Паметникът на Альоша в Пловдив - референдум преди флекса?

Против демонтажа са дори в ПП и ДБ
11 яну 2024 18:00, Петър Бойчев
406
Паметникът на Альоша в Пловдив - референдум преди флекса?
Снимка БГНЕС

Паметникът на Альоша в Пловдив - референдум преди флекса?

Предложението вероятно ще бъде прието.

Все по-жежко става около един от символите на Пловдив - паметника на съветския войник на хълма Бунарджика, известен като Альоша.

Пловдивските съветници от ИТН внесоха предложение в местния парламент за провеждането на референдум за съдбата на паметника, съобщава сайтът "Под тепето". Въпросът е формулиран така: „Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“.

Идеята е в отговор на предложението от вчера на ДБ за преместване на монумента в Музея на социалистическото изкуство в София - директно, без допитване, до края на годината. Референдумът цели отрицателен резултат. А и ще позволи на местните политиците да не поемат отговорност, предоставяйки думата на народа.

Твърде е възможно наистина да се стигне до допитване, защото малко от членовете на пъстрия общински съвет подкрепят демонтаж. Несъгласие има дори в ПП, които са партньор на ДБ. Преди няколко дни бившият кмет, настоящ общински съветник от мнозинството Славчо Атанасов, също предложи референдум.

Идеите - директен демонтаж или референдум, вече се придвижват. Днес правната комисия към общинския съвет реши да поиска от администрацията разчет колко биха стрували двете начинания, а и може ли чисто технически да се премести паметникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Характерните особености на българския удобен фашизъм отбелязва и проф. Стенли Пейн авторитетен изследовател на идеологията и практиките на фашизма. Според него в България са налице редица предпоставки за значителна фашистка мобилизация. През годините, последвали въстанията от 1923 г., политическият живот в България представлява олигархичен парламентарен режим подобен на оня от ХХ век, който ограничава политическото представителство. През този период броят на малките радикални или протофашистки групи нараства. Най-настоятелни за налагане на фашистка идеология и практика са pатниците, сл
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според проф. Маршъл Милър фашистките и пронацистките формации у нас следват италиански фашистки или германски нацистки образци, които не отразяват адекватно българската действителност.8 Подобна е констатацията и на английския изследовател на историята на балканските страни Миша Глени: Макар да заимства част от реквизитите и реториката на Мусолини и Хитлер, режимът [на царската диктатура] не успя да се превърне във всеобхватен. 9 Българската специфика е уловена и от Жюл Ромен. Още в 1940 г. френският писател прозорливо отбелязва, че царят е от оная категория суверени, които биха желали да ви
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В студия под заглавие Имало ли е фашизъм в България? Поглед отвън, отпечатана в бр. 9/2009 на сп. Ново време, предложих анализ на проучвания, становища, оценки в съчинения на западни академични автори. Отговорът им бе положителен: петте общи черти, установени от д-р Желев в италианския и испанския фашизъм и в германския нацизъм, присъстват в една или друга степен в политиката и практиката на българските власти през по-голямата част от периода 1923-1944г.
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
- срастване на фашистката партия с държавата;- унификация на целия обществен живот;- авторитарен начин на мислене с култ към националния водач;- концентрационни лагери.5Налице ли са част от тези признаци, от тези общи характерни черти на фашистката държава в българската политическа реалност отпреди септември 1944 г.?6
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В документалното си изследване на германския, италианския и испанския фашизъм, д-р Желю Желев дефинира пет общи черти, без които е немислима конкретната фашистка държава, именно:- насилствено установяване на еднопартийна система или единовластие на фашизма чрез унищожаване на другите партии;- срастване на фашистката партия с държавата;
267
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? МИЕ ЛИ ВЕЧЕ КЪЛКИТЕ В ЛАМАНША?
266
4
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Изпълнителни, евтни, т ъпи. Какво повече? А след Альоша.....Налии?
265
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твърдо вървим по стъпките на нашата украина! Те унищожават всичко руско, включително и хора! Ние защо се задоволяваме само с некви паметници??? Нали русия е обявена за страна-терорист?Значи всички руснаци са терористи!НАТО с терористи не преговаря!Затова трябва да се действа с твърда ръка и безкомпромисно!Забрана на руския език навсякъде. Затваряне на руските училища и паралелки, изгаряне на руска литература! Слава украине!
264
11
 
6
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 4 месеца
МАХАЙТЕ ГО ТОЗИ АЛЬОША, КАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ ,БАВНИКОВИ МОЗЪЦИ.ВСЕКИ ЕДИН ПИЕДИСТАЛ НА КРЕПА.ОСТНИТЕ В Ь Ш КАРИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТРИТ СМЛЯН И ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ДУПКИ.
263
4
 
4
 
! Отговори
Чекпойнт чарли преди 4 месеца
Окупаторите са си направили много много паметници навсякъде. Тези паметници са направени до 10 години след края на втората св. война. Защо след 10 ноември не се направиха паметници на жертвите на комунизма. Именно на местата на които се издигат и до днес паметниците на окупаторите. Като ги събаряме сега нищо, абсолютно нищо не постигаме. След като НЯМА такива паметници на жертвите на комунизма, по добре другите на окупаторите да стоят за да се помни и да се знае какво е било.
262
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко не е честно в Пловдив да има референдум при условие,че в София нямаше.От Пловдив не искат ли да им дадем нашата статуя на Лилит,която е в центъра на София и е без очи?
261
6
 
4
 
! Отговори
Миндо Маймуната преди 4 месеца
Ако на Альошата му ,,засече шмайзера",решил съм да организирам онлайн черно тото, кой ще е следващият паметник на окупатори и българоубийци който ще бъде премахнат.Усещам че в тая работа има и тръпка,има и пари.
260
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не беше комунизма западнте сили отдавна щяха да разпилеят България....както става в момента и след падането му...
259
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви жертви на комунизма, жертвите са от народния съд на изедниците които са довели България до национална катастрофа опоскали са я и са ни направили съюзници на нацистите....същите като сегашните предатели който унищожават и се облагодеталстват. Добре че е имало смели хора да станат партизани и народа да вземе в свои ръце управлението...друг е въпроса после през годините от новата власт как се облагодетелстват таканаречените комунисти....навсякъде има мър ши но тогава държавата е била посилна.
258
7
 
5
 
! Отговори
Чекпойнт чарли преди 4 месеца
Докато има такива паметници ще бъде жив и споменът за жертвите на комунизма. За стъпканите и изчегъртани хора. Защото за тях няма паметници от такава величина. Заличаването на свидетелства за миналото ще заличи и представата какво е било. Затова в Германия, Австрия и други държави нищо не събарят.
257
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България се командва от САЩ ,заповедта е да унищожават българите и да подкрепят наркомсните .
256
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правилно. Бъдете трооолчета безработни за третополови партии, махайте паметници, вдигайте заплати и пенсии с по 50-100 лв на година, лекувайте се при некадърници, пускайте кампании за набиране на стотици хиляди евро за операция на близки, карайте по трошливи вълнисти пътища, помагайте на Украйна, чудете се само кой закон в конституцията да бутнете щото това е най-важното. Мръсен заспал продажен народ
255
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да живей Альоша и българо-съветската дружба!!
254
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чендов: флекс за главата ти. Внимавай какво си пожелаваш.
253
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 258 Ами не точно Турция а,едни тук дето се опитват да се изкарат турци ,ама там като отидоха и бързо ги обидиха по няколко пъти и те така,ама го забравят това