Корнелия Нинова: ГЕРБ прави подарък към контрабандистите

Червенатата депутатка е против промените в Закона за тютюна
19 ное 2010 11:28,
79
Корнелия Нинова: ГЕРБ прави подарък към контрабандистите
Снимка: БГНЕС

Предлаганата промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия е поредният подарък на ГЕРБ към контрабандистите, коментира депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова по повод на предложенията на депутати от ГЕРБ да се либерализира пазарът на изкупуването на суров и необработен тютюн.

По думите на Нинова предложението е да отпадне правото тютюн да изкупуват само лица, които извършват промишлена обработка на тютюн и са получили разрешение от Министерския съвет, върху които фирми се упражнява контрол.

„Ако поправката мине, всеки ще може да купува тютюн абсолютно безконтролно“, заяви Нинова пред „Фокус“.

Тя обясни, че предложено залага да отпадне и подписването на договори между продавача и купувача в началото на годината, което иначе гарантира на тютюнопроизводителите, че продукцията им ще бъде изкупена.

„Ако поправката мине, те ще произвеждат нещо, което не знаят дали ще се купи. Предложено е да отпадне отчетността за количествата произведени-продадени тютюни. Отпада забраната за препродаване и отпада задължението да има удостоверение за квота. Т.е. ако това се случи, всеки ще произвежда колкото и каквото иска, всеки може да купува колкото иска, без да дава отчет, всеки ще може да препродава на каквито си иска цени и на когото си поиска без контрол”, коментира още депутатът.

Като резултат според Нинова тютюнопроизводителите ще получат най-ниските цени, прекупвачите ще препродават на високи и ще печелят на гърба на тези хора.

„Тютюн ще се реже в гаражи и ще се продава на черно, от което ще се пълнят нечии джобове, а бюджетът ще пострада“, категорична е червената депутатка. 

„Никъде в Европейския съюз няма такъв режим, нещо повече – страната ни има договорени квоти с Европейския съюз за производство на четири вида тютюни – „Вирджиния”, „Бърлей”, „Басми” и „Каба кулак”. Премахвайки квотния принцип, в България ще нарушим договореното с Европа и може да понесем санкции”, каза още Нинова.

Според нея законът за тютюна и тютюневите изделия има нужда от промени, от някаква степен на либерализация, но не и от това, което се предлага.

Според мен някой заблуждава тези хора, като им обещава, че по този начин те ще получат по-висока цена за това, което са произвели.

„Такъв резултат няма да има, напротив, пазарът ще бъде в хаос, на техен гръб всякакви прекупвачи ще се упражняват, с което ще им подбиват цената, а след това от препродаването, което сега е забранено, ще се трупат големи печалби ”, каза Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: закон за тютюна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
5
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Признавам си, никога не съм можел да разбирам гербавата логика! Даже, според мен, такова животно, кото логическа мисъл, в гербавите глави съвсем не съществува! Затова ми е съвсем непонятно това твое твърдения и моля най възпитано и почтително, ако може да ми го обясниш малко по подробно! Искаш да кажаш, че герб правят някаква си поправка, от която най грубо казано "далавера" ще имат ***?! Аз така го разбирам поста ти...
47
1
 
5
 
! Отговори
13 преди 13 години
КУРНЕЛКА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРАВИ ВУВУЗЕЛИ НА ЧИТАЦИТЕ И ***
46
2
 
4
 
! Отговори
странник преди 13 години
Нинова,ами това означава,че ще имате пари за изборите-нали контрабандистите са ваши,нали Кирилчо Добрев е при вас,нали ДПС е ваш продукт и ваш партньор!Не плачи,дете,контрабандата е ваша!Негодници и лицемери!!!!
45
0
 
4
 
! Отговори
КОР преди 13 години
И ТЯ ВЕЧЕ НИЩЕ ПОЛИТИКАТА,КАТО И ДАВАТ ТРИБУНА ЗА ИЗЯВА,АБЕ ОСТАВЕТЕ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ТЕЗИ ИЗТРАДАЛИ ХОРИЦА,КОИТО ИЗКАРВАТ НАСЪЩНИЯ СИ,КОРНЕЛИЕ СЕ Е ЗАГРИЖИЛА,***,КОЙТО ЕСЕ ОХРАНИ,НЕ ЛИ ВИЖДАТЕ НА КАКВО ПРИЛИЧА.
44
0
 
4
 
! Отговори
Галефф преди 13 години
Корнелия и ти можеш да си направиш подарък. Застреляй се! След края на мандата как ще си намериш работа?
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Помаче, питай градинарите от Кюстендилско и лозарите от по ниските части на Родопа планина, примерно тези от т.нар. Родопска яка около Пловдив... Те ще ти обяснят на дълго и на широко какъв "благодат" са прекупвачите мутри! Ще ти кажат, колко им плащат за тон грозде, пък после колко вземат от винпромите...
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, *** - сус !
41
1
 
