30% гласували компрометира идеята за представителна демокрация

Именно ЦИК трябва да ни убеди в честността на изборите, посочи експерт
11 юни 2024 11:42, Анисия Иванова
40

Куп нарушения в много секции в страната в изборния ден. Над 100 от машините дефектираха и не успяха да влязат в употреба.

"В рамките на изборната нощ успяхме да обработим около 40-50 видеопотока. На всички от тях се наблюдават проблеми с позиционирането на камерите. Методическите указания масово не се спазваха. Единият проблем е, че нищо не следва от това, че тези указания не се спазват. По-големият проблем е, че не влагаме достатъчно усилия да образоваме членовете на секционни комисии. На тези избори нямаше промени в Изборния кодекс, но изборите 2 в 1 оставиха доста хора неподготвени", заяви Жоро Пенчев от Обединение за честни избори (ОЧИ) в "България сутрин".

По думите му усилията на ЦИК и партиите да внесат яснота не са достатъчни.

Пенчев алармира чрез ефира на Bulgaria ON AIR, че избирателната активност започва да става стряскаща. Според него 30% гласували компрометира цялата идея за представителна демокрация и идеята за общество.

"От ОЧИ работим поне да имаме доверие в изборния процес. Остава партиите да спечелят доверието на избирателите. Видеонаблюдението е много ценен инструмент", посочи гостът и добави, че финансовите стимули за членовете на секционните комисии трябва да зависят от спазването на правилата.

Пенчев отбеляза, че много трудно се попълват секционните комисии и напомни, че абсолютно навсякъде се брои паралелно.

"Един брои, другите проверяват дали се брои правилно. Това масово не се случва, защото хората бързат. Не можем да кажем, че има злонамереност при масовия случай. Необходимо е ЦИК да проведе обстоен анализ на видеопотоците, броенето и невалидните бюлетини. Тя го избягва, но именно ЦИК трябва да ни убеди в честността на изборите", подчерта гостът.

Жоро Пенчев е на мнение, че най-добрият механизъм за гласуване е този, който има най-голямо одобрение: Да бъдем уверени, че не могат да се правят хартиените бюлетини невалидни с докосване с пръсти. При машините трябва да изчистим всички хардуерни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Остава партиите да спечелят доверието на избирателите." ... какво ти доверие бе братче. Хората се чудят кое е по малкото зло при гласуване, но вече и това стана трудно!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Показаното видео със скритата камера законно ли е? На нарушавате GDPR като показвате лицата на хората без тяхно знание? Виждат се и документи и др. И това е с търговска цел. Видеото е продук покрай който продавате реклами!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има българи и то доста не гласуват защото са заети работят а вие си пишете простотии по сайтовете безделници
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз спирам да гласувам, няма смисъл
33
1
 
3
 
! Отговори
Демокрацията си е на преди 1 месец
Демокрацията си е наред! Само някои платени НПО вдигат шум, защото не успяха да пробутат тези, за които съм им наредили!
32
1
 
0
 
! Отговори
Реално преди 1 месец
До АзъКанъАзъ7112136860В Германия имат 100 000 войници, добър ден.
31
3
 
3
 
! Отговори
Само са оплакваме преди 1 месец
А такъв живот като нашия малко държави живеят в ЕС....може да са по богати, ама се спукват от бачкане....ние малко бачкаме и много....искаме.
30
2
 
2
 
! Отговори
Що да гласувам преди 1 месец
Магазините пълни, едене и пиене колкото щеш, некоя сгодна женица да ми падне и здравей живот.....може и до чужбина да отскочиш....
29
0
 
5
 
! Отговори
ЯВНО преди 1 месец
Тия 70% негласували живеят добре в България....щом не им пука кой ша управлява
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, то и 42% гласували също компрементира представителната демокрация, ама като беха толкова % - мъллчахте, а сега Аууууууу
27
4
 
