Първанов върна пенсионната реформа

Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО
Обновена: 11 дек 2011 20:38 | 11 дек 2011 11:35,
276
Първанов върна пенсионната реформа
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов  сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило. 

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие.  Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Още по темата

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит.  

За президента е неприемливо и увеличението на срока за изчисляване на обезщетенията при временна нетрудоспособност, майчинство и временна безработица с по 6 месеца. Първанов смята, че то ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, тъй като в криза и растяща безработица е трудно да се задържиш 18 или 24 месеца на добре платена работа.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Първанов само така-тук те харесвам браво,сега върни и 13 заплата на съгиите-тия герб трябва да си ходят!!!!!!!!!!
252
15
 
5
 
! Отговори
ГОЦЕ----ПОРЕДНИЯ ... преди 12 години
..ЧЕРВЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ *** И КОНСПИРАТОР НА ПАРТИЯТА БКП/бсп!НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО НА ИСТРАДАЛАТА ...ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ!АМАН, ОТ РУСКИ *** И ДУПЕДАВЦИ!!!!
251
7
 
1
 
! Отговори
А. Кутев преди 12 години
Вой, ***, за какво ви плащам?
250
3
 
10
 
! Отговори
Заговор преди 12 години
Бай Бойкя е хамерикански ЦРУ агент с *** произход, лансиран да ликвидира славянското население. След като станем щат на Турция, Бай Бойкя ще стане генерал в турската армия.
249
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
видехте ли как герберската телевизиа БВТ,КАК КАЗА 4Е ПАРВАНОВ НЕ Е ПРАВ.
248
0
 
8
 
! Отговори
ИЗМЕСТВАНЕ преди 12 години
Моето скромно мнение е, че НЯКОЙ има интерес да измести темата за : КИРИЛ РАШКОВ ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ. Определено, не съм привърженик на господата от БСП. Не съм привърженик и на АТАКА. Аз съм най-обикновен БЪЛГАРСКИ гражданин.И се питам:НА КОГО ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ КИРИЛ РАШКОВ?Защо медиите замълчаха?Някой принуди ли ги?Някой плати ли им.Живея далече от Катуница, но приемам този среден пръст като ПСУВНЯ за БЪЛГАРСКОТО ми съзнание.А как ли се чувстват хората там.Кой го подкрепя този Кирил Рашков.Кому е угодно той да не понесе СПРАВЕДЛИВОТО наказание за заканите си?/////////// АКО ЗАБЕЛЯЗВАТЕ СПАЗВАМ БЛАГОПРИЛЕЧНИЯ ТОН, НЕ ПСУВАМ, НЕ ОБИЖДАМ, НЕ ПОКАЗВАМ СРЕДЕН ПРЪСТ ///////////////// И се питам, КОЙ има интерес да потъне в блатото средния пръст на Кирил Рашков.Па бил той показан на БЪЛГАРЩИНАТА.КОЙ?
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 229567 лв. годишно, или 47 лв. месечно
246
0
 
9
 
! Отговори
сиси преди 12 години
90% от заплатата му ще е неговата пенсия, на печелившите честито !
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За повчето неща си прав, но не забравяй , че е единственият политик изкарал два мандата в България. Иначе кажи кой не излъга за нещо през тия 20 години.
244
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце. Бил реализирал се политик? Освен че беше президент поради политическия инат на Костов, Гоце не е бил нищо съществено. Беше партиен шеф в опозиция. Не е бил премиер най важният пост в държавата. Реално погледнато не не знаем той какво може като политик. Политическите му позитиви са нищожни въпреки че Баева сгъваше пристчета Докато негативи му колкото искаш. Излъга публично в дебат че не е агент на ДС. Беше троянски кон на Путин в Европа. А там не беше сред най-желаните гости. От нищо не правене младия президен затъна в ловни и интимни скандали. Заради него уволняваха журналисти. Негови съветници бяха убити. Тепърва ще излизат връзки с трактори, нагли и прочия. БЕШЕ ПРОТИВ НАТО- СЕГА Е ПРЪВ НАТОВЕЦ, БЕШЕ ПРОТИВ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ -СЕГА ВИКА НАШИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРТНЬОРИ. Излъга публично в дебат че не е агент на ДС, ПОСЛЕ КАЗА ЧЕ СЕ ГОРДЕЕЛ ЧЕ БИЛ ДОНОСНИК В ДС, А БЕ ИЗОБЩО ПРАВИ КАКВОТО МУ НАРЕДИ ПУТИН КОМАНДВАТ ГО ОТ МОСКВА.
243
0
 