10
 
! Отговори
помак преди 13 години
аз съм българомохамеданин(***) от смолянско но работя и живея в пловдив.верно е че хората от нашия край са зависими от ДПС а вече май и от БСП.родителите ми казаха че вече няколко пъти ги събират и им налагат да гласуват на изборите за БСП чрез заплахи че няма да им дадат дърва ,че няма да им изкупят тютюна и други гадости.мисля че решението на ГЕРБ е правилно и се приема като добре дошло за хората от родопите.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тютюнът, заради депесарските протекции или не, няма значение, беше единствения продукт на селското ни стопансво, който се продаваше що годе нормално. Нищо по нормално няма от това, предприятията, които имат възможност и капацитет за преработката му, единствено да могат да го купуват! Но явно това на гербавите не им отърва, защото в тази схема техните мутри просто нямат място. Сега, след тази абсолютно лобистка поправка, и тютюнът ще стане както всичко останало. Като черешите, като гроздето, като цялата останала земеделска продукция. Ще вървят мутрите по селата, ще изнудват хората, ще купуват на безценица, който не се съгласява да продава, ще го побийват, докато се съгласи...и така! Сега имаме едни производители, които печелят нещо от цялата работа, и едни прерабтватели, които също печелят. Догодина...прерабтвателите няма да спрат да печелят, междинните прекупвачи - мутри също успешно ще се включат, само за производителите ще остане един гол ...тютюн! Съответно, на по следващата година, голямата част от тях ще се замислят, дали въобще да се занимават с този безумно тежък труд, за този който клати гората. Точно както размислиха почти всички останали земеделци... Така че, поредната стъпка към тоталното унищожение на българското земеделие е факт! Затрива се последния що годе нормален отрасъл от него! Да ни е честито! Пък тези, които малуомно се кефят на това безумие, нека сами си отговорят на въпроса, защо ядат македонски домати и турски чушки...
39
0
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
ш'ти да *** ми духаш, шом толко го искаш:))
38
7
 
7
 
! Отговори
БСП-МАФИЯ преди 13 години
В КЛОАКАТА Е ЕДИНСТВЕННО БСП НО ТОВА Е ДОБРЕ ЗАЩОТО ТОЧНО ТАМ ИМ Е МЯСТОТО ЗАВИНАГИ.А ТИ СИ НА ДЪНОТО НА *** ЗАЩОТО СИ ДРАСКАЧ ПЛАТЕН ТОЧНО ОТ ТИЯ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА БСП.АЙДЕ ТИХО И НЕ МИ ПИШИ ЧЕ ЩЕ ПОВЪРНА
37
0
 
5
 
! Отговори
br преди 13 години
da ne se pravi 4e za6titava tutunoproizvoditelite za6toto nemogat ite horicata da i ponasqt tapite i izkazvaniq tozi zakon trqbva da se promeni kolkoto moje po barzo za da nemogat ot bsp i dps da manipulirat tezi hora
36
7
 
9
 
! Отговори
анонимеН преди 13 години
По добре в плен от колкото ЧЕРВЕН. САМО ГЕРБ !!
35
7
 
5
 
! Отговори
един преди 13 години
Тъпчо, в клоакате сме всички и ще си останем, благодарение на любимата ти пожарна команда
34
0
 
3
 
! Отговори
мусайбе преди 13 години
А БЕ ЩЕ РИСКУВАМ ЕДИН ПЪТ
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Решението е правилно тое като доматите Имаго и се продава който работи печели Нинова ти искаш да правиш контрол на хората които го гледат и парите и цените даса при вас ТОВА ИСКАШ
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами разбира се че ще реве тая ***. Сега си изкупуват на безценица тютюна. Ако се продава на пазарен принцип, пак ще прецакат хората щото ще ходят мутрите и пак ще определят цените, но поне ще е крачка напред
31
0
 
2
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
Ако си овцеебец ще и направиш, не се и съмнявам :D :D :D
30
0
 
6
 
! Отговори
! преди 13 години
*** Нинова много държи изкупуването да остане за ДПС, нали са им коалиционен партньор. А и наближават президентските избори, ДПС пак няма да играят със собствен кандидат, а ще накарат електората си да гласува за кандидата на червените.
29
0
 
2
 
! Отговори
мусайбе преди 13 години
АЗ БИХ И НАПРАВИЛ ЕДИН ТАКЪВ ПОДАРЪК