България да не приема съветите на МФВ за плоския данък

Имаме проблем с пенсионната система, трябват инвестиции
22 мар 2024 13:03, Анисия Иванова
83

2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от България. Това коментира ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд. Получихме и препоръки за това да премахнем плоския данък, да внимаваме с кредитирането и да реформираме пенсиите.

"Управлението на публичните финанси трябва да бъде консистентна политика, тъй че не може МВФ да дава препоръки по време на Ковид-пандемията през 2021-2022 държавите да харчат, а през 2023 година да се каже, че имаме лоша финансова политика. Да, имаме я, но това бяха препоръките на тези институции, включително на МВФ. Фискалната политика не се променя от днес за утре, а нещо повече - препоръките, които дава МВФ, не трябва просто да обсъдим дали може да ги осъществим, а дали трябва да ги осъществим", каза финансовият анализатор Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По думите му отпадането на плоския данък е изключително вредно за българската икономика.

"Има изследвания, които показват какви са ползите от въвеждането на плоския данък както в България, така и в Балтийските републики. Имаме и конкретен пример със Словакия, където той беше въведен, стигна се до преодоляване на негативните ефекти от кризата през 2008 година, а след отпадането му не виждаме такива ефекти. Когато гледаме какво ни препоръчват, трябва да гледаме и собствения си интерес. МВФ винаги е бил против плоския данък, включително и в Румъния", допълни Кръстев.

Финансовият анализатор Даниел Василев е на мнение, че трябва да се помисли какво ще се случи с икономиката, ако хората с най-високи доходи се наложи да плащат още повече осигуровки.

"Премахването на тавана върху осигурителния доход ще накара хората, които взимат големи заплати от рода на 6 до 10 хиляди лева, да се осигуряват върху пълния размер. Това на практика се явява още едно увеличение на данъците", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Василев попита дали бизнесите ще бъдат стимулирани да инвестират у нас, ако се въведе тази мярка.

"Ако ние нямаме повече инвестиции и повече икономическа активност, дори ако целта е да се събират повече приходи, ние при спад на икономическа активност и високи данъци може да се окаже, че събираме по-малко приходи в хазната и че има други множество ефекти върху икономиката", коментира анализаторът.

Колегата му припомни, че в последните дни станахме свидетели на това, че 1 млрд. лв. бяха преместени в различни сфери на икономиката.

"Дефицитът може да се намали много лесно, но той няма голямо значение, въпросът е какво е реалното състояние на икономиката. Прогнозите за Еврозоната за 2025 година, ако става въпрос за януари, нямаме шанс, независимо още колко изказвания ще бъдат направени. Ако направим опит за влизане в средата на годината по средата на данъчната кампания, тоест част от нея се е осъществила в левове, а останалата част трябва да се осъществи в евро - горко ѝ на българската икономиката", категоричен е Кръстев.

Даниел Василев поясни, че инфлацията е пряко следствие от паричната политика.

"Ние сме зависим в немалка степен от паричната политика на Централната европейска банка, защото БНБ не води своя собствена парична политика. Дори самият Международен валутен фонд очаква индексът на потребителските цени да е 3,5%. В големи икономики по света виждаме връщане на ръста на индексите на потребителските цени, САЩ е такъв пример", подчерта той.

Михаил Кръстев е на мнение, че в България не може да се твърди, че сметката се плаща от бедните, а не от богатите.

"Данъчната система в България е изключително опростена през последните 15 години. Тя е изключително ефективна, събираемостта е висока, но не може да харчим повече, отколкото генерираме. В момента разходите за пенсии надхвърлят приходите за ДДС. Проблемите с пенсионната система са много сериозни, те са заложени като цяло в нейната структура", обясни гостът.

Според Василев България трябва да помисли как да привлече повече инвеститори.

"Защото ние каквито и политики да водим, има региони, които буксуват по всеки един възможен измерител - социално, икономически, демографски", отчете той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БГ Е ДЪРЖАВАТА С НАЙ- ГОЛЯМО СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО В ЕС!!! МФ ДАВА ВЕРНИТЕ СЪВЕТИ, НО *** СЕ МИСЛИ ЗА ГЕНИЙ.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли някой да обясни, как при не много високите максимални осигурителни прагове през годините, сега има хора, които получават 3400 лв. пенсия чисто. Какъв е бил осигурителния принос на тези хора?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14 - Ами виж, баце... Направи си ри вериги юагазини и си дръж печалбата в БГ, като си такава голяма работа. Посшедно, когато проверих, частната собственост все още е гарантирана от конституцуята и нямаме право, да дискриминираме на базата на товя, кок канво прави с парите си.
17
3
 
