Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца

"Християнско е цените да паднат преди празниците"
15 мар 2012 19:01,
271
Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца
Борисов бори лично спекулата. Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов тръгва в петък по магазините да провери лично какви са цените на яйцата.

Той ще бъде придружаван от вицепремиера Симеон Дянков. Ако яйцата не поевтинеят, той заплашва да спре всички помощи за сектора. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

На него премиерът нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо.

Борисов разпорежда да им предадат, че ако от „благодарност“ вдигат цените преди празниците, той ще спре субсидиите за секторите. 

„Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, закани се премиерът.

Борисов „очаква реванш“ от тези производители, след като „им слагаме от парите на държавата“.

„Искам да знаят, че тези пари, които преразпределя, това формално е волята на правителството, но всъщност това е волята на хората данъкоплатци. Ние от събраните в бюджета, бюджетни пари, които бихме могли да ги дадем за пътища, бихме могли да ги дадем да направим нови затвори, ние ги даваме за селските стопани и ги даваме, за да не се вдигат цените, да можем да подпрем цените да бъдат по-достъпни за хората.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети“, допълва позицията си премиерът.

Още по темата

„Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина“, добавя още Борисов.

И ако цените не били по-ниски, ще търсят откъде идвал "този луфт", защото пред него производителите обяснявали, че продават яйцата за двайсет и няколко стотинки.

Земеделският министър се съгласява с позицията на премиера. Според него по веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената.

„Производителите дадоха пример, че ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж“, обяснява земеделският министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъркани яйца на очи,тюрлю-гювеч,бъркоч,бълвоч...ето това е БГ!
149
2
 
13
 
! Отговори
BMW X6 преди 12 години
Яйца х 0.20 стотинки броя в гр.Едирне Туркей колкото искате!Слагам на бавареца гориво за 60 лв пазарувам и се връщам в нашата мила родинакъдето цените на хр.стоки са ужасни и некачествени.
148
3
 
11
 
! Отговори
ееееййй Статистик преди 12 години
може да ме наречеш както си искаш, от това по умен няма да станешЗащо не се запиташ защо на баба ти кюлотите, направени от 10 метра плат струват 100 пъти по малко от на жена ти прашките, направени от 10 сантиметра плат. Като си отговориш ше разбереш защо си ***. Т О Ч К А .
147
3
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Еее,за три години...премиер,Боко да свърши една реална работа за...хората.Ако офанзивата му еуспешна,да го назначим за...главно плашило на държавата да му плащане заплата,формирана като солиден процент от икономисаните пари на гражданите.Това наистина е една важна идостойна работа,с която може да остане в...историята и сърцата на хората.
146
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РЕЗИЛ !
145
2
 
19
 
! Отговори
Жабока Боко преди 12 години
Всеки ден новините ме убеждават в едно - животът ни е комедиен сериал, ама от тъпите...
144
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички ревлювци можете започнете да ревете СЕГА!
143
2
 
11
 
! Отговори
един преди 12 години
А при тази парадна обиколка из магазините - Дянков е особено необходим! Иначе - примерно - как ще определим цената на едно яйце, като всички са по 6, 10 или 30 броя....Някой трябва и да смята в края на краищата....Пък Дянков - за това става. А и е по- удачно да изчислява цената на яйцата, вместо да се занимава с хобито си - да отговаря за финансите...Ако не друго, поне малко по- малко пакости ще сътвори. Могат и Цецо да вземат - да проверява за запъртъци...
142
2
 
10
 
! Отговори
Вожда : преди 12 години
Гергьовден иде!Не се мотайте и стига сте отглеждали картофи, захващайте се с агнетата.Празник иде а агнетата къде ви са?
141
2
 
7
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
Има в Германия,защото всички зем. министри ,без нашия естествено,уговориха 12-15 години за въвеждане на прословутите перденца и чесалца и сега там има и "нещастни" яйца,да не говорим,че там се субсидират със субсидии,които ношия производител дори не може да мечтае.Ношите сами окачват въжето на произвеждащите ,пък после ще тичат по бакалиите,има ли още някой,който да им се връзва на тъпите изпълнения!
140
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американеца,отваря хладилника,взима две яйца и си прави на очи.Французина,отваря хладилника,взима две яйца и си прави омлет.Българина,отваря хладилника,почесва се по яйцата и го затваря!!! :)
139
5
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
За гербера е въпрост на чест да е гнусен ***!!!
138
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиера първо да премери яйцата на Миро!
137
2
 
1
 
! Отговори
baba ceza преди 12 години
XAXA sea baba Ceza she kaje kade sa nai evtinite.Ima si binokal si4ko gleda.............
136
3
 
15
 
! Отговори
малоумник преди 12 години
Представям си Меркел как търчи по улиците на Берлин и проверява всяка бакалия дали са се вдигнали цените на стоките от първа необходимост. БГ управляващите подпомагат всячески монополите в енергетиката, вноса, земеделието и т.н. Съботират пазарната икономика и затова нямаме истински пазар. Отвори пазара за всички, слабите ще изчезнат, силните ще надделеят, но неефективните месни производители ще фалират.... Не така момче, няма да има от кой да получавам подкупи. Нима "Метро" ще плати?
135
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия 10 яйца струват 1,19 евро и има колкото искаш.Ама освен картофи да садим, сега и кокошки ще си гледаме, нали ***?
134
2
 
9
 
! Отговори
един преди 12 години
Ииии да предупредят кокошките - ако не почнат да несат двойно повече за празника - ще им махнат чесалките и перденцата... Пък прасетата -ако не наддават по - бързо - край с банята!Пък социализма - пак се връща...Вместо да плащат на хората колкото изкарват, те дотират производства...Не ми трябват евтини меса и яйца, искам достойна заплата, която аз да реша за какво да харча - за храна или за удоволствия, а не разни полуидити да решават вместо мен в какво ще влагат "икономисаните" от мен средства
133
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не би да идват избори??????Тоя какво?Ще ни купува с яйца ли?
132
3
 
3
 
! Отговори
do minavash преди 12 години
ami nali ti minavash ne moja li da gi otkriesh.
131
2
 
1
 
! Отговори
коко преди 12 години
До 144Успокой се, жив е все още.А на тебе нещо много ти е голям езика.Да не си болен?доктор коко