България да не приема съветите на МФВ за плоския данък

Имаме проблем с пенсионната система, трябват инвестиции
22 мар 2024 13:03, Анисия Иванова
83

2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от България. Това коментира ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд. Получихме и препоръки за това да премахнем плоския данък, да внимаваме с кредитирането и да реформираме пенсиите.

"Управлението на публичните финанси трябва да бъде консистентна политика, тъй че не може МВФ да дава препоръки по време на Ковид-пандемията през 2021-2022 държавите да харчат, а през 2023 година да се каже, че имаме лоша финансова политика. Да, имаме я, но това бяха препоръките на тези институции, включително на МВФ. Фискалната политика не се променя от днес за утре, а нещо повече - препоръките, които дава МВФ, не трябва просто да обсъдим дали може да ги осъществим, а дали трябва да ги осъществим", каза финансовият анализатор Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По думите му отпадането на плоския данък е изключително вредно за българската икономика.

"Има изследвания, които показват какви са ползите от въвеждането на плоския данък както в България, така и в Балтийските републики. Имаме и конкретен пример със Словакия, където той беше въведен, стигна се до преодоляване на негативните ефекти от кризата през 2008 година, а след отпадането му не виждаме такива ефекти. Когато гледаме какво ни препоръчват, трябва да гледаме и собствения си интерес. МВФ винаги е бил против плоския данък, включително и в Румъния", допълни Кръстев.

Финансовият анализатор Даниел Василев е на мнение, че трябва да се помисли какво ще се случи с икономиката, ако хората с най-високи доходи се наложи да плащат още повече осигуровки.

"Премахването на тавана върху осигурителния доход ще накара хората, които взимат големи заплати от рода на 6 до 10 хиляди лева, да се осигуряват върху пълния размер. Това на практика се явява още едно увеличение на данъците", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Василев попита дали бизнесите ще бъдат стимулирани да инвестират у нас, ако се въведе тази мярка.

"Ако ние нямаме повече инвестиции и повече икономическа активност, дори ако целта е да се събират повече приходи, ние при спад на икономическа активност и високи данъци може да се окаже, че събираме по-малко приходи в хазната и че има други множество ефекти върху икономиката", коментира анализаторът.

Колегата му припомни, че в последните дни станахме свидетели на това, че 1 млрд. лв. бяха преместени в различни сфери на икономиката.

"Дефицитът може да се намали много лесно, но той няма голямо значение, въпросът е какво е реалното състояние на икономиката. Прогнозите за Еврозоната за 2025 година, ако става въпрос за януари, нямаме шанс, независимо още колко изказвания ще бъдат направени. Ако направим опит за влизане в средата на годината по средата на данъчната кампания, тоест част от нея се е осъществила в левове, а останалата част трябва да се осъществи в евро - горко ѝ на българската икономиката", категоричен е Кръстев.

Даниел Василев поясни, че инфлацията е пряко следствие от паричната политика.

"Ние сме зависим в немалка степен от паричната политика на Централната европейска банка, защото БНБ не води своя собствена парична политика. Дори самият Международен валутен фонд очаква индексът на потребителските цени да е 3,5%. В големи икономики по света виждаме връщане на ръста на индексите на потребителските цени, САЩ е такъв пример", подчерта той.

Михаил Кръстев е на мнение, че в България не може да се твърди, че сметката се плаща от бедните, а не от богатите.

"Данъчната система в България е изключително опростена през последните 15 години. Тя е изключително ефективна, събираемостта е висока, но не може да харчим повече, отколкото генерираме. В момента разходите за пенсии надхвърлят приходите за ДДС. Проблемите с пенсионната система са много сериозни, те са заложени като цяло в нейната структура", обясни гостът.

Според Василев България трябва да помисли как да привлече повече инвеститори.

"Защото ние каквито и политики да водим, има региони, които буксуват по всеки един възможен измерител - социално, икономически, демографски", отчете той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Пътища на запад са платени. Здравеопазване е платено. Пенсии няма в Япония САЩ и др.. държави. Данъците са много високи особено за имоти и доходи на богатите.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За плоския данък пищят веднага като ощипани моми, но защо не коментират това, че ни съсипват енергетиката?
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До kkk Сивата икономика не зависи от плоския данък. Но вкараха плоския данък. Тогава трябва да го махнат щото пак има сива икономика. Сивата икономика просто няма държава и полиция да конфискуват за неплатени данъци.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако българина иска социална справедливост, ще трябва да се въведе подоходното облагане. Бедността означава престъпност, след време и за богатите няма да е безопасно да живее в такава държава.
56
4
 
