Спираме износа на ток заради миньорската стачка

Стачкуващите блокираха и работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2
20 яну 2012 16:50,
199
Спираме износа на ток заради миньорската стачка
Снимка: БТА

В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков пред журналисти по повод стачката в "Мини Марица – Изток".

Миньорите там стачкуват вече шести ден. Работниците настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, както и за подобряване условията на труд и обновяване на минното оборудване.

Министърът успокои, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението. "Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж", отбеляза министърът.

В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ Марица Изток 2 е блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. Те пречат на работата на колегите си от "ТЕЦ Марица Изток 2", коментира Трайков.

Под въпрос са поставени възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, отбелязваха в съобщение до медиите от ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Още по темата

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ "Марица Изток" 2 за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, посочват още от централата.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, коментира случилото се министър Трайков.

Той добави, че вече има становище на ДАНС, според което протестът застрашава националната сигурност и енергийната система.

"В началото си мислех, че претенциите, колкото и да са необосновани, са за бонусите от 1000 лв., но впоследствие синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но имат общо с интересите на една личност - собственик на енергийни активи", каза Трайчо Трайков.

На въпрос дали визира Христо Ковачки, министърът съобщи, че имало искания за плащания от НЕК към топлофикации, чийто собственик е Ковачки - например, Бобов дол.

"После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни  интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините", заяви енергийният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
3
 
! Отговори
койчо преди 12 години
трайчо не лъжи хората, ходи си
178
0
 
5
 
! Отговори
.... преди 12 години
пък и с тези 20 вагона ще я обръснете мините карат по около 600 вагона за денонощие
177
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трайчо не лъжи хората теца не може да върви с пернишки въглища къв шантаж май пак си нарушил закона не знам да е подписвано нещо да се карат тези въглища там и никой не ги е блокирал няма кой да ги вземе ида им осигури жп. коридор щото хората стачкуват не са длъжни да приемат пернишки въглища а само маришки тъй че си ги връщайте в перник
176
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подкрепям миньорите за стачката им....
175
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
подкрепям миньорите за стачката им....не може *** и пульо дето е не власт днес да гушне парите и печалбата изкарани с толкова труд от тия отрудени хорица..а на тези които заслужават да духат супата..стачка до победа
174
10
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Миньорите и простаците от БСП се обединихте и непрекъснато плачете,че ръководството на ЕАД-то не ви е платила тези 1000 лв, за които сте се хванали като удавник за сламка. Не можете ли да разберете,че вашата няма да мине по простата причина ,че удовлетворят ли се вашите искания, ще скочат с пълно право и други, левът ще се обезцени и тогава тези хартийки като през 1996/7 г. ще си ги завирате в задниците! Вие насила искате да фалира държавата, тракийски ***! Не разбрахте ли,че където се появят Тренчо и Пачи Димитров, замирисва на ***?
173
0
 
3
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Пълна лъжа е , че енергосистемата на страната не може да издържи без маришките въглища, които са с много високо съдържание на пепел, влага и сяра. Запускът на ТЕЦ Варна е с цел да не се допусне претоварване в пиковите часове и оттам дестабилизация на мрежата. Да не говорим,че АЕЦ-ът има резерв в мощност и може сам да компенсира евентуалното намаляване на мощността или спиране на на маришкия ТЕЦ. Да не говирим, че в крайна сметка и ТЕЦ Бобовдол може да помогне. Очевидно МИЕТ си прави тънката сметка без да намалява износа за съседните страни да гарантира ток за РБ. Което е трудно и нищо чудно да се наложи Сърбия и Гърция да преминат към режим на тока. И друго нещо: ББ прекали с назначението на млади министри начело на възлови министерства, които не са специалисти, да не кажа ,че са пълни лаици в областта. Напр.мин.Трайков е икономист, а министерството е на икономиката, ЕНЕРГЕТИКАТА, би трябвало да има и думата ПРОМИШЛЕНОСТТА и туризма. Т.е. това е мегаминистерство, което е изкуствено създадено, защото енергетиката и промишлеността трябва да бъдат в ОТДЕЛНО МИНИСТЕРСТВО, понеже те заедно с туризма са базата на икономиката и оттам на финансите на страната. Младият министър Трайков пък назначи такива като него младоци за зам.министри и в резултат и най-малкият повик и каприз на подведомствените му предприятия ги кара да се вцепеняват и държат неадекватно. Вместо да оргавнизира кризисен щаб за решаване на ситуацията, той тръгнал да се моли на тези профлидери, които го изнудват. А кризисният щаб, стига в него да влизат опитни специалисти, а не мухльовци, можеше да му отвори очите за много неща. Истински се радвам, че г-н министърът не е жена, иначе гащите му непрекъснато биха стояли свлечени...
172
2
 
