СДС: Всички коментират, но никой не е виждал договорите с Русия

Управляващите трябва да отговорят на много въпроси, смятат десните
20 яну 2008 16:59,
57
СДС: Всички коментират, но никой не е виждал договорите с Русия
Никой не знае истинските параметри на договорите с Русия. Снимка: БГНЕС

“Никой не знае какви са параметрите в подписаните договори по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в България. Всички коментират много неща, но предстои да видим дали са верни или не.

В една нормална държава тези договори би трябвало да са в интернет и всеки да има достъп да ги прочете и коментира. Притесненията ни са, че всичко става на тъмно. Поставят ни пред свършен факт”, заяви пред медиите варненският депутат и зам.-председател на СДС Димитър Димитров.

Той акцентира, че министър председателят и министърът на икономиката и енергетиката са отсъствали от работната вечеря, която бе дадена за Путин, а за подписването на договорите хората са били извикани около 12 часа вечерта.

Според Димитров това са два много важни въпроса, които се подминават. “Оказва се, че най-големият проблем е подписването на договора за петролопровода “Бургас-Александруполис”. В следствие от това ще има двама или трима милиардери. Тук стои въпросът защо да няма няколкостотин милионери.

Във Варна основният бизнес е туризма. Около 14–15 % от Брутния вътрешен продукт се реализират чрез туризма. От тях 10 % се реализират на българското Черноморие. С подписването на този договор има съществена вероятност голям процент от споменатия да бъде намален.

От друга страна България има нулева готовност за борба с разливите. Това ще бъде една екологична бомба.

От друга страна къде ще бъде нашият морски бизнес? Кои ще бъдат танкерите, с които ще бъде превозван петрола? Руснаците и гърците вече са готови с танкери. Нас пак ще ни няма”, каза още Димитров.

Той коментира и подписаният договор за ферибота Варна – Кавказ. “Този проблем е в обръщение от около 7 години. Подписа се документът, за да се отчете поредна дейност на министъра и министерството. За бизнеса е много добре да има такава връзка с Кавказ, но ние не сме готови. Примерно и в Кавказ няма изградено пристанище за фериботи.

Газенето на нашите фериботи, които в момента имаме, е много дълбоко, а там е много плитко. Държавата трябва да купи фериботи, а не се знае от къде ще се вземат парите.

Проспан е много дълъг период от време. Това трябваше да стане още преди шест години, когато министър беше Николай Василев.

Морските среди във Варна, както знаете са оставени в ръцете на Свети Николай Чудотворец и това е проблем от доста години”, бе мнението на Димитров.

Той уточни, че ще зададе въпрос защо се подписва “кух” договор и до колко време е възможно да бъде изградена фериботната връзка и кога бизнесът може да очаква добър контакт с Русия в този смисъл.

Депутатът акцентира, че е възможно на всички възникващи въпроси да има отговори в договорите, но фактът, че документите не се предоставят, си остава притеснителен.

“Интересувах се дали има опасност от екологичен проблем, който може да възникне заради газопровода “Южен поток”, които ще минава през Варна. Отговориха ми, че има тройна защита и мисля, че е възможно да няма толкова голям проблем, колкото се очаква да е “Бургас - Александруполис””, посочи зам.-председателят на СДС.

