По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
ДО 190:За сенчестата и сивата икономика обясни. Сега обясни и за тази на шарена сянка, тъмно сивата с черни точки, както и оранжевата под лозова сянка.
194
0
 
2
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
По-добре да нямаме министър на икономиката, отколкото да имаме такъв като Трайчо..
193
0
 
1
 
! Отговори
Таушанов преди 12 години
ebfbusiness.tv/index.php?page=shows&type=4 - Eто един интересен коментар на казаното от министъра!
192
0
 
2
 
! Отговори
b'a si преди 12 години
Тея се дрогират. Е, как един от това правителство не каза нещо умно, барабар с шефа си Боко!!!
191
0
 
2
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
Е, НАЙ-СЕТНЕ СЕ ОСЪЗНАХТЕ КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ !! И ВЪПРОСЪТ Е НЕ, ЧЕ СТЕ БЕЗСЛНИ СРЕЩУ СИВАТА ИКОНОМИКА, А ЧЕ ТЯ ВИ ВЪПИЕЩО НУЖНА ЗА ПОТДЪРЖАНЕТО НА НЯКАКЪВ СОЦИАЛЕН МНИМ БАЛАНС, А ВАШАТА ЕЛИТНА КЛАСОВА ЯДКА ДА ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ИМЕННО ОТ ТАЗИ СИВА, ДОРИ ЧЕРНА ИКОНОМИКА !!!
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо е окончателно завършен, съвършен ***-от!
189
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 12 години
ЕВАЛА!!! е на това му се вика политика за развитието на икономиката в България.
188
2
 
5
 
! Отговори
boro преди 12 години
Браво министърче,не ставаш и за овчар щото ще загубиш овцете..............
187
3
 
3
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Половината от коментарите по-долу са пълни с правописни (а не технически) грешки, но 99% се изкараха по-умни и по-икономисти от министъра... *** не могат да пишат, но това футбол, секс и политика - най-добрите. Жалки профани...
186
0
 
5
 
! Отговори
до 183 преди 12 години
Бъркаш сива икономика със сенчеста икономика.Есната е дребна и крие данъци ,но пак дребни , а другата е всъщност огромните печалби на мафията от дрога , хазарт, проституция и прочие сенчести дейности .
185
3
 
8
 
! Отговори
хохо преди 12 години
Евала за заключението! А това че сивата икономика убива тази на светло няма значение.
184
0
 
6
 
! Отговори
s-h преди 12 години
Каква икономика с такива управници масата фирми едва вегетират от глупостите които сътвориха ГЕРБ,а па колко фалираха и колко ще фалират до края на годината?
183
1
 
5
 
! Отговори
Сад_Съм преди 12 години
*** и смотаните " икономисти " ! Тия ако са икономисти , аз съм ВУНДЕРКИНД !
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе,да бе! ТИКВИ изгнили!
181
1
 
6
 
! Отговори
Жалко! преди 12 години
Това момче, колкото и женствено и да изглежда, мисля, че има собствено мнение, което обаче не се харесва на всевишния. От такива умници този кабинет нема нужда. Размахан му е пръста и му е взета думата, щото екрана от много главни герои нема нужда.
180
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството дава карт бланш на сивите босове/мутри да си изперат парите...Евалла Трайче - падна ми в очите!За това няма нито една мутра в кауша - разбрахте ли?Оказа се,че мутрите ни хранят!
179
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
БРАВО БЕ ГОСПОДИН МИНИСТЪР! ти си бил голям гений бе...ха познай ако аз бях" шеф " на фирма от сивата икономика ..и слушайки твоето удобрение ..дали ще платя някакъв данък на държавата? хм...повечето познаха...не ти прилича министър да говори подобни небивалици и то от правителство което се бие в гърдите цъфнем и вържем ...влез в час и не говори глупости..а оня манияк на телевизионните и публични изяви да ти свие перките и си цедиш думите за в бъдеще...то и нее вече толкова дълго де
178
3
 
11
 
! Отговори
Червената шапчица преди 12 години
До 166 я покажи в какво е бил "искрен" криминалната БКП мутра Борисов? Няма такова нещо,политически измамник,ДС доносник обслужващ престъпните интереси на тия от които се е пръкнал...мутренската комунистическа мутация на България и личните си тъпашко мутренски интереси негови и на протежетата му.s
177
0
 
16
 
! Отговори
нали преди 12 години
На фона на сивото ежедневие ,....супер е сивата икономика !
176
2
 
9
 
! Отговори
da be преди 12 години
Това е казано на ...майтап ,не вярвам !