10
 
! Отговори
Виж ти преди 1 месец
В цял свят и богатите държави може тук не. Взимаш голяма заплата плащаш и по голяма сума като данъци. Това е положението. Нарича се солидарност и социална отговорност.
16
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Няма развита държава с плосък данък,но там не следват съветите на финансовия корифей Михаил Кръстев.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8 - Те и на тези 3750 не могат, но все пак го праавят. Ако се пенсионира някой ИТ на тези пари, "Ъпсуртно" е да си мисли, че ще вземе 2220 лева пенсия... Или че тя ще се качва през годините. Баба ми живя до 87 години, Бог да я прости и от почти максималната, накрая взимаше със 150 лева над социалната. При положение, че Vanguard - съществува, не виждам смисъл, да наливам пари в родната пенсионна и го правя само, защлто е незаконн, да не го правя...
14
0
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 месец
няма смисъл от инвестиции, които изкарват в чужбина 100 пр от печалбата, такива са с обратно действие. Всички банки ерп та вериги магазини и др изнасят на 100 пр печалбата. Моментално е нужно да се диференцира данък печалба 10 пр ако остане в България, за частта изнесена извън страната, независимо как, 30 пр. А пенсиите се оправят или с огромна раждаемост или концесионните такси в НОИ
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 5 Вие като знаете тия облаци и езици що търсите. То остава и език някой измисли и ще почне да търси дали някой не го е научил вече.
12
2
 
8
 
! Отговори
456 преди 1 месец
ОТЛИЧНИ СА СЪВЕТИТЕ НА МВФ. НО БОГАТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ С 50 ЛВ ПОВЕЧЕ, ДОКАТО 50 ЛВ ЗА НАЙ- БЕДНИТЕ СА ОГРОМНА СУМА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. ПРИ ТОВА БГ Е ЕДИНСТВЕНА В ЕС, КЪДЕТО НЯМА ЕКЗИСТИАЛЕН МИНИМУМ, ПОД КОЙТО НЕ СЕ ПЛАЩА ДАНЪК. ТО Е СРАМНО ЗА БГ!
11
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Да, ама при вас се искат знания и умения, които само 1% от световното население може да постигне. Много по-лесно е да не си даваш зор да учиш и да работиш, и да взимаш 5-6 хиляди лева чисто като бачкатор в склад.
10
3
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
Заповядай, при нас има в момента над 100 работни места не с 10к заплати, ами с по над 12-15, че и до 18-20 сме склонни да дадем. Хайде! Искат се знания в облачните системи за обработка на данни, английски, немски, знания по ИИ. Относно плоския данък. Махайте го! Ще плащам осигуровски до дупка. Излизам болнични и да видя бачкотещите бачкери как ще ми платите болничния. Държавата фалира на момента. Че в момента, ако изляза 3 дни болничен, губя едни 5000лв. месечно грубо.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има хора с по 30-40 000 лева доход, защото в момента са удариюи кьоравото и правят луди пари от бонуси, но това рядко трае. И кво? Ще плащат по 6000 лева осигуровку, за да им дадете 11 лева на ден за безработица ли? Прав е господина - не бива така!
8
1
 
10
 
! Отговори
Христо до 4 преди 1 месец
Пише се осигУровка. От неграмотни не искам мнение. Върни се в пети клас и тогава давай акъл. Не случайно сега максималният осигурителен доход е 3750 лева. Над тази сума не те осигуряват за пенсия, защото не могат да ти гарантират, че ще ти плащат над 60% от тази сума когато си пенсионер.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемите на България идват от сивата икономика която и с плосак данък пак е 50-60 %. Та плоския данък който трябва уж да я бори е провал. А и държавата губи десетки милярди от ниския данък.
6
4
 
6
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Махнат ли плоския данък и сложат ли прогресивен, което означава 40-50% отгоре да ти взимат ще видят такъв отлив на специалисти и хора, че няма да има места в самолетите за година напред. Готов съм да плащам пълен данък на доходите си, ако имам сигурност, че парите се ползват рационално, но тъй като имам познати блажили с по 10-15 апартамента на ключови позиции и за това прогнило ОПГ не давам лев над минималното задължително.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономическата активност не е да откриеш 10 000 работни места с 1000 лв. заплата, а 1000 работни места с 10 000лв. заплата.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Не е така. Пенсията не е вързана с дохода. Ти можеше да си внасяаш в банка след данъка и осигоровка колко искащ, но държавата събира всички приходи и дели на пенсионерите. Не е според дохода. Това често се бърка но осигоровка не е влог.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Криенето на данъци и осигоровки е престъпение или съветват да се лагализира. Ако плоския данък легализира това престъпление какво е тогава. Меси и Роналди плащат огромни глоби в Испания.
2
1
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Ако човек се осигурява върху 10 хиляди лева заплата, ще очаква гарантирана пенсия от 6 хиляди лева на месец. При положение, че в България според статистиката 680 хиляди човека получават между 8 и 16 хиляди лева бруто, не знам как след години работещите ще им плащат по 6-10 хиляди лева пенсия в следващите да речем 30 години от техния живот.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези ли ще ми дават насока на живота?