3
 
! Отговори
Стачката преди 12 години
Стачкуващите скоро ще разберат,че ги използват като заложници в борбата на машите на олигарсите (в случая ми се струва,че Ковачки е намесен) срещу кабинета. И че в тази борба активна роля играят профсъюзите КНСБ и Подкрепа на страната на президент Първанов. Става въпрос за извиване на ръце: използва се зимното време, за да се иска от държавата, т.е. от нас, да им се повишат заплатите и да им се плаща допълнителен труд. Остатъци от социализма, но умело използван от синдикатите и затова Пл.Димитров и Тренчев бързо довтасаха да повдигат духовете. Сетне е ясно: приватизция на мини Марица Изток 2 и на двата ТЕЦ-а и половината, а може би и 2/3 от работниците на улицата.
171
3
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ОБЛОГЛАВЕЦО 187,КОИ СА - "мазните алчни плъхове - ... "
170
7
 
5
 
! Отговори
стефан преди 12 години
Ей, миньорчета (макар, че сте миньори колкото аз летец)отворени,като не ви изнася напуснете бе,стига сте плакали по форумите.
169
5
 
4
 
! Отговори
До 183 преди 12 години
Работя, нещастнико, работа, за която в целия ви бачкаторски род може само да си мечтаете! Дипломата съм си я извоювал преди много години. И що-годе се справям с живота. А колкото до мазните алчни плъхове - бързо в дупките!
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една лъжа повторена 1000 пъти дали ще стане истина. Лъжата е в заглавието, а истината е, че стачката както и спирането на износа на ток са пряк резултат на решението на ГЕРБ да не плаща на миньорите според договореното с тях.
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки ден управление на ГЕРБ наси големи щети за България. Сега пак заради ГЕРБ спря износа на ток и България ще понесе още щети.
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имаше гражданско общество, всички щяха да подкрепят миньорите. Проблемите с тока сега са само и единствено заради некадърността на ГЕРБ, а в случая повода е отказа ан ГЕРБ да плати за труда на миньорите както е договорено с тях.
165
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
182-ри,От написаното от теб разбирам само, че не си изтрезнявал четири години, купил си някаква диплома и никой не те взема на работа, защото си напълно безполезен...Опитай да станеш обикновен бачкатор в Мариците... Нали имаш дори и диплома... АМА НИ СТАВАШ ДАЖЕ И ЗА ОБЩ РАБОТНИК...ЗАТОВА НЕКАДЪРНИКО - ТРАЙ СИ..., ДОКАТО НЕ НАУЧИШ КАКВО Е ТОВА СТОКАТА ТРУД И КОЛКО СТРУВА ТЯ...!!!
164
5
 
