Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция

Младите не искат да ги наемат законно
159
Помощи от 1850 лева на месец у нас само след 3 дни труд във Франция
Снимка: Pixabay

Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от френска безработица. Въпреки че обезщетенията са напълно законни, те се получават по схема, а хората взимат средно по 1850 лева на месец цяла година само след 3 работни дни във Франция. За практиката алармира бизнесмен от региона на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си намери персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни за “Труд news” инвеститорът, който има няколко предприятия в различни схеми на икономиката.

Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите - от родния бюджет. В резултат на опцията има стотици злоупотреби. Много хора реално или фиктивно работят по 3 дни или седмица в чужбина, а след това си стоят вкъщи и получават средно по 1850-2000 лева на месец в продължение на година, обясни схемата за “Труд news” бизнесменът.

Той съобщи, че само в региона на Гоце Делчев за миналата година са изплатени близо 50 милиона лева обезщетения на хора, които са работили във Франция или близо 4000 души се препитават на този принцип.
Вече е практика и цели семейства да се издържат по този начин. Първата година безработен е съпругът, следващата жена му, после 20-годишното му дете и така бюджетът на фамилията е осигурен, посочи той. При кандидатстване за работа, същите тези млади хора, най-често в трудоспособна възраст, настояват да ги наемат “на черно”, за да не загубят гарантирания си доход. Редица предприятия работят по този начин, а на част от селските пътища в региона можете да видите “пазачи”, които следят за непознати автомобили, които отиват към фабриките и сигнализират нелегалните работници да си тръгнат, разказаха представители на бизнеса. Другият трик при проверки е нелегалният работник да каже името на редовно зает, който в момента не е на смяна, тъй като инспекторите нямат право да им искат документи за самоличност, а само могат да проверят дали лице с тези три имена е законно наето на трудов договор.

Загубата е за бюджета - милиони левове обезщетения за хора, които не са допринесли по никакъв начин за родната икономика, плащани реално от всички останали, които се трудят съвестно, инвестират и плащат данъци. За проблема неколкократно е сигнализирано до институциите, които обаче отговарят, че практиката е законна и не могат да направят нищо по въпроса.

От бизнеса предлагат при получаване на помощи от чужбина хората, които ги вземат да трябва да се подписват поне 3-4 пъти седмично в Бюрото по труда, както работещите са длъжни да се явяват всеки ден на трудовото си място, като по този начин злоупотребите според тях ще станат значително по-непривлекателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: Францияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мая Манолова защитава инвалидите,хора с увреждания,благодарение на далаверите и скритите фирмени участия на кмета на Приморски и Одесос Варна от Прод .Промянолата,останахме без пари,отстранените кметове от съда не можеха да разписват бюджетни средства защото са лъжци и измамници като партията си.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-скоро трябва Сметната палата и Прокуратурата да се запитат защо НОИ не предприема съответните мерки, а позволява да бъдат ощетявани редовни правоимащи от бюджета!
46
0
 
9
 
! Отговори
Асен Чаталджа Бей преди 2 месеца
Що не е затвора ???
45
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не завиждам на никого .Намерили си начин.Възползвали се.Щом държавата така позволява не са престъпници получават си сумите законно.Иначе за Франция е така и да моят познат точно така работи три месеца зимата във Франция останалите у нас при семейството си .
44
6
 
32
 
! Отговори
до преди 2 месеца
Пишещите тук тарикати. Спрете да повтаряте "държавата та държавата" - парите са на работещите и крадете от тях. Не от маститите бизнесмени, нито от крадливите политици. На това трябва да се сложи край!
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нормална френска фирма, която ще назначи някого фиктивно на работа! Ако НОИ уведоми Френската страна, кои са тези работодатели, те ще бъдат наказани, а тарикатите ще бъдат съдени за измама и тук и там!
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това заглавие на статията,ни показва,че не сме готови за Шенген,камо ли да приемаме еврото,нека нашите управници да разберат,че нямаме работа в Шенген,с тази наша беднотия.
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така се прави.
40
8
 
28
 
! Отговори
Чакай малко бе преди 2 месеца
Проблема е че се вземат пари базирани на френски стандарт а...Ми дигнете заплатите на 5000 евро и ще работим
39
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама след като системата е направена тъпо какъв е проблема не разбирам. Хората не са виновни, че администрациите са корумпирани и не си вършат работата. След като се оставят вратички, прозорчета и т.н. в законите и администрациите за мутрите и мафиотиге да се измъкват, защо и обикновения гражданин да не ги ползва? Цялата ви система е такава, щото управниците ка про...сти
38
5
 
14
 
! Отговори
Ми аз не виждам преди 2 месеца
Проблем.
37
8
 
17
 
! Отговори
Новозеландец преди 2 месеца
Тази клоака наречена държава използва хората както при Оруел 1984 , в пълно право са хората да работят на черно и да си поработват в чужбина. Мутрите- чорбаджий това заслужават или плащаш кеш днес на човека или не идва изобщо. Избягах преди 16 години заради държавата мащеха и мутрите -чорбаджий. Нямам имоти в Бългврия и не ме бъркв нищо- не плащам за нищо. Поздрави Ню Лунн, Окланд , Нова Зеландия.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мафията редовно прецаква държавата!
35
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На провинциалните пишман бизнесмени трябва да им стане ясно, че нито един нормален човек не иска да работи на тази прокълната територия.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Маткапитал на первого и второго ребенка в 2024 году. По словам министра труда и социальной защиты Антона Котякова, в 2024-м материнский капитал на первого ребенка составит почти 631 тыс. руб. и 834 тыс. руб. - на второго.
33
6
 
10
 
! Отговори
Дучефф преди 2 месеца
в Русия дали предлагат такива обезщетения?
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе малко трудничко ми съ виждъ да работиш един мессец във Францата пък после да съ прибереш у Бг и да лежиш цяла година, че и да ти ги плаща Бг. У Англиятъ нашите съ пробвахъ ама тук си има схемъ, трябва да потвърдиш, че си търсил работа - да покажеш изпратени Имейли до работодатели, да се подписваш и след 3-4 месеца бюрото по трудъ може да ти намери работа ако пък откажеш два пъти предложената от бюрото работъ - Йок помощи!
31
10
 
29
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Брей,бизнеса завидя на безработните!
30
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярно е и аз имам познат който работи три месеца във Франция и после си почива у нас купи си 10 имота за шест години но не знаех че обещетенията са за сметка на нашата държава смятах че ги плащат от Френската
29
6
 
34
 
! Отговори
До 30 преди 2 месеца
Не само са работили три дни,ами са се осигурявали последните 15 години за да могат да вземат 12 месеца обезщетение,и съвсем резонно е питането ти,колко струва издръжката на един украинец в България на месец,а те са стотина хиляди,защо там не се ръчка и говори,или тая тема не е политкоректна?