Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца

"Християнско е цените да паднат преди празниците"
15 мар 2012 19:01,
271
Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца
Борисов бори лично спекулата. Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов тръгва в петък по магазините да провери лично какви са цените на яйцата.

Той ще бъде придружаван от вицепремиера Симеон Дянков. Ако яйцата не поевтинеят, той заплашва да спре всички помощи за сектора. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

На него премиерът нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо.

Борисов разпорежда да им предадат, че ако от „благодарност“ вдигат цените преди празниците, той ще спре субсидиите за секторите. 

„Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, закани се премиерът.

Борисов „очаква реванш“ от тези производители, след като „им слагаме от парите на държавата“.

„Искам да знаят, че тези пари, които преразпределя, това формално е волята на правителството, но всъщност това е волята на хората данъкоплатци. Ние от събраните в бюджета, бюджетни пари, които бихме могли да ги дадем за пътища, бихме могли да ги дадем да направим нови затвори, ние ги даваме за селските стопани и ги даваме, за да не се вдигат цените, да можем да подпрем цените да бъдат по-достъпни за хората.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети“, допълва позицията си премиерът.

Още по темата

„Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина“, добавя още Борисов.

И ако цените не били по-ниски, ще търсят откъде идвал "този луфт", защото пред него производителите обяснявали, че продават яйцата за двайсет и няколко стотинки.

Земеделският министър се съгласява с позицията на премиера. Според него по веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената.

„Производителите дадоха пример, че ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж“, обяснява земеделският министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
4
 
! Отговори
87 преди 12 години
КОЙ ЩЕ БЪДЕ ШУТА В ТАЗИ СИТУАЦИЯ
169
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Меркел и Саркози на поход по магазините заради някакви цени, АПСУРД, но у нас е нормално и народа вика БРАВО. Излагация, Боко, излагация.
168
2
 
2
 
! Отговори
kolio radev преди 12 години
radostin radukov ti si palen ***!
167
2
 
5
 
! Отговори
84 преди 12 години
АЛО ДРЕМЕЩИТЕ ОТ "ДНЕС БГ" ТРАЙКОВ И КОНСТАНТИНОВ СА УВОЛНЕНИ А ДЕЖУРНИЯ ВИ ВЕЧЕРЯ ,ПРИ ВАС НОВИНИТЕ СА ВИНАГИ ЗАКЪСНЕЛИ
166
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, свикано от премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата
165
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да тръгне и по ТОПЛОФИКАЦИИТЕ, той разбира, ние чакаме...
164
2
 
8
 
! Отговори
???????? преди 12 години
А ще ги опипва ли?
163
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не виждам какво ще оправи Борисов мой човек... Тука трябва да падат европейски заплати, а не да ми намаля яйцето с 10 стотинки. Гърция това , Гърция онова.. ама на Гърция им упростиха 100 милиарда, а ние ще го ядем дебелия от икономии, на всичкото отгоре нашите дупедавци един път не са тропнали на масата за циална справедливост в ЕС. Или може би не го правят, защото *** им е *** от корупцията.
162
12
 
1
 
! Отговори
do 196 преди 12 години
Нещастника си ТИ, червена, комунистическа кратуно ... и така и трябва да бъде, защото при капитализма, партийни секретари не виреят !
161
2
 
0
 
! Отговори
sakdh преди 12 години
dsldfhsdf
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се изсипят на главата му.
159
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно ! Пак ще ни управлява ГЕРБ !И слава Богу ,че други читави няма ...
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз постя
157
2
 
6
 
! Отговори
мехехехе преди 12 години
докато мине в петък тиквата,яйцата може и по 5 стотинки да станат! Като излезе от магазина-50!
156
4
 
9
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Поредното доказателство, че "ПРОСТОТИЯТА" не ходи в гората ...некаква мутра/имаща си държава/ щяла да сваля цена на яица....при "мутрата/*** пожарникар"/.....заплатите са 200евро...на "мутрата-имащ държава".....МУ КАЗАХА В ПРАВ ТЕКСТ....дори и китайските СЕЛЯНИ са с по-добри заплати"......МУТРАТА/имаща държава/......не поварва на "европата"ииитръгна по ......магазинете......***-***.......МНОТО *** .... ще излезе ПОЖАРНИКАРЯ.......а "ПРОСТИЯ" народ ЧАКА ИЗБОРИ.....
155
3
 
4
 
! Отговори
пъдпъдък преди 12 години
Дянков е измамник! Варосва пъдпъдъчи яйца! Варосва пъдпъдъчи яйца по бакалиите, та Бойко да остане доволен от цената!
154
4
 
6
 
! Отговори
Туш! преди 12 години
ГЕРБ прие оставките на Стефан Константинов и Трайчо Трайков... Очаквайте подробности!
153
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Борисов, той ще оправи народа!
152
2
 
11
 
! Отговори
! преди 12 години
Вай, много отслабнал тоз човек,бе. Стопил се направо. Ами ад му каже някой,че не е работа на премиера да ходи по супрмаркетите да гони Михаля. Поне с тази работа да не се товари лично,че - на - свършил се е.
151
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиерът хуква по бакалии. Всъщност, там му е мястото, най-много като продавач. Ако не искаше спекулации, да се беше борил за Живков навремето - цената беше 8 стотинки. Пазарната икономика не търпи внушения от никъде, ако искат, ще продават яйцата по 20 евро парчето. Като не искаш, не купувай. Точка. А в съвременна капиталистическа държава премиерът да иска да формира цените на яйцата, е все едно Обама да каже на Кадилак колко струва колата. Въобще ***, бойковщина, шоу за гласувалите ***.