5
 
! Отговори
Пепката преди 1 месец
Вдигайте, вдигайте. Аз вече съм стегнал куфарите към Валенсия. Не че в Испания, не е прогресивен данъка ама поне виждаш горе-долу за какво ти отиват парите. То и тук виждаш, но някак си не е приятно. Значи, продължаваме с вдигането на данъците за тия ,които се осигуряват на реалния доход, в същото време за нашите хора, сивия сектор е супер. Вдигайте, ся заробете България и с Уестингхаус. Аз лично съм взел решение и в момента съм пристъпил към изпълнение.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Проверка, проблемът е, че данаците отиват за карупция. На запад имат високи данъци, но срещу това получават добри държавни услуги. Пътищата ли ни са наред, здравеопазването ли ни е наред или пенсионната система? Пари има! И в момента има с текущите данъци, но голяма част от тях отиват в джобовете на "нашите хора" без да се върши нищо насреща. Защо тогава да плащаме още повече?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами вероятно големите ще се преместят в чужбина.
53
0
 
1
 
! Отговори
Кибик преди 1 месец
https://zalez.site/da-nahranim-kravata/
52
1
 
3
 
! Отговори
До kkk преди 1 месец
данъците не са едни и същи - за тези с 20к са 2к, за тези с 4к са 400. Как реши че са едни и същи?Осигуровките на какво основание се вдигат? Ако плащаш минимална или максимална осигуровка получаваш еднакво обслужване.Проблема на данъчната система в България е сивата икономика, а не данъчната ставка. Има цели сектори които се осигуряват и плащат данъци на минимална заплата. Да започнем от там и ако пак не стигат парите тогава да взимаме от тези дето си плащат всичко!
51
1
 
5
 
! Отговори
Мхмм преди 1 месец
България е с най-агресивната подоходно данъчна политика, която ми е известна. И не виждам кой печелещ по-малко, т нар беден ще я одобрява. Но не виждам и богат защо би бил ок, ако не е крайно нехаен за държавата и народа си, каквито са явно. На запад освен прогресивно, има необлагаем минимум. Ако си под 10000 к евро на година за де. Настрана, че там са прекалили със социалната държава, но тук сме абсолютно в другата крайност. И ножицата не ще се затваря, а отваря още.
50
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
как ще остане като народа е яко ЗЛЕ И не разбира какво се случва изобщо !
49
0
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Не виждам какво получавам срешу *1/3 от заплатата сиЗддавеопазване едва ли всичко е кеш , чисти улици миха нашата преди -2 г , преференции за нещо едва ли - просто един гьрби трима лапат Затова и с тия доходи и даньци никой млад човек не остава в бьлгария
48
4
 
13
 
! Отговори
Мрънкането идва от преди 1 месец
бизнеса най-вече. В Германия данъците са базирани на приходите. По-ниски приходи, по-ниски данъци. Да, 10% от 1000 лева не е равно на 10% от 10 000 лева, НО ако са необходими 2000 лева на работещ член от семейството, за да се живее що-годе нормално, а ти получаваш 1500 и ти вземат 24% не е същото като да вземаш 6000 и да ги вземат 24%. Освен това, колко са тия на 1500 и колко са на 6000? Бедните чисто математически повечето пари идват от бедните - това е факт, а не мит.
47
2
 
9
 
! Отговори
kkk преди 1 месец
Не е редно хора с 20к заплата и хора с 4к заплата да плащат едни и същи данъци и осигуровки. Има обаче и група на самоосигуряващи се лица, които ако се вдигнат праговете ще понесат цялата тежест сами, така че трябва да се пипа внимателно. Въпросът накрая, обаче, е - какво се прави с парите, които се събират. Ако само се наливат в бездънната яма НОИ, тогава и 100% данък няма да решат проблема. Трябват реформи - умни и дългосрочни. А това при нас е невъзможно. Затова просто ще вдигат МОД до откат
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разни путинисти и слуги на Кремъл не искат да бъдем като Европа и да бъдем част от евроатлантическото семейство и европейските данъчни закони, и обслужват кремъл и Путин, които имат "Азиатския Плосък Данък от 13 процента". Българските слуги на Кремъл и Путин са по-големи азиатци от Путин, тъй като техният азиатски данък е още по-плосък - 10 процента.
45
2
 
1
 
! Отговори
Бай тошо преди 1 месец
Нали имате банане ха ха ха
44
5
 
12
 
! Отговори
Проверка преди 1 месец
Да видим в Гугъл къде има плосък: Казахстан, Русия, Сърбия, Албания, Украйна, балтийските. Нито една западноевропейска страна, нито една англосаксонска. Дам. Явно където в чисто, има инфраструктура и социална система, няма плосък. Плосък има в сатрапски азиатски кочинни, на Балканите и в Украйна. Разбира се, важното е да остават пари за БМВ и Мерцедес. Кво ти пука, че няма улица, парк и социална. Веднъж се живее. Да му мисли държавата за тия неща.
43
0
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Това си е вид рекет - сьбират ти даньци срешу нищо и накеая те праскат и с тоя данькЕдно време какви бунтове е имало срещу десятъкаСега ти отиват -30% в дьржаватаЯвно е било по добре да останем под османско владичествоДдс те праска отделно след всичко
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вьзмутен НДСВ рекетираха Станишев и той алчен се съгласи, че щяха да го свалат и сложат техен човек Близнашки или Гержиков и пак плосак.