Първанов върна пенсионната реформа

Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО
Обновена: 11 дек 2011 20:38 | 11 дек 2011 11:35,
276
Първанов върна пенсионната реформа
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов  сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило. 

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие.  Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Още по темата

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит.  

За президента е неприемливо и увеличението на срока за изчисляване на обезщетенията при временна нетрудоспособност, майчинство и временна безработица с по 6 месеца. Първанов смята, че то ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, тъй като в криза и растяща безработица е трудно да се задържиш 18 или 24 месеца на добре платена работа.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце да се готви да сдава наряда.
192
7
 
11
 
! Отговори
4444 преди 12 години
едва ли някой може да спре самозабравилите се Дянков и Борисов.точно това е в правото на президента.лошото е че едва ли ще му мине наложеното вето,защото и НС е подчинено на началника на Р България.
191
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СОЦ'ЯЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ .... с подкрепата на Синдикалните Мутри
190
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е *** подписал че БГ ще дава 2милиарда евро да спасяваме гърците.
189
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гоце да хваща самолета за Владивосток...*)))
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В сянката на Борисов - книгата във FacebookХаресва ми
187
1
 
1
 
! Отговори
до 185 преди 12 години
Жорж Ганджев ти ли бе? Не пропагандирай никой няма да те избере.
186
7
 
10
 
! Отговори
ССС преди 12 години
Станишев премиер,а от Боко нищо не става освен ритнитопковец на компири у Банкя.
185
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ветото от устата на Първанов, незанисимо от неговите законови правомощия, е не само популистко но и престъпно. Когато идеологът на тройния шлем се намесва в такива остри социални проблеми като пенсионата, нека първо даде отговор пред обществото за източените безсмислено стотици милиони в джобовете на енергийната и руската мафии и след това да лъска имиджа си на социален президент.
184
10
 
9
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
ДС-геният от Сирищник, "реформиралият" се бесепар, ортакът на олигарсите и хора като Трактора остана верен на себе си : вижда шопът му с шоп, че навсякъде в Европа се вдига възрастта за пенсиониране, ама не, той ще се прави на човечен, социален президент! Късно е, либе, за китка! Защо не споделиш публично, че си против тези 20 заплати накуп на силоваците и магистратите, които са остатък от презрелия социализъм, а си мълчиш по този въпрос! Защо не признаеш, че водената от твоите бивши съветници съд.власт е най-мафиотизираното и корумпираното звено в държавата?! Ама по тези въпроси мълчиш!
183
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Внимавайте,работещите!Допуснем ли Станишев на власт,първата му работа ще е да вдигне всички данъци и осигуровки!!!Днес го е казал пред Хоризонт!Червената *** планира да одере още 500 млн. лева от нашия гръб!!!Бойко лош,хубав ама още не е бръкнал в джоба ни!Докарате ли педераста Станишев ще духаме супата много яко!И в тоя ред-най-добре никакви реформи от ГЕРБ!Щото българина е *** и Бойко ще плати цената като докара онова *** пак на власт!
182
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неработилите и *** са против Първанов. За тях е най-добре всички пенсии да са еднакви.
181
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е *** подписал че БГ ще дава 2милиарда евро да спасяваме гърците.
180
1
 