Не на последно място Димитров коментира, че според слуховете именно министър Петър Димитров е бил този, който е успял да убеди руската страна, че България трябва да има 50 % дял в “Южен поток” и дори е заявил, че ако това не е се случи, той ще подаде оставка и няма да подпише такъв договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
стига инсунации бе ей - никой ни бил виждал договорите, ай сиктир
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Проекта южен поток няма как да е лош за България ... Но Бургас-Александрополис е КАТАСТРОФАЛЕН за 40 мизерни милиона на година, ще затрият бизнес носещ 2 милярда на година!!!! А от СДС да не се правят на луди. защото те подписаха споразуменията Бургас-Александрополис още през 1998год. когато Костов и СДС бяха на власт.. Много е нагло от тяхна страна в момента да се правят на Божа кравичка.. Борисов и той голям смях... Борисов посрещна Руската делегация на летището и е привтства, като се кланеше до земята на Путин- в същото време Лидера на Герб-Цветанов беше на митинга против Путин и носеха плакати Путин-go home !!!! И това ако не е лицемерие...
54
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 16 години
Руската ологархия подписа споразумение с българската олигархия за взаимоизгодно ползване на Руския газ и българската територия. Руският народ и българският народ "духат супата" и пишат по форумите за сега.
53
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 16 години
Без да съм чел договора има много причини да мисля, че той е много добър за странат ни. 1.Осигуряват се работни места за строители, заварчици, специалисти, инжинери и прочие...2.Инвестиции за 3-4 милиарда влизат в България, поне 1 милиард ще остане в бизнеса в страната от тях.3.Гарантират се енергийните нужди на страната4.Гарантират се нефтените и газови нужди на страната директно от източника - Русия.5.За страната се осигуряват допълнителни приходи от транзитиране на газта.6.На Европа се предлака далеч по сигурен източник на доставки на гориво, отколкото Набуко, който цепи през кюрдска територия в Турция и идва от страни, които така или инае ще са в орбитата на Русия и нищо чудно да ги глътне скоро Газпром.7.Самата Русия няма капацитет да изгради сама всичко и ще превлича западни фирми и капитали, така че всичко е омешано и политизирането е направо смешно.8.Така наречената енергийна зависимост от Русия я имаме от 55 години, досега някакви проблеми да сме имали? В момента, в който бензинът от лук ойл стане по-скъп от Гръцкия всички ще тръгнат да внасят от Гърция гориво или от Румъния. 8.Екологията на петролопровода - звучи смешно, след като си затрихме Черноморието и го направихме бетонен ад. Риск от разлив на нефт от танкер съществува точно толкова, че може и повече, отколкото тръбата по дъното на морето.В заключение, да ви кажа, че нехаресвам това правителство, че ме дразни червената надменост и шуробаджанащина, че не приемам партии като ДПС на етническа основа, че НДСВ се разпадна и вече напълно парализирано движение, но това неозначава, че договорът с Русия е лош. За финал смятам, че по този договор нашото правителство е било много яко консултирано от американски и европейски експерти - какво да поиска и до колко да отстъпи - точно за това договорът бе подписан в последната минута, когато Путин все пак се съгласи на 50 на 50 участие и руснаците се отказаха от мажоритарния дял. Ако си споняте няколко дни преди това американския посленик каза, че на България не и изнася миноритарен дял и нашите казаха веднага след това, че няма да подпишат Южен поток.Така че ние може да незнаем договора, но янките и Европа го знае с подробности.Останалото е политиканство...
52
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
никой не е виждал и договорът за присъединяването ни към Европейския съюз. нещо да каже по въпроса СДС?
51
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Да трябва да има публичност и да маже да се прочете в Интернет.Но досега някой да е прочел договора с който СДС затвори първи и втори реактор на АЕЦ"Козлодуй" и меморандума за затваряне на трети и четвърти реактор подписан от Надежда Михайлова.Защо СДС не ни обясни ползата от затварянето на "Козлодуй".
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Партията на работодателите БСП си свърши добре работата това е
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нали ще се обсъжда въпросът в Парламента, бееее! Какво пак подскачат, че ги подминаха за пореден път ли? Ами като си знаят хората, че само искате да лапате и да имате парична изгода, да се провали и единственото хубаво нещо,което се случва от дълги години насам ли? Я,марш оттам! Вижте Доган как си трае! Ослушва се! И ви тества акълите! Той по хитър от вас! Засрамете се! Един *** да ви води за носа и да се прави на по голям политик от вас!
48
0
 
0
 
! Отговори
jako - II преди 16 години
Правителството на Сергей Станишев засега не е огласило подробности от договора за "Южен поток". В преговорите по него са участвали само представители на БСП. Другите две партии от управляващата коалиция - НДСВ и ДПС, и опозицията нямат информация за конкретните текстове. Може да е малко странничко на пръв поглед, че нямаме информация, но едва ли е моментът да подскачаме всеки път когато вестниците пишат нещо, а ние не знаем, коментира царист. Въпросът не е обсъждан на съвет на коалицията и това не е необходимо, защото договореностите са в изпълнение на програмата на коалицията за превръщане на България в енергиен център на Балканите, каза Йордан Цонев от ДПС.
47
0
 
0
 
! Отговори
jako преди 16 години
от сергейчо Анонимен, Неутрално днес, 05:48 15 Обиден или неуместен коментар?Истината е ,че е сключен безпроблемно след предварително широ-о-о-о-о-о-ко отваряне на бузите на ниско наведените другари комунисти от правителството и президентството пред господарите им от Москва.Аз си ги разтворих с кеф.
46
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
честито на бургазлии и въобще на жителите на черноморието. За АЕЦ и газта добре, но за нефта ужас: Ето как ще изглежда Бургас след авария, каквато няма как да не се случи рано или късно: http://***.habeeb.com/images/lebanon.photos/Beir ut.war.photos/beirut.oil.spill.war.july.2006.jpg http://cache.eb.com/eb/image?id=74369&rendTy peId=4http://cache.eb.com/eb/image?id=72752&am p;rendTypeId=4http://***.theage.com.au/ffximag e/2007/12/09/W_OIL_SPILL_wideweb__470x267,0.jpg
45
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 16 години
az gi videh dogovorite, v kabineta an vui4o sa, ako nekoi iska da mu pratim kopie da mi prevede 100lv i go polu4ava, da moe i az edna bira da pia, det se vika, vuprosat e da ima vinagi dalavera...xaaaxa
44
0
 