4
 
! Отговори
до 239 преди 12 години
Хахахахахахахахаха....това ,че е наложил вето е спиране на ДЕМУТРИЗАЦИЯТА според теб...ахахахахахахахаха....тоя сайт ме разбива.....ох ,смея се с глас.....герб правят пенсйонна реформа с цел демутризация,а Първанов прави опит да ги спре...ааахахахахаахахахахахахахахаха.....малии....трябва,трябва да има специално издание с "бисери" от тоя сайт.......ахахахахахйахахахахахаха
242
1
 
7
 
! Отговори
до 233 преди 12 години
ГЕРБ са десна партия - защитават интересите на богатите. В цял свят е така. Лошото е , че в България вече няма истинска лява партия , която да защитава интересите на работниците. Може би, защото те не заслужават, като гледам какви *** има - с 5 лева в джоба, но иска десно управление.
241
1
 
1
 
! Отговори
Петър Стойнев преди 12 години
До "Анонимен": Ти Аматьор или истерик си. Напиши едно послание и се спри. Хванах мазоли да въртя бутона на мишката, така че да прескачам твоите послания. Искам да чета и на другите. Та така че, спри се, осъзнай се или прескочи до друг сайт.С Уважение.
240
4
 
11
 
! Отговори
Браво Гоце ! преди 12 години
Най-после в края на двата си мандата направи нещо положително за народа !ДОЛУ ГЕРБ,МУТРИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ !!!
239
2
 
4
 
! Отговори
До # 188 преди 12 години
Ти името Жорж само с Жорж Ганчев ли го свързваш, ***? Ами вашият вожд и учител не се ли казваше Георги Димитров - Жоро? Ами на Гошо Първанов - Гоцето - не му ли казвате Жорж?! Или за вас е Гошко! Бягай да нахраниш овцете и кравата и да дадеш малко помия на свинята, че орева махалата и люто те кълне! Ега ти скапания БеСеПар!
238
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце, ти си като от умрял писмо... Последния ти шанс да предотвратиш демутризацията на държавата която ти партийката ти въведохте отново се провали... Почивай в мир с бкп 1944-2011
237
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков и ти Тотьо,- Великият комунистически чиновнически девиз ЗАПЛАТАТА Е НАЙ-ДОБРАТА ПЕНСИЯ, заменихте с нов свръх-либерален - НАЙ-ДОБРЕ Е МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА, ПЛЮС МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ, ПЛЮС МАКСИМАЛНИ БОНУСИ ДО ГРОБ (но само за свои баби и дядовци) ОБАЧЕ:- В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата свръх-либерална, принципа е: - ИЛИ ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА, ИЛИ ПЕНСИЯ, а има и ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!СПОРЕД НАШЕТО И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, ГЕНОЦИДА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ, БОКО!!!
236
2
 
16
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 12 години
БРАВО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ. Тези от герб искат душевно и физически да унищожат българския работещ. Бих Ви насочил и към действия подобни на направените от г-н Папандреу - ДА НАПРАВИМ РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА И ЗАКОНА, а след това НОВИ избори и да видим резултата малко след проведените вече избори.ТИЯ ОТ герб ГЛЕДАТ, ХИЛЯТ СЕ И ТЕ ЛЪЖАТ. РЕШАВАТ НЕЩАТА ПО НОЩИТЕ НА МНОГО ЧАШКИ, В КОМПАНИЯТА НА ЛЕКИ ЖЕНИ.
235
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро. Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро. "Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго - 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро, Антигуа и Барбуда - 337,92 евро. При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб. Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу. Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава - член на ЕС и НАТО. Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България. Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът - за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н. Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България! Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите! Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико - 79,28% по-висока, в Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н. Ние сме една от най-бедните нации в света. По-бедни от повечето държави от Третия свят. Кой е виновен за това?
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герп са гърците даряваме 2 млрд на малаките.