Колко ще плащаме за пакта за еврото, пита БСП

Не дължим пари кеш, отвърнаха от ГЕРБ
7 апр 2011 15:03,
56
Колко ще плащаме за пакта за еврото, пита БСП
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колко ще плащаме и какво ще получаваме от участието на България в пакта „Евро Плюс”, питат от БСП. Според левицата в момента управляващите търсят краткосрочен политически интерес, за да се придвижи по-бързо членството на страната в еврозоната.

Мнението на Румен Овчаров е, че пактът ще решава проблемите не на малките, а на двете най-големи държави в ЕС – Франция и Германия. Това ще стане за сметка на социалната политика и на по-малките в Евросъюза.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски изрази съмнения за размера на вноската, която България ще плати след влизането си. Евентуалната сума, която в момента се спряга, е 6 млрд.евро.

Важно уточнение е, че плащането ще стане едва след като страната ни стане част от еврозоната. Парите ще се внесат на части. 

Според Орешарски на фона на останалите държави в единния валутен пазар сумата, която трябва да внесем кеш, е по-скромна. „Имам съмнение, че тя може рязко да нарасне. На фона, че Португалия също иска 80 млрд. евро помощ. Не е изключено и други страни членки, по-големи от Португалия, да поискат такава помощ”, допълни финансистът.

Колегата му Георги Кадиев обърна внимание и на друг евентуален аспект от влизането ни в пакта „Евро Плюс”. „Нямаме интерес от уеднаквяване на данъчната основа и данъчната ставка. И от увеличаване на пенсионната възраст”, подчерта бившият заместник финансов министър в правителството на тройната коалиция. Левите поискаха по-ясна позиция на настоящия финансов министър Симеон Дянков за участието на България в пакта срещу финансови кризи.

„Дянков да се включи по-активно в дискусията по този въпрос. Не, минавайки през парламента към летището, да ни съобщи този факт. Много се надявам, че министър Дянков сега събира сили в САЩ и да ни обясни”, коментира Румен Овчаров.
„Неистини, които искаме да разсеем” – така от ГЕРБ контрираха позицията на червените.

„Към момента България няма никакви финансови задължения и не дължи пари кеш”, отговори на „Коалиция за България” Делян Добрев. Той подчерта, че това ще е наше задължение, след като станем членове на еврозоната.

Добрев уточни, че никога не е ставало въпрос за уеднаквяване на данъчната ставка, тъй като никой никога не е искал такова нещо от нас.

„Единственото, за което е споменавано като тема – консолидирана данъчна основа”.

Добрев призна, че членките на пакта обмислят премахване на автоматичната актуализация на заплатите. „Това се прави, за да стане по-конкурентоспособна европейската икономика. Държави като България осъществяват дъмпинг на труда с ниските си заплати”, допълни депутатът от ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
пацо преди 13 години
*** народ, *** министър председател и *** коментарии. Но какво очакваш от народ който мисли с г*за си...
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виц от ЕЦ:Как се нарича член на Европ. Комисия?Комисионер!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гарантираме заемите на португалци, испанци и грции вкарваме в ЕС за 30000евро/месец заплати на депутати и евро-политици.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Става ли дума за пари, БСП-то са първа кипра :)
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
50 - Дори се кефя когато ми казват, че съм ***, а не българин, въпреки, че съм такъв:) Дори познавам българи в БГ, които искат да се пишат цитани и не се гордеят, че са българи!:) Това говори ли ти нещо:) Аз не искам да се пъча, че съм българина само с етническо потекло, а и с нещо в главата! Лично аз съжалявам, че не съм апатрид или, че не станах бипатрид, когато имах възможност! Сега въпросът с гражданството стана труден вече за мен:) Хайде чао! Оставям те с годостта ти:))
48
6
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 13 години
Вярно е, прав си, че българите са уникални простаци, но ти французин ли си?
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами България става гарант за 6 млрд и ще внася 300 млн:) Ще гарантираме стандарта на живот на по-богатите от нас:)))) Абе наистина българите са уникални простаци:))))
46
2
 