4
 
! Отговори
Spoko! преди 1 месец
Тези 70% спящи избиратели ще бъдат събудени единствено от атаката на Пентагона, който през 2025 г. ще срази крепостните окупатори в Украйна. Изход за Европейска България има и той непременно ще се случи.
26
5
 
6
 
! Отговори
Не е вярно! преди 1 месец
Нищо не се компрометира. В бюлетините има опция "не подкрепям никого". Ако мнозинството от не гласуващите изберат тази опция и техния процент да стане 51% от всички гласували тогава ще имаме народен вот на недоверие с правно основание.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеята е компрометирана, още като чуеш, че може да те излъжат, да гласуваш за тях, а после нямаш НИКАКВО ПРАВО, да направиш каквото и да е, без да те изкарат бунтовник, метежник, предател или терорист :)
24
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 месец
"30% гласували компрометира цялата идея за представителна демокрация" Добър ден тъга. Хората не искат "елита" дето се подрежда в партийните листи и после както и да гласуват все Лъчо Мозъка е законодател, а Двамата Дебели все точат публичните пари.За да се формира нов елит трябва промяна на избирателната система. С мажоритарни избори в 2 тура стария елит ще отиде в канала. Това обаче трябва да го вдене народа и да го наложи със сила. Никой елит не отива в канала доброволно. До тогава - преход
23
5
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Тези избори трябва да бъдат анулирани и да се призове към оставка на всички политически лидери до момента. Българите,в своето съкрушително абсолютно мнозинство ,не гласувахме ,защото всички политически партии са с един корен. Не Народът ни,а политиците нарушават демократическите принципи,защото налагат правителства на малцинствата,а не на Чистите Българи,които сме мнозинство.Тези избори трябва да бъдат анулирани.
22
1
 
8
 
! Отговори
Мара преди 1 месец
До Анонимен 14 И аз оцелявам без да разчитам на дъжавата като теб, но тези, които избират поитиците с "чекмеджета" и Магнитски рзчитат само на муфтата от "държавата".Останалите, които не гласуват даже не се усещат, че са допуснали тотално да бъдат прецакани от тарикатите- политици, неграмотните *** "братя"и турците, които не могат да говорят български език.
21
7
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 19 ! Къде видя американци? Проблемът на Европа е тъкмо в неприсъствието на американци.Нима не помниш,че ЕС отказа да има взаимна икономика със САЩ и по този начин Китай замести Разума. Днес нито икономика има в Европа,нито качествена продукция,защото всичко се произвежда в просъветски Китай.Дори мартениците в България са произведени в Антиамерикански и проруски Китай. Я ми покажи една сериозна икономическа фирма,която да оперира в България и Европа? Няма!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огромния проблем е, че тези 70 процента спящи може да бъдат активирани от нещо ново, което може и да е много крайно в идеите си. Тогава външната стабилност в тази държава може много бързо да рухне и да станат югославски събития. Размина ни се преди с розовата революция, но тя беше илюзия за да може просто ДС да овладее абсолютно всичко
19
2
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Изчислете всеки един от резултатите на партиите на база тридесет процента гласували и им закачете на партийните централи Истината. Не забравяйте да поставите и сентенцията на Българският народ,който не гласува .В последният случай става дума за чисти седемдесет процента. Е,хайде нека някой ми каже кой е тоя наглец,който ще се осмели да направи кабинет ,пренебрегвайки смазващата воля на Българският народ да погребе живи тия политически убийци на България,между които надали им един чист българин?
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Системата в началото е създадена по *** модел за да може нашите хора да контролират политика и икономика. После с влизането в ЕС и НАТО и намесата на американците се стъпи на тази основа и се създаде нещо още по-уродливо и грозно. Затова и разни сьиентолози като величие са вече в парламента. Затова и съседна държава пряко ви избира депутати и колко на брой ще вкарат те . Няма кой да промени това, работи за всички само за вас не