Недостиг на кадри: Работодатели стимулират служители с пътувания

Най-често се организират от IT сектора, каза Димитрина Горанова
26 яну 2024 17:00, Анисия Иванова
96

Все повече работодатели организират фирмени пътувания и почивки за своите служители.

Димитрина Горанова, която е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, посочи пред Bulgaria ON AIR, че от години съществува този интерес.

"Това е сегментът от нашата дейност, който беше най-много засегнат по време на Ковид пандемията. Това е един от секторите, които се възстановиха най-бързо. Хората имаха нужда да се събират. Работодателите, с този недостиг на кадри, търсят алтернативи как да стимулират своите служители, така че работата да е атрактивна и да има добавена стойност", обясни тя в "България сутрин".

Има изцяло почивки, които се считат за награди за най-добре представилите се служители. Има и пътувания, които са свързани с работни срещи, конференции или просто смяна на работната обстановка, стана ясно от думите на госта.

Почивки като наградни пътувания се организират най-често от IT сектора, но и от други сектори. Фирмените пътувания вече се провеждат през седмицата, тъй като хората държат на личното си време и искат да прекарат уикенда със семейството си.

"За поколението Z, което търси динамиката във всичко, това е инструмент за стимулиране на вършене на работа и да си харесваме повече работното място", изтъкна Горанова и добави, че административните пречки пред работодателите не са сериозни и в страната лесно се организират такива почивки.

Оказва се обаче, че капацитетът за провеждане на семинари и конференции е ограничен. Дестинациите в цяла България за голямо събиране се броят на пръстите на ръцете.

Горанова каза още, че българският потребител пътува въпреки инфлацията и не иска да се спира. Разходите за пътуванията ни обаче са по-високи. Някои българи пък си позволяват да заделят десетки хиляди лева за пътуване.

"Хората търсят все по-екзотични и нестандартни места, обиколили са Европа. Круизният туризъм представлява все по-голям интерес за българите", отбеляза Горанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Работодател стимулира работник с пътуване защото не може да му плати колкото трябва: КАКВИ БОНУСИ БЕ, Я ВЪРВИ НА МАЙ.... СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да въведем "4-то Царство България Изкуствен Интелект"! Какво ше означава това? Ще станеме Първи Велики в Света Изкуствено Интелигентни Хора! Примерно: Мома Гергана с Изкуствен Интелект в Мозъка ще пренася Вода с Менци за пиене с Интелигентни Кофи, които ще вземат Вода от Геран с Изкуствен Интелект! Мома Гергана като занесе Интелигентната Вода в Къщи, там ще я чака Мъжът и Великан с Интелигентен Боздуган и ще и избива Червеите в червата с Интелигентно Бръмчене между Краката за да е Здрава!
65
1
 
11
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Тук нямаш шанс за нормална държава. ДС своите слагат на власт, до безкрай ще ни грабят !
64
2
 
5
 
! Отговори
Лафазанов преди 3 месеца
До Работодател - г.ъз си шефе!
63
1
 
10
 
! Отговори
U2 преди 3 месеца
Един сървър може да върши работата на 500 000 държавни служители в България. Ами да го пускат и да ги уволняват тези нищоправячи. Те по цял ден пият кафета и имат 20 минути почивка на всеки кръгъл час.
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 62Кадрите се създават с практиката.Ако не може един работодател да си позволи професионалисти с опит да наема по евро програми завършили студенти бед стаж.
61
4
 
11
 
! Отговори
Марадона преди 3 месеца
В България всичко е на доизживяване. 30 години разруха, разпад, мизерия, лъжи за щастливото бъдеще и много емигрирали хора към истински държави с истинска съдебна система.
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 32Изкуствения интелект се използва и доста добре се справя с анализирането на информация. В нашата фирма започнахме да сканираме св-тата на кандидати с чат gpt за да разберем дали кандидатите са подходящи за дадената позиция.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как възниква капитализма от феодализма - крепостничеството? Когато творците от народа творят и стават капиталисти и за благото на народа раздават от своето богатстство! Така е било по време на Трето Българско Царство! След 1944г. Отново се въвежда Феодализма под името на Комунизма със закона на Крепостничеството - отнемане земите на Селаните и Комунистите(Феодали) стават Работодатели и след 1989г. като Хемелеони се преобразуват на Феодални Крепостни Комунистически Капиталисти Работодатели!
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако някога имаше дългосрочна визия как да се развива България, сега нямаше да има глад за кадри. Ама такива си ги избирахте през години в парламента. Алчни некадърници, който гледаха да се оправят живота, а по- лошото е, че и да се вземат мерки сега, ще са нужни още 20 години нещо да стане.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фирмите да организират стажови като толкова се оплакват че няма кадри и след края на стажа на назначават най-добрите от стажантите.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Джанго Зе, остави тези приказки. Ами погледни хората, които ни докараха до тук! Нашите родители и техните родители са едни необразовани бачкатори, които днес само мрънкат! Истината е, че сами си докараха всичко на главата. Ниски пенсии, слаба икономика, лошо образование, липсващо здравеопазване. Щот ДС не ти иска рушвет за операция! Нечий баща или майка го правят. Хората са сбъркани! И са точно онези, които възпитаваха днешните родите, от които се оплакват!Плюят по себе си! Не по децата си!
55
10
 
9
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Нямате представа за 80 години Русия колко много е увредила България. Руснаците ни научиха отлично да лъжем, да крадем, да се скатаваме и т.н. Все ''хубави'' неща.
54
8
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
Никого с нищо няма стимулирам, докато не докаже, че заслужава да бъде стимулиран. Прекарващите времето в офиса са от мрънкачите. Активните, ентусиазираните и мислещите се поощряват и са предоволни. С текучеството при първия тип нямам проблем, защото такива у нас бол.
53
1
 
15
 
! Отговори
Иванова преди 3 месеца
Реално: недостиг на чуждестранни инвестиции и качествени работни места. Иначе работа за без пари в България се намира.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
52, истински капитализъм, по статистики 1934-1939г. бурен растеж, НО са забранили партиите след военен преврат на Звенарите. Толкоз!
51
2
 
12
 
! Отговори
Спиро преди 3 месеца
Точното заглавие е: "БГ работодателите демотивират хората с мизерни заплати"
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Джанго Зе --- ДС-ти ноември --- без коментар
49
3
 
2
 
! Отговори
Джанго Зе преди 3 месеца
Преди 1989 г. - Де Се. След 1989 г. - Де Се. Открийте 10-те разлики които ги няма.
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми то каква е разликата между времето на Соца и Сега? Никаква! По времето на Соца работодател бяха Комунистите! Сега след 1989г, кой е работодателя? Кой? Синчетата на Комунистите - прекръстили се на Капиталисти! И сега кажете ми какво РАЗБИРАТ тия деца на Комунисти, каква е разликата между думата Комунизъм и Капитализъм? За тях е едно и също! Имало е истински Капитализъм преди 1944г. по време на Трето Българско Царство, когато комунистите не са все още управлявали държавата и са бомбили църквите