Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция

Младите не искат да ги наемат законно
159
Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция
Снимка: Pixabay

Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от френска безработица. Въпреки че обезщетенията са напълно законни, те се получават по схема, а хората взимат средно по 1850 лева на месец цяла година само след 3 работни дни във Франция. За практиката алармира бизнесмен от региона на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си намери персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни за “Труд news” инвеститорът, който има няколко предприятия в различни схеми на икономиката.

Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лева на месец в продължение на година, обясни схемата за “Труд news” бизнесменът.

Той съобщи, че само в региона на Гоце Делчев за миналата година са изплатени близо 50 милиона лева обезщетения на хора, които са работили във Франция или близо 4000 души се препитават на този принцип.
Вече е практика и цели семейства да се издържат по този начин. Първата година безработен е съпругът, следващата жена му, после 20-годишното му дете и така бюджетът на фамилията е осигурен, посочи той. При кандидатстване за работа, същите тези млади хора, най-често в трудоспособна възраст, настояват да ги наемат “на черно”, за да не загубят гарантирания си доход. Редица предприятия работят по този начин, а на част от селските пътища в региона можете да видите “пазачи”, които следят за непознати автомобили, които отиват към фабриките и сигнализират нелегалните работници да си тръгнат, разказаха представители на бизнеса. Другият трик при проверки е нелегалният работник да каже името на редовно зает, който в момента не е на смяна, тъй като инспекторите нямат право да им искат документи за самоличност, а само могат да проверят дали лице с тези три имена е законно наето на трудов договор.

Загубата е за бюджета - милиони левове обезщетения за хора, които не са допринесли по никакъв начин за родната икономика, плащани реално от всички останали, които се трудят съвестно, инвестират и плащат данъци. За проблема неколкократно е сигнализирано до институциите, които обаче отговарят, че практиката е законна и не могат да направят нищо по въпроса.

От бизнеса предлагат при получаване на помощи от чужбина хората, които ги вземат да трябва да се подписват поне 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този начин злоупотребите според тях ще станат значително по-непривлекателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: Францияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
16
 
16
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Ама според руската пропаганда тука в България умираме от глад и студ и ядеме тревата от парковете. А те нашите си лежат и взимат 2 хилки.
87
1
 
4
 
! Отговори
Изкуствен Психиатър преди 2 месеца
Вземам само по 3,99 евро на минута. Сеансите са по 15 минути , след това тарифата е дебела и повечето не могат да си я позволят.
86
1
 
34
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 месеца
Аз ако работя в Бг и отида във Франция ще получавам ли обезщетение една година на максимума ? Тия министри/депутати дето подписват всичко дето им сложат от пред и отзад къде блеят?
85
1
 
11
 
! Отговори
Цифров скок преди 2 месеца
Изкуствения интелект иде и скоро пак ще има безработица и то на хора с много дипломи и способности. Като пример .Вече има даже дистанционно психолог изкуствен интелект и взема само по 4,9$ на час. Клиентите били много доволни и го предпочитали даже пред реалния. Да не говорим за журналисти, писатели, програмисти, преводачи и много други...
84
0
 
18
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 2 месеца
Тия берачи на кафе от Колумбия на снимката какво общо имат с Франция и Гоце Делчев?
83
1
 
5
 
! Отговори
Кари Гаспаров преди 2 месеца
Плащайте на всеки българин по едно куфарче със един милион евро и никой няма да се оплаква във форумите.
82
1
 
25
 
! Отговори
ПИТАМ ЗА АБСУРДА преди 2 месеца
КАТО СА РАБОТИЛИ ЗА ФРАНЦИЯ, ЗАЩО ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ ?!
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питайте Лабадая, той отдавна ги знае тези схеми и на само от Франция
80
6
 
13
 
! Отговори
Пфф преди 2 месеца
Да дават по 3000 лева чисто на месец и няма да имат проблеми с такива схеми. Оставям настрана, че статията е пълна измислица, защото да получаваш една година помощи в размер на максималната сума трябва да имаш минимум 15 години непрекъснат трудов стаж, а последните 3 години от тези 15 трябва да са те осигурявали на максимума. Казано по друг начин трябва да си на минимум 33 години (ако си почнал на 18 години работа) и да не си спирал да работиш 15 години подред.
79
0
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Хм, готина схема. Тази статия е някакъв вид изпитване ли?
78
1
 
20
 
! Отговори
КОЙ Е ПОДПИСАЛ преди 2 месеца
ТОЗИ ДОГОВОР > РАБОТЯТ ЗА ФРАНЦИЯ, А ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ ?!
77
2
 
9
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 месеца
Както във франция така и в ю кей никой не иска да наема имигранти на договор , в ю кей масово са селф емлойд , за франция най вероятно е подобно, тези приказки са за *** шарани да се набутат да отидат до франция да се пробват, то така ако беше лесно във франция никой нямаше да работи, всеки щеше да се хваща за някой друг ден и после: здравей живот !, ама във франция има доста трудещи се, защо ли, гл.у.п.а.в.и ли са че не са надушили схемата и не са дошли да си живучкат в бг на 300 лв наем в се
76
0
 
30
 
! Отговори
Бай Тодор преди 2 месеца
А като работят законно и не ги осигурава работодателя на пълното възнаграждение , бюджета печели ли? Като назначава "млади" пенсионери на работа, които свалят цената на труда , бюджета печели ли ? Безсрамници , изгонихте трудоспособното население в чужбина, сега ревете, още по-зле ще става.
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха соц дърцава, соц мислена, соц резултати
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ромите какво ли не измислят :)))
73
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Франция има закони а тука е полза на чорбажията и сички ще бегат никой няма да остане в тоя бг мор.
72
3
 
33
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
До преди 15 години, в България имаше много безработни, и работодателите бяха нагли, но работната ръка с годините намалява, хората не искат да работят за без пари, а другото което е цените са изравниха с тези западна Европа !!!. Работодателите искат не искат ще трябва да вдигат мизерните заплатки , България е в Европейския съюз и българския бизнес се конкурира с Европейския бизнес , постепенно с времето всичко ще си дойде на мястото !!!!?
71
13
 
0
 
! Отговори
Минуващ преди 2 месеца
10000 лв. помощи могат ли да получават? Ако не могат, значи все още е по-добре да се работи вместо да се въртят далавери във Франция. . .
70
9
 
15
 
! Отговори
Адвокат Муртазов преди 2 месеца
Въпроса е защо в БГ се плаща обезщетение на база на дохода за по-продължителен период, а не на последната заплата? Защо продължително безработният няма здравна осигуровка, платена от държавата или общината?За да има за хрантутниците, другите кучетата ги яли.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да внасят виетнамци а българите марш до Франция .