Недостиг на кадри: Работодатели стимулират служители с пътувания

Най-често се организират от IT сектора, каза Димитрина Горанова
26 яну 2024 17:00, Анисия Иванова
96

Все повече работодатели организират фирмени пътувания и почивки за своите служители.

Димитрина Горанова, която е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, посочи пред Bulgaria ON AIR, че от години съществува този интерес.

"Това е сегментът от нашата дейност, който беше най-много засегнат по време на Ковид пандемията. Това е един от секторите, които се възстановиха най-бързо. Хората имаха нужда да се събират. Работодателите, с този недостиг на кадри, търсят алтернативи как да стимулират своите служители, така че работата да е атрактивна и да има добавена стойност", обясни тя в "България сутрин".

Има изцяло почивки, които се считат за награди за най-добре представилите се служители. Има и пътувания, които са свързани с работни срещи, конференции или просто смяна на работната обстановка, стана ясно от думите на госта.

Почивки като наградни пътувания се организират най-често от IT сектора, но и от други сектори. Фирмените пътувания вече се провеждат през седмицата, тъй като хората държат на личното си време и искат да прекарат уикенда със семейството си.

"За поколението Z, което търси динамиката във всичко, това е инструмент за стимулиране на вършене на работа и да си харесваме повече работното място", изтъкна Горанова и добави, че административните пречки пред работодателите не са сериозни и в страната лесно се организират такива почивки.

Оказва се обаче, че капацитетът за провеждане на семинари и конференции е ограничен. Дестинациите в цяла България за голямо събиране се броят на пръстите на ръцете.

Горанова каза още, че българският потребител пътува въпреки инфлацията и не иска да се спира. Разходите за пътуванията ни обаче са по-високи. Някои българи пък си позволяват да заделят десетки хиляди лева за пътуване.

"Хората търсят все по-екзотични и нестандартни места, обиколили са Европа. Круизният туризъм представлява все по-голям интерес за българите", отбеляза Горанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОХ, ще се разплача от умиление. БГ работодателя току-що отключи функцията 'тийм билдинг' и 'бонуси'. След 40 години... бива.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Произход на думата "Милиционер"? Когато Милиардерите се страхуват от това, че средната класа - Милионерите стават много и държавата започва да просперира, те Милиардерите назначават свои баджанаци от овчотостадо и ги назначават да бъдат Милиционери, за да може да създават хаос в държавата и Милионерите постепенно биват ограбени и средния стандарт на живот слиза ниско! Те комунистите са Милиардерите и те не обичат Милионерите от които съм и Аз един от тях - творец на компутерна цивилизация!
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките пак плювкат защото това за тях не се отнася. Те могат да се оплакват, че МРЗ е ниска и от другите нищо не ставало, а от тях да, ама виждаш ли ти щатите и Сорос лично им слагат прът в колелата. Обаче дойде ли веднъж матушката ехеее, здравей живот. Нищо, че 45г заради тях живяхме в мизерията но за тях е важно всички да са еднакво бедни, иначе се дразнят.
44
1
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
"Има изцяло почивки, които се считат за награди за най-добре представилите се служители." === Най-добре представилите се служители обикновено са млади, добре изглеждащи жени, които са готови да бъдат държанки на шефа си чиче на около 55-60 години :)))))))))
43
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
По брега мутрите стимулират мутресите със безплатни квартири - малки апартаменти - любовни гнезда.
42
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
С КТ от 56 год. и синдикати от "едно време" нищо не се е променило. Като се замисля, ами то същото като от преди.
41
1
 
14
 
! Отговори
Чичо Ади преди 3 месеца
''Великата'' българска икономика от космоса не се вижда. Толкова е незначителна! Големите западни инвеститори като чуят за Пеевски и Борисов и плюят с отвращение!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хора, защо? Не е ли време да им кажем на онези преди 89та какво натвориха? Щот ако не бяха те с ограничените си мозъчета доста по-бързо държавата щеше да тръгне напред. Комунистическите им кратуни раждат само глупости като това да плюнчат поколенията как за нищо не стават. Били грамотни и образовани! Отваряш ФБ и ги гледаш едно изречение не могат да напишат. Вярват в кемтрейлс и плоска зема. Това ли им е образованието? Не са смешни. Жалки са! И е време да разберат къде им е мястото!
39
2
 
7
 
! Отговори
Мето преди 3 месеца
Милениалите са увредени и мързеливи, обаче поколението Z ги бие по мързел и големи претенции.
38
3
 
8
 
! Отговори
Рамбо преди 3 месеца
Загробват държавата със заеми и край със суверенитета. Ние вече сме филиал на Юесей. Затова ще има 80% съкращения в държавния сектор.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моят работодател ме стимулира с ниска заплата.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В IT сектора по-голяма част са без образование за такива , без сертификати .. Иначе в обявите искат 10 вида умения и сертификати .. Цял отдел програмисти да събереш общо не могат да извадят това което искат Сертификати за всички видове Cloud - AWS Azure, Dekeri , Kudernets , езици за програмиране , Кафки , Гитове.. Като погледнеш в Линкедин само негодници
35
2
 
10
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
Трябва да има два НОИ - единия за инвалидни и социални Пенсии , и втория за Работници осигурени за Пенсия , Майчинство , Безработица и Болнични .Днес в България НОИ прилича на НОЙ - всички роми са на издръжка на НОИ и го наричат Спасителя НОЙ .Не може близо 1,5 милиона Пенсионери да взимат пенсии в размер на 800 лева - те не са работили никога през живота си и смучат парите на Работници Пенсионери .
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко е лесно от комунист да станеш капиталист? По времето на Соца - в Книгите на Карл Маркс пишеше: "Как да се ограби и унищожи един народ?" - 1) Правиш Комунистическа партия от баджанаци! 2) Изземваш на селаните земите! 3) Вкарваш ги да работят и копат на не своя земя! 4) Синчетата им ги пращаш по градовете, да се учат как да развяват червени байрачета! 5) Правиш Петилетки за бъдеще в Комунизъм! 6) Ликвидираш социализма! 7) Комунистите - Баджанаците стават Капиталисти! 8) Народа е ликвидиран!
33
1
 
11
 
! Отговори
Мара преди 3 месеца
На поколението Z му пишат шестици автоматично и те си мислят че нещо знаят. И след това в реалния живот се оказва че пишат думата ''овца'' с 4 правописни грешки т.е. ''уфсъ''. ха ха!
32
0
 
6
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
само не почвайте спорове тип това поколени, онова поколени, че така много кеф правите на едни там мислещи се за богове
31
0
 
15
 
! Отговори
Спасов преди 3 месеца
С Пеевски начело - бедността ви е гарантирана още 100 години! Чиститу!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво стана с Изкуствения Интелект кога ще почне да бачка вместо човеците.. За какво са ви кадри.
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Юрданка, глупости на квадратчета! Най-мързеливи са онези преди 89та. Успяха да завещаят разсипана държава на децата и внуците си! 30 години онези след тях се мъчат да я побутнат напред и сега вече се вижда напредък. Поколенията, които влязаха на пазара на труда след 89та са работещи, образовани и можещи. Днешните също ще си намерят мястото. Ама онези отпреди 89та си са тотал щета. Всички видяхма какво натворихте!
28
1
 
15
 
! Отговори
Шеки преди 3 месеца
Тези статии ги преписват от Шпигел сигурно. В България няма недостиг на хора защото нашата икономика е по-скоро мъртва.