Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца

"Християнско е цените да паднат преди празниците"
15 мар 2012 19:01,
271
Премиерът хуква по бакалии. Дебне за яйца
Борисов бори лично спекулата. Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов тръгва в петък по магазините да провери лично какви са цените на яйцата.

Той ще бъде придружаван от вицепремиера Симеон Дянков. Ако яйцата не поевтинеят, той заплашва да спре всички помощи за сектора. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

На него премиерът нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо.

Борисов разпорежда да им предадат, че ако от „благодарност“ вдигат цените преди празниците, той ще спре субсидиите за секторите. 

„Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, закани се премиерът.

Борисов „очаква реванш“ от тези производители, след като „им слагаме от парите на държавата“.

„Искам да знаят, че тези пари, които преразпределя, това формално е волята на правителството, но всъщност това е волята на хората данъкоплатци. Ние от събраните в бюджета, бюджетни пари, които бихме могли да ги дадем за пътища, бихме могли да ги дадем да направим нови затвори, ние ги даваме за селските стопани и ги даваме, за да не се вдигат цените, да можем да подпрем цените да бъдат по-достъпни за хората.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети“, допълва позицията си премиерът.

Още по темата

„Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина“, добавя още Борисов.

И ако цените не били по-ниски, ще търсят откъде идвал "този луфт", защото пред него производителите обяснявали, че продават яйцата за двайсет и няколко стотинки.

Земеделският министър се съгласява с позицията на премиера. Според него по веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената.

„Производителите дадоха пример, че ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж“, обяснява земеделският министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
6
 
9
 
! Отговори
хех:) преди 12 години
абе вие за контролирани стоки не сте ли чували? ако някой смята, че няма начин да се контролират тия цени-лъже се.
189
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм сигурен , че е корумпиран , но че е *** , неграмотен и некъдърен вече съм повече от убеден !
188
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...А наесен Боко ще обикаля по бостаните и ще намалява цените на тиквите и пъпешите
187
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Здравейте приятели и приятелки ." Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ! "Бойко , приятелю , прости ми...Отивай си сега...Аз няма да те спра.Ти казваше...Аз помня...Тогава ти повярвах...Но изхода съвсем не е това.На раздяла аз те псувам...и моля аз...с Дянков да изчезнеш...Завинаги !
186
4
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Иии, голямата награда за комедийна роля отива прии ...Бойко Борисов, за ролята му на министър председателя в "Правителството на герб", първи сезон.
185
3
 
8
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
ЕВТЕН Театър за ***
184
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко яйца до сега можех да си позволя да ям, но агнешко не съм вкусвал отккто ГЕРБ са на власт.
183
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В петък навсякъде яйцата ще бъдат по 10 стотинки. В понеделник по левче.Гарантирано от ГЕРБ
182
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
qica kupuvam samo za da gi mqtam po parlamenta
181
4
 
10
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
...премиерът нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите...Днес.бг, актуализирайте статията. Трайков ще отиде на срещата, ама да си търси работа...
180
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ai siktir ...v angliq sa po 20-22 st . za broika ....na drebno v magazinite
179
6
 
15
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Бойко щял да обикаля магазините и да сваля цени. По толяма глупост не съм чувал тия хора явно още живеят в соца , много жалко че се барат за десни политици.Ако са забравили да им припомня че Бг има пазарна икономика и никой не може да ми каже по колко да си продавам яйцата, ако има кой да ми г икупува ще ги продавам ипо 2 лева за яйце. Това е по висш популизъм и от сагата с бонусите.
178
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес ходих в "Лидл" в Света Троица и 6 яйца струват 1,99 лв. ( по 33ст. за яйце )Явно Боко е минал вече от там :)
177
4
 
0
 
! Отговори
micki преди 12 години
Eto , BSP-saita e na linia, gotovi da kritikuvat g-n BORISOV s platenite si prostotii. Edin 4ovek koito e reshil da iztegli BG ot komunisti4eska koruptia triabva da se izqde ot tqh vsi4ki namazali.
176
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е просто пич
175
5
 
6
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 12 години
koi shte vi plati ekskurziiqta do KATAR
174
8
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 12 години
Аз пък смятам, че това ще е...абе, може би не първото, но едно от малкото хубави неща, които е правил-ако успее да накара търговци/производители да държат цените еднакви по време на празници...
173
3
 
5
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Християнско е , да, но за християните! В "българския" парламент са само турци, *** и евреи... Как да постъпят по християнски??? Кой е българин до 2-ро поколение там,а???
172
2
 
1
 
! Отговори
Зара преди 12 години
Власта е в неговите ръце май пак ще останем разочаровани маха министър който е в 'час' стига с тези яйца просто не купувайте!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
171
6
 
8
 
! Отговори
ИЗОБЩО НЕ Е РАБОТА.. преди 12 години
....НА ЕДИН МИНИСТЪР---ДА ХОДИ ПО БАКАЛИИТЕ И ДА РОВИ ПО СЕРГИИТЕ...!!!ТИЯ ПРОСТОТИЙ ,СЕ ПРАВЕХА ПО ВРЕМЕТО НА "СОЦА"----ЯВНО В ТАЯ ДЪРЖАВА ,НЕ МОЖЕТЕ ДА НАДСКОЧИТЕ *** СИ КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ, ЗАТОВА И.....МЯСТОТО ВИ Е В *** НА ПАРТИЯТА!!!КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ,КАТО В БЪЛГАРИЯ, ЗА РЪКОВОДНИ КАДРИ СЕ НОМИНИРАТ ВИНАГИ ----САМО РАФИНИРАНИ ***!!!ЕДИН УМЕН МЪЖ---Т.ТРАЙКОВ ....И НЕГО НЕ ПОЖАЛИХА....!ЯВНО, СЕ ПОДБИРАТ *** ---ЗА ДА СЛУШАТ...!!!ТОВА Е РАЗПАД...!!!