14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!

Отбелязваме и църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски
Обновена: 14 фев 2024 07:15 | 14 фев 2024 07:10, Камелия Цветанова
149
14 февруари - Денят на влюбените, Трифон Зарезан - честит празник!
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари отбелязваме три празника.

Единият е св. Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря по стар стил, другият е св. Валентин и третия е църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски.

Ден на лозаря

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник на св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Празник на влюбените

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът започва да се чества през XIV в. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.
 
Успението на св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари православната църква отбелязва църковния празник на успението на св. Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград, а после бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Уй за САЩко! преди 2 месеца
Аз ви честитя с любов празника,мили мои любими ми$$ирченца,а вие триете коментари на поразия! Що за незадоволени $ек$Yанналллни джурнаГлистки точно сте вие?!? Да ви тегля по една лелинска по-щастливи ще ви направи?!? Що сте толкоз злобни и омразни?!? Малко ви плащат или "малко коте $ек$ нЕма лЕ"?!?!?
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българин Ама от извратеняци ,какви деца ,а ?
89
1
 
5
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 месеца
!4 февруари - ден на " влюбените" натрапен чужд на бедните и безащитни българи "празник" на който много хора дрънкат повече глупоссти и лъжи отколкото на първи Април
88
1
 
8
 
! Отговори
Ахахаха преди 2 месеца
В днешно време любов?В България?И тинейджърите вече не вярват в такива приказки.Има някакви изключения,но не са правило.Що се отнася до самия празник,нямам против, но налагането му е изкуствено,като Хелоуин от западните държави.Свети Валентин е комерсиален продукт на първо място.Живи и здрави и будни.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази година Луковмарш ще бъде на 17 февруари, но Общината вече е успяла да го забрани. Някои младежи обаче не са съгласни със забраната.
86
0
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 2 месеца
Годишнината от екзекуцията на ген. Луков беше вчера. Всяка година ни уведомяват какво се прави в София на този ден. Но тази година не ни уведомиха. ДС-кметчето ли не разрешава, що ли? В замяна на това пък още преди време съобщиха на коя дата ще е онзи прайд, та желаещите да участват в него да имат половин година време да се подготвят и да направят впечатление с многоцветни аксесоари и други мaймyнджyлъцu. Защо го няма днес генерала и легионерите му, да видим дали в София щеше да има такъв резил?
85
10
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Празникът на любовта в България означава повече бракове, повече деца, повече българи. Какво по-хубаво от това? Защо има толкова негативни коментори? Питам се кой плаща за тях и кой мисли злото за страната ни?
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Любовта умря, много трудно става в днешно време. Алкохолиците пък са обикновени наркомани, ***! Алкохолът е наркотик, най опасният наркотик които е съсипал най много животи и семейства.
83
4
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 2 месеца
Абсолютно точно! Любовта умря. Жените масово искат само пари, мъжете искат само секс. Алкохола също е творение на дявола. Не мога да понасям алкохолици. По голяма *** са и от наркоманите.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикновено, българските традиционни празници, дори и църковните, в повечето случаи са свързани с плодородието, а не с някакви жертви, стига с тези глупости с мъченически жертви!Свети Валентин , не е български празник, а на Трифон Зарезан, се зарязват лозята и се яде, пие и празнува и е много стар български празник! Кирил и Методий, са съставили славянската азбука Глаголица, а от там и училищата, просветата и въвеждането на църковни празници.Честито на всички празнуващи!
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С приятелакта, ще се напием, после ще се съберем с още познати, пак ще пием, ще си праснем енда мощна оргийка и ще ходим, да събаряме синкаво-жълтите флагчета пред СО.
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз няма да празнувам св. валентин, защото и мъжете и жените вече сме много капризни, заради социалните мрежи и не се харесваме. И трифон няма да празнувам, защото останалите ми познати-ергени са алкохолици, наркомани и комарджии. Нищо няма да празнувам, лек ден.
79
0
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 2 месеца
Ех,че хубаво съчетание. Първо зарязваме,второ пийваме,ами третото еееех трето трето, пияна жена весел креват!!!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ква либов бре тоя са го зарезали, нещо сте объркали празника. тва е празника на безнадежните мечтатели.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само! И Луковмарш ще има :)
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз днес ще празнувам Трифон Зарезан защото гаджето ми скъса с мен и ще се напия
75
2
 
16
 
! Отговори
Бай Х. преди 2 месеца
Пийте вино и правете с/екс с жените си, и хич да не ви дреме дали е празник или не и кой какво празнува!
74
8
 
8
 
! Отговори
джендър преди 2 месеца
днес се чества св. възелин...
73
5
 
18
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Празникът на българите е Трифон Зарезан.
72
2
 
8
 
! Отговори
езичница преди 2 месеца
До И не само, Сигурен ли сте :) Мислите ли, че случайно е въведено това правило? Кой изобщо го е въвел питате ли се? Откакто става официална религия, християнството скъсва с учението на Исус Христос. И няма какво да празнувате, освен, че сте излъгани.