българи идващи от чужбина с пари. Идват с идеята да правят "бизнес" Естествено първо купуват имот щото без имот не може. И после се почва с другата глупост докато не стигнат пак до терминал 2. Положението е безнадеждно!
55
0
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 5 месеца
направете увеличението от 1 декември догодина, повече възрастни ще умрат, ще ви е още по леко да си тъпчите гушите!
54
0
 
7
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 месеца
И от какъв зор ги чака и отдъде ще се появят тези инвестиции. Розови сънища и еднорози! Отделно неговите публични инвестиции, на всеки който малко от малко има поглед в администрацията и текущото ни дередже в държавата е наясно, че няма да се осъществят и всъщност това е единствения шанс да не влезем в сериозен дефицит.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези са мошеници а народа е заспал дълбок зимен сън.
52
2
 
15
 
! Отговори
О, божке преди 5 месеца
Този не е в час. Целият свят се готви за криза. Нашия чертае розови сценарии и инвестиции. Откъде и защо да дойдат тук? То не е добре да си черноглед, но за финансов е по-добре, отколкото сънищата на кокорчо. Накрая виждаме, че държавата ни е на нивото на африканските. Инфраструктура, транспорт. Един сняг и всичко приключва за дни. Кое производство да дойде тук? На вафлички и пасти.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БЪЛГАРИТЕ С ПАРИ ПРАВЯТ ИНВЕСТИЦИИ САМО В КОРУПЦИЯ, ТЪЛПИ *** КРЕЩЯЩИ ЛОЗУНГИ ПО ЗАПОВЕД, ШУРОБАДЖАНАЩИНА И КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАНТАЗИИ.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
промяната вече прибегна да разпродава територията да плаща заемите. утре не се чудете ако над вашата община видите чужд флаг
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асенчо е много народен чове ,приликата му с народа е че взима заеми без да може да ги връща бедния
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ ИСКАШЕ ДА СИ ПРИВАТИЗИРА БЪЛГАРИЯ НО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В чужбина как ги убиват за удоволствие или...???
46
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
ДРУГАРЕ! ВИЕ СЕРИОЗНИ ЛИ СИ БЯХТЕ ПОВЯРВАЛИ ЧЕ ПРЕЗ 90-ТЕ БЕДНИ, ГЛАДНИ, ГОЛИ, БОСИ И ПРОСТИ ЩЕ СИ ПОКАНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ЗА ДА ВИ РАЗВИЯТ БИЗНЕСА, ИНДУСТРИЯТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО А ПОСЛЕ КАТО ВИ ПРИЕМАТ В ЕС, И КАКТО СЕ НАДЯВАТЕ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА ЩЕ ВРЪТНЕТЕ СТАР КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРИК ЩЕ ОГРАБИТЕ ИНВЕСТИТОРИТЕ И ЩЕ СЕ НАМЪРДАТЕ КАТО СВИНСКИ КРЕЗОВЕ В ЕВРОПА ПОД "ПАТРИОТИЧНИ" ЛОЗУНГИ "ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА". И ТОВА ЧРЕЗ МУТРЕНСКИ РЕКЕТ. ТЯ ДЪРЖАВАТА НЕ Е ВАША БЕ, ТЯ Е БЪЛГАРСКА.
45
2
 
3
 
! Отговори
Забравете преди 5 месеца
МВР убиват масово Българи за удоволствие, сещайте се как - - забравете за инвестиции просто забравете!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Странжа аз мога без манджа но ти без алкохол ще умреш за броени часове гладен пес такъв
43
0
 
6
 
! Отговори
Знам кой е ненормале преди 5 месеца
Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата. . . . ПРИ ФАКТИЧЕСКО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ! Вече знам кой е ненормалния с тумбата около него! Спрете с триенето! Да не би да е лъжа!