Обществото знае малко за промените в Конституцията

Всеки пети иска изцяло нов основен закон на страната
14
Обществото знае малко за промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Обществото има много малко информация за промените в Конституцията, показват резултатите от национално представително социологическо изследване "Обществени нагласи към промените в Конституцията", проведено от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Изследването е проведено от агенция „Глобал Метрикс“ по поръчка на БИПИ. Отговорите на въпросите разкриват до каква степен българите са запознати с процеса на промени в Конституцията, кои от предложенията считат за важни, кои подкрепят и кои не подкрепят.

Изследването отразява и нагласите към свикване на Велико народно събрание и мнението на обществото за това до какво ще доведат промените в Конституцията. Проучването е проведено в периода от 10 до 21 ноември и в него участват малко над 1000 души.

Близо 35 % от участвалите в допитването казват, че са нужни само частични промени в основния закон, а почти 32 % не знаят да ли са нужни промени или не могат да преценят. Според резултатите 14,4 % смятат, че не са нужни промени в Конституцията, а 18,7 % искат изцяло нов основен закон.

Според 27 % е опасно да се свиква Велико Народно събрание, 40,8 % са на мнение, че не се налага такава стъпка. Близо 48 % от участниците в проучването имат само най-бегла представа от предложените промени в Конституцията, 47 % нямат никаква представа от предложените изменения.

Само 5 на сто са запознати с промените в основния закон, показват още данните от проучването. Малко над 52 % се интересуват донякъде от предложените промени в Конституцията, а други 37 % не се интересуват, сочат още данните от проучването. (БТА, Димитър Абрашев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Тези, които искат промени в Конституцията, нямат легитимност! Друг е въпросът, че тези "промени", искат да ги нагодят за себе си! Всички в това НС, всички от Дондуков 1 и всички МАСОНИ и ТАМПЛИЕРИ от Дондуков 2, вкупом да се ИЗМЕТАТ! Незабавно!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТАКИВА ОЯЛИ СИ КОРУМПИРАНИ ХОРА ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА ПРИЕТО ОТ ПЕТКО СИМЕОНОВ ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ Е КОЩУНСТВО. СРАМ И ПОЗОР. ПОПРАВКАТА ПЕЕВСКИ-ПЕТКОВ-БОЙКО-БОЙКИКЕВ. ПОПРАВКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. МОЖЕ ЛИ ЦЕЛИЯ ЕЛИТ НА ППДБ ДА Е ОТ БКП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТАКИВА НАГАЖДАЧИ?!?!
8
0
 
4
 
! Отговори
ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО преди 7 месеца
ЕДНА ОТ ПРОМЕНИТЕ Е КАНАДЕЦ ДА МОЖЕ ДА НИ Е ПРЕЗИДЕНТ ДЕПУТАТ ПРЕМИЕР МИНИСТЪР. САМО ЧЕ НАКРАЯ ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ РУСНАК ДА ИЗБЕРАТ ХОРАТА ЛАКЕИТЕ НА ПОСОЛСТВОТО ДАЛИ МИСЛЯТ КАКВО ВЪРШАТ. ЩОТО МИСЛЕНЕТО НЕ ИМ Е СИЛНАТА СТРАНА.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези продажници и двойни граждани не трябва да докосват конституцията. Не са достойни. Конституцията е писана от просветени и мъдри хора, в исторически момент на демократизиране, преди олигархията и нейните политически слуги да се пръкнат. Тя е направена да пази от точно такива политически престъпници, корумпирани и фашизоидни елементи.
6
1
 
5
 
! Отговори
Асенка Василева преди 7 месеца
След промените в конституцията, бракът ми с мъжа ми вече ще е законен и в България!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТВЪРДЕНИЕТО "ОБЩЕСТВОТО ЗНАЕ МАЛКО ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА" ИМА ЗА ЦЕЛ ДА НИ ВНУШИ,ЦЕ ВИДИТЕ ЛИ НЯКОЙ СЕ Е ПОТРУДИЛ ДА ЗАПОЗНАЕ ОБЩЕСТВОТО,АЛА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС СЕ Е ПРОЯВИЛ КАТО НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И САМ СИ Е ВИНОВЕН,ЧЕ ЩЕ НИ НАТРЕСАТ ПЪРВОБИТНО-ПЕЩЕРНИ ПРОМЕНИ!!...
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свалете Радев и сменете конституция отиваме в Шенген, той крие и лица от ъндърграунда това е абсурд да го приемат в Шенген.
3
0
 
13
 
! Отговори
Горан преди 7 месеца
Добър ден!Обществото не знае нищо за промените в конституцията и точно тези отявлени крадци ли ще правят тези промени?Бърза хватка,сладка....сделка!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ше ви управляват чужденци с чужди гражданства както е като никъде по света, туй ще го има само в бг
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И no-goбpe ga нe знae...