3
 
! Отговори
От 175 преди 12 години
Алчници, четете и ако го можете, мислете: не съм държавен служител и имам висше образонание, за което може само да мечтаете и въпреки това не вземам по 2000 лв. месечно. Та тъй като се самозабравихте, отново ще призова гражданите към бойкот на миньорите и техните семейства! А, сега да видим има ли гражданско общество, за което всички дрънкат врели-некипели!
163
3
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
У *** си *** бе.Ти освен да зееш на Боко и таратайчо в устата, какво казват, не ти идва наум да потърсиш информация и от друго място.Па по всичките ТВ-та го казаха-преизпълнили са плана, въпреки че са 520 човека под щата.К'во ще рече това:таратайчо и подчинените му директори не назначават, въпреки че има свободни места.И по-вероятното- зрибили са ги да гласуват за ГЕРБ през лятото с обещание да им платят по Коледа, но и тях излъгаха като фермерите.
162
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера в новините казаха за едно работно място 1000 души кандидатстват за 1 а останалите 999 какво да правят !!!Всички 999 ли са *** ,некадърни ,прости и мързеливи каквито ги изкарвате ВИЕ и премиера.Естествено миньорите ще си търсят заработеното стига са се подигравали с хоратаи БЕЗРАБОТНИТЕ скоро ще си потърсят праватаВсеки има право на живот според КОНСТИТУЦИЯТА Не само вие гда уредили се да цоцате от БЮДЖЕТАОсвен хората на двете системи МВР и соц. подпомагане
161
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЯМА ДЪРЖАВНО НЯМА ЧАСТНОПОВЕЧЕТО РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА КАТО ТЕЗИ В МАРИЦА-ИЗТОКОТКЪДЕ НИ ПРАТИ ТЕЗИ *** Чуйте ги само...:"... - Инж. Танев като представител на работодателите заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини..."Какво ни казва този свръх-либерал:- Какви неблагодарни работници... БИЛИ СМЕ ОБЕЩАЛИ ЗА ПОВЕЧЕ РАБОТА ПОВЕЧЕ ПАРИ сърдят се, че вземат три пъти по-малко пари от гърците, при същата производителност... неблагодарни глезльоци!Така е при свръх-либерализма ПО-СИЛНИЯ ФИНАНСОВО, ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ ЧИСТО СИЛОВО Е ВИНАГИ ПРАВ!!!Помислих, че този ОТКРОВЕН ФАШИЗЪМ ИЛИ РОБОВЛАДЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ Е СЛУЧАЙНО НО, НЕ Е ЧУЙТЕ ВОЖДА МУ БОКО: - миньорите получават от порядъка на 2300 лева заплата едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха 1300 лева бонуси, плюс за храна, и какво ли още не"КАКВО КАЗВА ФЮРЕРА И ГАУЛАЙТЕРИТЕ НА МИНЬОРИТЕ/РАБОТНИЦИТЕ ЕВРЕИ: - НЕ СТИГА, ЧЕ НЕ СТЕ ГЛАДНИ..., АМИ ИСКАТЕ И ДА СТЕ ОБЛЕЧЕНИ... НАКРАЯ, ГЛЕЗЛЬОВЦИ ТАКИВА, ЩЕ ПОИСКАТЕ И ДА СТЕ И ОБУТИ... ЕГАСИ ГЛЕЗЛЬОЦИТЕ... ДА ЯДЕТЕ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН ВИ СТИГА МОИТЕ КУЧЕТА ЯДАТ ПО ВЕДНЪЖ!ТАКА Е:- МИНЬОРИТЕ/РАБОТНИЦИТЕ си мислят, че живеят в Държава с ДЕМОКРАЦИЯ, а то било ЧИСТ ФАШИЗЪМ!!! - НИЩО НЕ РАЗБИРАТ, тези ***, ОТ ДЯНКОВИЯ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ...:- МИНЬОРА/РАБОТНИКА ИМА ПРАВО ДА РАБОТИ И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО Е ИЗРАБОТИЛ, А ЧОРБАДЖИЯТА МУ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА МУ ПЛАЩА САМО КОЛКОТО ДА НЕ УМРЕ- ПРИ КАПИТАЛИЗМА ТРУДА БИЛ СТОКА АЙДЕ ДЕ!!!Е! ТЕ ТОВА Е, СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ ИЛИ ГО БЪЛКАМ С ФАШИЗЪМ, НО ТЕ НИ ПРЕПОРЪЧВАТ - на който не му харесва терминал-2!!!
160
6
 
4
 
! Отговори
стефан преди 12 години
До 177,а в мините има ли свободни места,или трябват големи връзки и рушвети да започнеш работа там.Недей ми отговаря.