6
 
! Отговори
хе преди 13 години
Вярно, е че с влизането в Еврозоната цените ще се повишат. Нима сега не се повишават ежедневно? С влизането на еврото ще се повиши финансовата дисциплина, а това ще попречи на разни финансови спекуланти да ни спретват номера от сорта на: Купувайте братя долари по 3 000 лв. за брой, а после ги продавайте за 1 500. Не си ли спомняте това време. Не си ли спомняте как в началото на 90те, някои хора станаха милионери. Именно такива като тях плашат хората с апокалипсис, защото ще им спре кранчето
45
2
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 13 години
До 45Първо да ви направя забележка, че не е нужно да се крещи и после да не смеете да си напишете името. Второ: това не е болшивишки сайт защото аз примерно много мразя червеното под всяка една форма, а тука много хора като мен изказват мнението си. Трето: има фитнес зали за изразходване на енергията и за разпускане на напрежението. Тук не е място да си избивате комплексите и да обиждате анонимно хората. Това е просташко.
44
4
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 13 години
Тия в парламента всичките са милионери и не им пука, че поробват народа. Не им трябва социална политика и не ги интересуват как живее средно статистическия и бедния българин. Те просто гледат да откраднат колкото може повече, защото им се вижда края. Жалко за България и българския народ, който за пореден път беше излъган и предаден, а все още не всички са го осъзнали. Показателно е, че Дянков, който беше против подписването на пакта, се чупи в Щатите точно сега?! Сит на гладен не вярва...
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V EDNO SUM SIGUREN, VIDIAH GO S OCHITE SI, VLEZEM LI V EVROZONATA I VUVEDEM EVROTO, NAPRAVO SME MURTVI. KAZVAM VI GO ZASHTOTO V BG NIKOI NE MISLI ZA HORATA! EVROTO SE OBMENIA ZA 1.95 I E LOGCHNO CENITE DA SA TAKA, AKO EDIN KG SIRENE STRUVA 10 LEVA DA E 5 EVRO. NO TAKA NIAMA DA STANE!!!!! SHTE OBEDNEEM S 50 PROCENTA. ZAPLATITE NIAMA DA BUDAT TAKA 500 LEVA = 500 E4VRO, A 250 EVRO. TOGAVA SHTE RAZBERETE V KAKVBO NI E VKARAL TOZ *** PREMIERA NO TOI SHTE IMA IZGODA I OT TOVA. MISLETE MU!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че едно време е имало будни българи, които да направят Съединението на България, въпреки волята на една уж братска страна. Но, както се вижда, това се забравя лесно.
41
2
 
2
 
! Отговори
Blagodarim Boris-off преди 13 години
Blagodarenie na lakomiqta na nai-vellikiq ot velikite na na6ata zemq,Boiko Metodief Boriso-off 6te platim 6 MILIARDA evro za da podpomagame bogatite evrOpeiski stran. 6te gi platim nie obknovente hora i decata ni s niski zaplati,skapano obrazovanie i nikakvo zdraveopazvane.Blagodarene na lakomiqta na B.M.Boris-off koito 6te pulni gu6ka to i negovote poddrujnici 6te pla6tat i bql den nqma da vdqt.Produljavaiite da pi6ete kolko e velik,i obednqvaite s vseki den.Gerberasti Bulgariq zagiva i vie s n
40
4
 
14
 
! Отговори
$ преди 13 години
Предават интересите на БЪЛГАРИЯ всеки божи ден,а народа си трае и само приказва! ДО КОГА?????
39
3
 
8
 
! Отговори
CHESTITO ! преди 13 години
CHESTITO ---- VSICHKO WTE STANE OWTE PO --- SKAPO ! NE NI TRABVA ES, NATO , WENGEN !
38
2
 
10
 
! Отговори
фьфь преди 13 години
Ако търпиш в собствената ти държава роден "бизнесмен" за 12 часов работен ден, в т.ч. и съботите, да ти плаща за месеца толкова, колкото получава твой колега в ЕС за 4-5 дни, защо трябва да плюеш, че Европа ти е виновна? Ами, защото на нас все друг ни е виновен.
37
1
 
13
 
! Отговори
смотаняци преди 13 години
Ами оправете тоя дънпинг на заплатите бе,***,направете заплатите като в "фалирала" Гърция,после влизайте в каквито си искате пактове,иначе е глупост,и пенсиите направете поне Гръцки,и после ни обяснявайте какъв финансов стъл сме,най-добри в Европа,големите страни се чудят как да се разтоварят от помощи за Гърция,Португалия,и т.н.,ония са разпрегнали коня и сега ние тр да им даваме кинти,аре де,ами Гърция да направи като нас-120 евро мин заплата,да ама ще я подпалят и изгорят за 2часа,а ***
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това се прави, за да стане по-конкурентоспособна европейската икономика. Държави като България осъществяват дъмпинг на труда с ниските си заплати, допълни депутатът от ГЕРБ. ТЪРГОВИЯ С РОБИ
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега само псувате !После когато ,се въведе еврото ще плачиме.С тези наши заплати и пенсии!"Прос народ слаба държава!"
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само за плащане се говори !Нищо за европейски заплати