Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа

Премиерът сподели мнението си пред журналисти в Пловдив
6 сеп 2012 14:02, Петя Славова
193
Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа
Бойко Борисов посети Пловдив на 6 септември. Снимка: БТА

"Въпреки че краткосрочните договори с "Газпром" сега ще ни излязат по-скъпо, в бъдеще ще са по-изгодни". Това каза при посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде БТА.

По думите му най-голямата диверсификация е българският газ. "Ще видите и на други места, не само в "Хан Аспарух", ще излезе газ,посочи Борисов. По думите му, ако се подпишат договори с Русия за 20-30 години, а след 2-3 години технологиите за шистовия газ напреднат и рискът се сведе до минимум, България ще загуби.

"В момента Европейската комисия /ЕК/ води наказателни процедури към много големи фирми в Европа във връзка с договорите за газ", обясни още Борисов. Според него на нас това ни помага, "защото има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписали Овчаров и компания".

"Много държави, участвали в проучванията на газовите находища в Русия, са си направили договори за по-евтини доставки, но сега никак не е еднаква и конкурентна цената", коментира премиерът. По думите му най-добрият вариант, за да се избегнат всякакви монополи в случая, е ЕК на направят една своя фирма на Европа, която да изкупува директно газа от Русия и след това да го преразпределя на всички страни в ЕС.

Позицията на Европа по темата с газа е много различна между отделните държави, смята Борисов. "Ние си имаме нашата прагматична позиция - "Набуко" и интерконекторните газови връзки, за да може да си караме газ и от Азербайджан, когато станат готови", допълни премиерът. Бойко Борисов беше в Пловдив, за да инспектира строежа на покрития колодрум "Цар Симеон" и СОУ "Св. Патриарх Евтимий".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега европейски фирми са си сключвали изгодни дългосрочни договори с Русоя за газ . Борисов сключи договор до януари и отчете със задна дата че са закупили с 11% намаление, газ от Газпром. неможели да отчетат ефекта е как така ? Трябвало да мине през Булгаргаз и -потъва.! .Сега казва днес краткостосрочния договор е скъп , но в бъдеще , като ЕК направи проверки ? И какво ? някой иска да стане посредник ,и той ще работи без печалба ?ами цената ще се увеличи
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
господин Борисов Българите не са чак толкова прости,напротив поне да с беше наел Пи Ар да ти казва какво да говориш...и в цяла европа ти се смеят ,,цветанов копа труповете с багераможе да се опитваш да имитираш Тодор Живков ама си много далеч от него човека беше необразован но не и *** и милееше за България и и имаше икономика производство и доходи100 ленти отряза за 30км магистрала и народа не е *** обедняхме 5 пъти за 3г
125
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък ще приветствам догодина сърбите, когато те гръмнат, Мутро проста! И Цецко, щото ще те е поръчал, че нещо много взе да му се мандахерцаш с измислената си харизма! Да живей Цветан Цветанов с цялата си пасмина от *** - герб-жени, предприемачи, старейшини, младежи, че и бебета! Все негови хора! .................... и ***, разбира се!
124
7
 
5
 
! Отговори
Някой доо 153 преди 11 години
Вие сте дементен :))) премиер мечта
123
4
 
4
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
ха ,без коментари за мутрата ,що става бе ора
122
20
 
14
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
2009-2012 ТРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА МУТРИТЕ НЕВИЖДАН ГЕНОЦИД КЪМ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!
121
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този престъпник не може да казва какво може и какво не , истинското му място е в затвора
120
2
 
8
 
! Отговори
OБЕКТИВЕН преди 11 години
дО 134 ПОСТ.Ей Мен,Бре ти къде видя тая корупция,дрога,проституция и другите серсемлъци дето си ги изписъл.Мо ,то за 3г. ние станахме най- процъфтяващата държава в EU.*** т'ва корупция,дрога,кражби,полицейско насилие такова животно нема у нашта татковина.Имаме премиер с диплома за пожарникар с най-многото пожари в EU.Иаме незнайна обич,вдъхновение и светли бъднини.*** ти си бил много *** бре -134 пост Мен.*** ти си за наш Цецко ,бре.Он шъ ти каже ,де зимуват раците.Само у Искъро.
119
4
 
7
 
! Отговори
аман от този преди 11 години
мутрите нямат почивен ден
118
3
 
12
 
! Отговори
Герберастче преди 11 години
Бате Бойко ми даде геврече!-Яж! -Бате Бойко ми рече!Бате Бойко ми даде сандалки,да тичат обути краченцата малки!Бате Бойко строи магистрали,и за да сме здрави, строи ни той ЗАЛИ!Ние МНОООГО го обичаме,и наш ГЕРОЙ си го наричаме!Вечна слава на Великия Вожд, Любимия ръководител, Слънцето на нацията, Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- футболист, художник, политик и какво ли още не на годината!
117
0
 
8
 
! Отговори
мнение преди 11 години
на снимката виждате един абсолютен
116
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 11 години
евала. г-н Борисов с 6 мес. договор. аз си помислих , че русия се подиграва на България . но при тези обстоятелства това е много добър ход от страна на г-н Борисов
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете внимателно цитата от статията: "В момента Европейската комисия /ЕК/ води наказателни процедури към много големи фирми в Европа във връзка с договорите за газ".Не случайно "фирми в Европа", а не фирми от Европейския съюз! Великите вождове в ЕС размахват пръст на "Газпром" и няма начин да не са наясно, че една руска компания не може да бъде санкционирана според правилата на съюза им. Все едно, да накажат китайците заради по-високата раждаемост от ЕС! Смешни политици, смешни журналисти.
114
0
 
3
 
! Отговори
violetd004 преди 11 години
do 58-gerbere,kato bie komunistite,tova na tebe kakvo shte ti donese?
113
8
 
4
 
! Отговори
Въй как станах богат преди 11 години
Ауууу сега ще цъфнат на цяла България комисионните на Р.Овч.Хамстера пак ще излезе и ще пелтечи малумно,без да даде отговор как аджеба руснаците ни били братя и ни продавали гориво на 2 пъти по високи цени отколкото на цяла Европа.Много кирливи ризи ще излязат наяве,не се съмнявам другари.
112
5
 
16
 
! Отговори
любимия вожд преди 11 години
Търся телевизор, който автоматично да сменя програмата, когато на екрана се появи образа на любимия вожд Тодор Живков, пардон, бат Бойко!
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ много си малък да се бъркаш в тази игра
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ много си малък да се бъркаш в тази игра
109
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 2013-та вече няма да сме най-бедни, обеща Борисов(06.09.2012 16:27)От 2013-та година България вече няма да бъде най-бедната страна в Европа. Това обеща министър-председателят Бойко Борисов в Пловдив, където присъства на тържествата по повод отбелязването на 127 години от Съединението на България.Те да!!!!!!!!!!!!!А ние?
108
0
 
4
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
BOKO , obi4 moia v BG niama 6istov ,,