6
 
! Отговори
кой е лъжеца преди 12 години
Малко под 2 млрд. евро трябва да бъде вноската на България в новия механизъм за подпомагане на еврозоната, който ще оперира под шапката на Международния валутен фонд (МВФ). Това показват изчисления на Money.bg съгласно съществуващата квота на страната във фонда.Изчисленията ни са направени на базата на процента на участие на страните от ЕС в МВФ без в него да е включена Великобритания. Съгласно статистиката на официалния сайт на фонда 26-те страни общо разполагат с дял във фонда в размер на 27.41%.Ако приемем, че срещу 27.41% бъдат внесени 200 млрд евро (както е записано в днешния документ след срещата на върха в Брюксел), това означава, че с дял в МВФ от 0.27% България ще трябва да заплати 1.97 млрд евро.Отправихме официално запитване до Министерството на финансите и до Българската народна банка дали сумата е коректна, но отговор до този момент не сме получили.Според разпространения от Еврокомисията документ, това което предстои в рамките на следващите 10 дни е правителствата на всички страни в ЕС без Великобритания трябва да поискат от националните парламенти одобрение за участие, тъй като решението на лидерите предвижда всички държави от ЕС с изключение на Великобритания трябва да преведат общата сума от 200 млрд. евро чрез друстранни споразумения между централните им банки и фонда.Тази сума няма нищо общо със средствата за бъдещия спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност (ESM), който трябва да започне работи до юли 2012 г. За него лидерите на ЕС одобриха 500 млрд. евро, които трябва да се набавят от държавите-членки на еврозоната.Пред Money.bg икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов посочи, че ако се създаде такъв фонд, достъпът до него трябва да е изключително труден, за да не може страни с фискални и дългови проблеми да продължат със същата си политика на разхищение. Богданов припомни, че през пролетта на тази година, когато се коментираше работата на Европейския фонд за финансова стабилност, българските икономисти са предупредили правителството да внимава под какви документи се подписва и до каква степен те задължават страната ни.По думите на Богданов тази мярка се прави с цел да успокои пазарите и да даде глътка въздухИнтересното е, че страна като Италия, която в момента е под обстрела на дълговите пазари, трябва да даде в новосформирания фонд с ресурс от 200 млрд. евро, около 26 млрд. евро, които на този етап ще представляват сериозно препятствие пред бюджета на страната.
179
0
 
4
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
Коментарът ти е сериозен, но аз се разсмях. Легендата казва, ПРАВ СИ - ИМА И ТАКИВА ХОРА. Винаги ги е имало. Ето какво си спомних. Нали през соца в киното, преди филма,имаше кинопрегледи. И дават на кинопрегледа археологически разкопки в Плиска. И една *** като се "изряза", ама високо: "Ееее и това доживяхме. Да кръстят цял град на името на някакъв си коняк". Представи си какъв смях беше. Филма не си спомням, но кинопрегледа помня добре. :)))
178
3
 
5
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
От десет години не съм слушал новогодишното обръщение на Президента, заради тоя КОМУНОИД и ДЕМАГОГ, МОШЕНИКА ГОЦЭ! Ще изтрая и тая година и да го няма, тоя ПРЕДАТЕЛ на съвременна България!!!
177
1
 
7
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
На смъртния си одър Хан Кубрат събрал синовете си и им казал: Синове мои, бях оставил тук един наръч съчки, но Деян Неделчев ги е отмъкнал...
176
4
 
5
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
Боко е *** подписал че БГ ще дава 2милиарда евро да спасяваме гърците. "БЕЗСРАМЕН ЛЪЖЕЦ СИ !
175
3
 
3
 
! Отговори
Сянката на ББ преди 12 години
До 161 Хубаво си го написъл и какво от това ,мислиш ли че тоя *** народ ще се събуди аз мисля че няма, той плана по който трябва да върви България е начертан отдавна. Случайно се натъкнах във ГОГЛЕ на една статика " Сянката на Бойко Борисов" та те нещата се плануват години напред . Опасноста за България идвала от Турция, айде айде медийни и политически кьорфишеци Масонска и Еврейска империя да не е нова Турска. Тоя идеот Доган ще се окаже прав във някои отношения
174
5
 
5
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
Първанов: "Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, ..... и започват увъртанията. Колкото по-рано, толкова по-добре, Почти всеки след пенсионирване работи още 5-10год най-малко, особенно 1 и 2 категория. За златното щвецарско правило е много прав. то е отнемане на придобивка, дадена ни от прдходните правителства, по-който Б.Б. и Цветанов постоянно хвърлят хули