Бабинден е, празнуват лекари и акушерки

Акушерките са два пъти по-малко от нуждите на здравната система
14
Бабинден е, празнуват лекари и акушерки
Снимка: Pixabay

На 21 януари се отбеляза Денят на родилната помощ.  На днешния празник професионалистите в родилната помощ - лекари и акушерки, си правят равносметка, а родилките им изказват благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност.

Денят е повод да се обърне внимание и на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и липсата на достатъчно на брой кадри. За недостига на акушери алармират и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в поздравителния си адрес до специалистите, публикуван на сайта на организацията. Акушерките в България са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години, казват още от БАПЗГ. Оттам посочват, че има и работещи пенсионирани акушерки. Недостигът е "толкова осезаем", че някои болници се отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение, отбелязват още от БАПЗГ.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Бабинден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 3 месеца
До Анонимен,същото важи и когато се плюят ваксините
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 100 години майчината смъртност е била 40%. Всяка втора родилка е умирала. Да имате предвид , като плюете лекарите....
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мамо, искам сестричка! Бягай кажи на баба си- от нея зависи!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Па по-добри на гей парад да ида, отколкото при Ким за оръжие да избивам хората... Айде сик
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама вие още ли се размножавате? Как ще ги гледате в очите тия деца, като видят в какъв свят сте ги довлекли?
6
4
 
1
 
! Отговори
Дядо Пенчо преди 3 месеца
Добре, няма да раждам.
5
7
 
6
 
! Отговори
x преди 3 месеца
Не раждайте. Животът е измама и капан.
4
3
 
8
 
! Отговори
шмatka преди 3 месеца
За чий ч...п са ни акушерки и мед сестри след като българите са на свършване ? Тука няма млади жени да раждат,само баби и дядовци на които им трябва вече само поп!!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Това е Бабинден, а Родилната лекарска помощ е нещо по модерно! В селото на майка ми са били 2 баби, помагащи на родилките, едната моя прабаба! Случвало ми се е да срещна някой от там и когато кажа от кой род съм, човекът да възкликне, че баба Дафина е неговата акушерка! На този ден са ги посещавали според ритуала! Скоро един господин сподели, че брат му и сестра му са родени нормално през 50 години с бабина помощ, а той с цезар вече в родилното през 60-те! Сложните случай ги пращала в болниците!
2
4
 
7
 
! Отговори
Пияни полицаи преди 3 месеца
Пияни полицаи се опитаха да убият Българин в град Бобов дол около 05:00 часа, убийците с пагони се граврят с обикновени хора и никой не им обръща внимание!
1
5
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 месеца
Честито на всички за празника... Но се питам като се пенсионират тези акушерки, къде ще раждат жените... сигурно по къщите, като едно време... но това са новия тип ценност на еврогейовете... и те като Калигула ще бъдат...