Първанов върна пенсионната реформа

Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО
Обновена: 11 дек 2011 20:38 | 11 дек 2011 11:35,
276
Първанов върна пенсионната реформа
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов  сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило. 

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие.  Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Още по темата

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит.  

За президента е неприемливо и увеличението на срока за изчисляване на обезщетенията при временна нетрудоспособност, майчинство и временна безработица с по 6 месеца. Първанов смята, че то ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, тъй като в криза и растяща безработица е трудно да се задържиш 18 или 24 месеца на добре платена работа.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важно е да има пари за ЕС какви пенсии какви запати да спасим еврото първо.
232
2
 
19
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Браво на Първанов!И нека обяснят управляващите защо само работника трябва да плаща за всички дефицити и никога богатите в РБНека обясни Борисов защо има горна граница за събирането на социални осигуровки в размер на 2000лвмесечно и защо тези които вземат по 5000 10000 20000 лв на месец плащат само соц.о-ки на 2000лв. Защо служителите и работниците плащат соц.о-ки на 100% от дохода си, а Богатите само на първите 2000лвДокога ГЕРБ ще служи само на интересите на богатите и НИКОГА НА ОБИКНОВЕННИЯ
231
1
 
4
 
! Отговори
До 229 преди 12 години
1,7 милиарда годишно,бе,***!Аман от разбирачи по всичко!
230
6
 
12
 
! Отговори
ехххх преди 12 години
Ехххх, Гербери,ако властта се ядеше,нямаше да можете да излезете от Народното събрание...а за омацването- и сега сте си омацани
229
2
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
229-ти,ПЕНСИОНЕРИТЕ СА 1,64 МИЛИОНА...- ОСТАНАЛИТЕ ДА 2,25 МИЛИОНА СА ... ХРАНТУТНИЦИ..., НЯМАЩИ ПРАВО НА ПЕНСИИ СА СТАЖ И ВЪЗРАСТ...
228
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
минисъра каза в интервюто си, че са необходими 1,7 милярд допълнително за пенсии, разделено на 3 Милона пенсионери излиза стедно по около 500 допълнително, кой получава такава пенсия в Бг
227
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце... да го духаш!
226
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За последните 20 години има двама злодеи, които са направили най-страшните злини в България. Това са Андрей Луканов, който окраде сума пари, пишеше отвратителните си сценарии, заобиколен от агенти, и Георги Първанов, който е зловещ комунист Той непрекъснато създава около себе си общности, които пречат на демокрацията. Първанов мечтае да си върне тъпкано на БСП, която уж го пожертва преди 10 години.
225
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10 години президент и сме на опашката на Европа - последни! Да ви е честита новата 2012-та година!
224
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може и с плотониево чайче...запазена руска марка...))
223
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за свръх-либерални политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. За деца от четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
222
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце , главата на октопода и шеф на българската мафия, защитника и агента на ДС, руският п-Резидент в България си отива!
221
15
 
12
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Гоце ти си *** до край, на 20-ти януари трябва да си събереш чукалата от президентсвото и какво реши да правиш глупости като за последно.Типично за ***.
220
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро КГБ ще си го прибере, я с куршум, я с цезий, или друг оригинален начин*))) Амин!
219
1
 
13
 
! Отговори
белисима преди 12 години
А бе я да вземат да осъдят всички работодатели дето не са плащали заплати повече от 2 месеца на работниците си!Да им шибнат по една жестока глоба -при първи сигнал -50000,при втори 100000!На 10 да го направят и ще видите как ще се намерят пари за пенсии,за здравеопазване!Защо западните бизнесмени не смеят да наемат работник без трудов договор?Ами какво да кажем за младите дето са по на 30-35 и се чудят с какво да нахранят децата си ,или просто да съществуват?
218
1
 
5
 
! Отговори
GERB=intelekt преди 12 години
Vinagi sum se pital, tolkova li sa tupu t.n.privurjenici na GERB, 4e glasuvaha za Borisov i sie.I sega mi stana qsno, takuv si go zavrqha s 4oveka Bog,4e pove4e ot polovinata nqma da dojiveqt za pensiq.I kato nablijat tezi me4tani godini ot mnogo i samo ot malko dostignati 6te si kusat izgladnelite i bolni zadnici a *** Borisov, asistiran ot Cvetanov i polumujut Dqnkov 6te si piqt Daikiri neide iz Amerika.A vie gerberasti sus sulzlivi o4i4ki 6te 4akate da umrete pone u doma, a ne v bolnica
217
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
социализЪма е едно НЕДОНОСТЧЕ !Тодор Живков
216
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА !!! ДОЛУ БЕСЕПАРЩИНАТА !!! ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА !!!
215
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В този форум е пълно с платени червени *** - платени от ДС агента гоце...))
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