0
 
! Отговори
Misho преди 16 години
Бате - дето си с номер - 43 - благодаря че ни разясни толкова много неща - ти си най-глемия специалист!!! Ти разбираш най-добре от всички глобалните проблеми!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Със толкова много специалисти във форума да се чуди човек как БГ е в такава лоша икономическа, политическа, демографска и какви ли не други кризи! Браво специалисти! Много разбирате глобалните проблеми!
42
0
 
0
 
! Отговори
v преди 16 години
От всичко казано до тук има много верни неща, но не мога да разбера едно. С Русия добре, без русия пак,но кой мисли за младите хора в България? Ясно е, че без нови енергиини мощотности няма как да се справим, но дали наистина това бе правилното решение? Не искам да и да си помислиям как ще изглежда България след 10-15г., като и сега се вижда как хиляди млади хора напускат страната всяка година за да си търсят късмета някъде по-света. Мисля, че много по реално решение е да се построят наколко блока още в АЕЦ Козлодуй и да се построи тръбата от Бургас, от колкото да се стори нова атомна централа. По този начин ще ограничим енергиината си зависимост от Русия до накаква степен и ще имаме реален ресурс да доизградим няколко реактора.
41
0
 
0
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Ами то това е целта - да не се видят!Погледнете на снимката как и двамата президенти се облизват при размяната на документите!Моля,не дразнете русофилите,защото са агресивни и налитат на бой!Те други не могат и да бъдат - судьба такая!...
40
0
 
0
 
! Отговори
sa6o gerov преди 16 години
в нашето мило Оте4естворуските хора са многовси4ко е ве4е изпе4еномила Бьлгарио сбогом.
39
0
 
0
 
! Отговори
уди преди 16 години
Боксова круша ли ти трябва,а?
38
0
 
0
 
! Отговори
Becguy6ko преди 16 години
Най-сетне някой да попита къде е договорът.И ей ги на къде са и първите одобрили този още невидян договор. ОТ СДС и Група Лозе-ниц са поискали офицално от правителството да им покаже договора зада се запишат в новото Бригадирско движение - ХаинГуаз. По този повод Симеон е отсякъл 68 кола за кирки и 69 за лопати, колкото са членовете на СДС Група Лозе-ниц. За Комадира символично Симеон е издялъл по-дълга дръжка с монтирана чаена лъжичка показвайки по този начин че сливенскиа багабон Иванакис Кокълакис може да постигне с чаена лъжичка толкоз колкото други с фандроми. До цирея Симеон като жерен Шуменски Ваалия с пурче суджук в едната и шише рекидьос в другатаотслугва глава 23 от Корана за Байрана на договора за ХайнБугазъ. Иииии, па да му се нивиди. Сега дават по СНН как в другите държави където ще преминат трасетата Юг, Север и Среден ( не пръст бе) народите под яркото руководство на Интернационалното СДС с високо вдигнати плакати с ликовете на Костов, Бакърдйиеф и Натежайлова огласят улиците на села, градоже и столици с възгласи срещу Южното трасе защото щяло да ни опраи за 100 години. Аз на тее от СНН им казвам да си гледат статите, да не земе Путин да си купи Алиаската обратно та един още по Северен щранг да мине през Бостън за по напреко до Лондон, ба мъри. Само се тревожа дето на Симо завалията може гората да не му стигне да дяла дръжки за кирки и лопати а дай Божкеле и за канута.Да живее задграничното СДС, та да поживее нашето, Група Лозениц, сдс, та да мое какво си требе и накрая колкото-толкото.Владимире като дойдеш следвашия път купи от Сибир от онзи, от сибирският чай да сръбнат по един филджан неколцина от тежко болните аннонимници во главе с Даскалплеско, НФБ, куку, Зигфредко и неколцина други 4е не са лоши за боксови круши.
37
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
2 по 620 мегавата са, и втория не съм съм сигурен дали е направен и дали действа... Докато в Белене ще има 2 - по - 1000 мегавата реактора от по висок клас итехнология, даже четох че има предложения да са 4.....