Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тълпи от инвеститори ще дойдат от Иран , Палестина ,Сирия ,Израел и др. Имат готови пари с изготвени бизнес планове .Планират да построят заводи , фабрики , университети , дори се говори , че ще правят писта за Формула 1 .
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кви инвестиции Асене, като по цял свят е рецесия ? Може да има инвестиции , но след 10 години, а и кой ще инвестира в държава на която отказват членство в Шенген ? Тези може да ги разказваш на бабите след като си им вдигнал пенсиите с поредния милиарден заем, който ще плащат децата, внуците и правнуците им. Шматароци
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Инжестиции ? Българина като чуе инвестиция и се сеща за имот . Сега обаче всички инвеститори в имоти ще разберат , че от имоти може и да се губи .Доскоро мислих че спада ще е само с 40 % , но след последните изказвания на ЕЦБ , вече съм уверен , че спада на имотите в България , ще е по голям от 60 %
99
0
 
1
 
! Отговори
2024 преди 5 месеца
Обещавам да съм им верен до гроб. На приятелите и приятелките ми. Да са живи и здрави. Както и аз. Песните са ми в кръвчицата. Тази, моята си, но не и мъката. ТЕ Я ОКЪРВИВИХА СОФИЯ. Политиците ни. А той тогава беше министър председател, известен като премиерката ни от БАНКЯ. ЧЕСТИТО МУТРО. Аз не съм от вас, завършилите в Симеоново и зависими от миналото си. На 60 ще стана през октомври на следващата. А тя е.
98
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 5 месеца
Тоя очакваше и Газпром да плати таксата 20 лв. За пренос, Ама ще друг път! Сетете се , когато за пореден път неговите очаквания станат фалит, кой ще плати сметката.
97
0
 
8
 
! Отговори
П. Далчо Кокорчев преди 5 месеца
Очаквам инвеститорите да дойдат с редовната самолетна линия от Скопие.
96
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Приятелю и приятелки. Аз знам защо съм жив. Владито Марков не знаеше. Тези от ДРУЖБАТА НИ В СОФИЯ ще ми я напълнят. Аз пък, ще им го напълна на Цеца, Ива и г-н Стефан. Ами, няма как да е иначе. В сърцата ни, мъката не е само наша. ТЯХНАТА Е.
95
2
 
5
 
! Отговори
БОЙКО преди 5 месеца
Горанов ще направи по-убав бьоджет, доверете ми се!
94
5
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
Ако не се приеме бюджета, излизаме на протест против ГЕРБ.
93
4
 
3
 
! Отговори
МАЛКА АНКЕТА преди 5 месеца
ВРЕМЕ Е ДА СИ КАЖЕМ ДУМАТА! Гласувайте в следната анкета: Искате ли лошият бьоджет на Асан да падне и честните и добри Боко, Шиши и Радев да направят по-добър бьоджет? ДА (палче нагоре) НЕ (палче надолу) <------------ ГЛАСУВАЙТЕ!
92
3
 
5
 
! Отговори
ЗЛОБНА ГЕРБЕНУГА!!! преди 5 месеца
В БЮДЖЕТА НЯМА ПАРИ ЗА ЛОИКО - НЯМА ДА ГО ПРИЕМЕМ!!!!!!! КОЙЙЙ ЩЕНИ ДАДЕ ПАРРРРИИИИИИИИ?!?!??!?!??!?!?!?!?!?
91
1
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 5 месеца
С пожелание, да не ми се плашат приятелите ми от хотел парк в Бургас. Като ни спре тока, аз ще им ги пия. ТЕЗИ ХУБАВИТЕ И НАШЕНСКИТЕ. ПЕСНИТЕ. ПРАБАБАТА МИ МЕ Е НАУЧИЛА. От дете ги знам и ставам все по-добър. Да ме прощават известните. Така е в Българията ни, тази нашата си и родната ни. Мъката е за политиците ни.
90
2
 
7
 
! Отговори
На един педал преди 5 месеца
очакванията са ми ясни
89
1
 
11
 
! Отговори
Въпросче: преди 5 месеца
Ами ако очакванията се разминат с реалността?
88
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
До анонимния от предишен коментар. Според мен сме доста далеч от 90-те. Мутрите тогава се избимаха. Аз бях на около 30, а сега съм на към 60. Разликата е, че през 90-те1 1999 сменяхме парите българските с левчета, а сега ще ти сменяма с евра. Написано по друг начин, гърмян заяк съм. ОсобЕно с финансите и инвестициите. Тогава инвестирах около 20 хил. долара, които на старите пари, тези хилядарките бяха над милион левчета. ЧЕСТИТА 2-24 Т. НА ТЕЗИ ОТ БНБ-ТО ИМ.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коледните добавки за пенсионерите, ей!
86
2
 
4
 
! Отговори
ИНвестицион преди 5 месеца
РЪСТТТТТТТТ
85
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 5 месеца
По брега е мутренски рай. Откакто го стреляха Очите стана набожен - често ходи да се моли в Божия дом. Дали сме като през 90-те ли?! Безнаказаност и анархия. Шенген ли чакате? Наистина на куков ден...
84
3
 
3
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО-то преди 5 месеца
Обещавам да им верен до гроб на тези от ПРОМЯНАТА. Ами, те си ги разбират нещата с финансите и инвестициите. Но пък, за разлика от тях, аз познавам българската действителност. А тя е написано само с една дума. ЗАВИСТ. Аз не им завиждам на политическите лидери. Нямам никакви амбиции в политиката. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ децата на Българията ни. А и тези на Латвия и особено внучката ми. Ами, само една си имам. ЗА СЕГА.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До МИЛИОНЕР - Баш 90-те сме си, просто нещата са на по-стабилно ниво, но в моемнта в който се секнат големите потоци на пари от ЕС, нещата пка ще се върнат по стария тертип.