АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене е стартиран през 1981 година, сега сме 2012 - това са 31 години. Въпросът е ЗАЩО ДО СЕГА НИТО АМА НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СЕ РЕШИ ДА ФИНАЛИЗИРА СДЕЛКАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ ????? Франция има 10+ издигнати АЕЦ-а за 50 години, а ние за 31 години бутаме АЕЦ Белене! Това е било сделка, чрез която съм сигурен, че определен брой хора са взимали комисионни за да държат проекта жив! Пример - Кунева спира два работещи реактора и веднага след това Царя възобновява проекта. Ето ви пример за комисионна!
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Белене не ни е по джоба. Няма никаква причина да загробим държавата в руски интерес.ДГД руснаците,Р.Овч, Гоце и всички останали кремълски ***.
42
1
 
0
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
ти да не си ядрен техник бе резан ?
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италия си купува по голямата част от употребявания ток и не виждам да живеят зле.
40
0
 
0
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
защо негативно - кое не ви се струва резонно?
39
1
 
0
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
Попринцип нямаше да има чудене къде са врътките, ако имаше прозрачност на всички сделки. Ама на маймуни и прозрачни да им ги покажеш, те като не разбират - шо файда! Ваобще магията е станала, всичко на доизживяване, новите българи си се множат, шуро и баджо и децата им ще изядат и изпият каквото може, после идват чуждите, ама не идват да оправят, ами да си "направят". Не е невъзможно, така и персите са изчезнали на времето..
38
12
 
5
 
! Отговори
да отложим Белене преди 11 години
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2040 г., а наште комунисти искат в Белене да строят руска атомна централа - от най-опасните...
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, трябва да гушнат и енергетиката за да сме зависими отвсякъде. Цените ще станат непосилни и народа ще изчезне. Как си представяте, че със заплата 500 лв. и пенсия 200 лв. ще се живее след като вече не сме производители на ел.енергия и започнем да купуваме. Нали виждате сс зелената енергия какво става, цени за свои хора е същото ще бъде. Което казват, че е добре за народа с годините се убедихме, че е добре само за тях. Белене е за народа.
36
2
 
3
 
! Отговори
за 45 преди 11 години
колкото по далеч от мюсюлманските *** ,толкова по близо до нормалния начин на живот
35
9
 
5
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 11 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
34
2
 
3
 
! Отговори
RED преди 11 години
добре какво ще се случи според вас с белене ще платим и няма да я имаме или американците ще я купят и преди изборите ще се реже лентата?????????
33
2
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
К"ъф е па тоя, та и компетентен по лапането на герберови ...моркови. Кога стана калайджия, кога му поцърне ***?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами до сега Българската страна ,можеше да си инвестира Белене , да изнася ток- и цената на българският потребител на е драстично ниска.Случили се това ? НЕАз също съм икономист.Не разбирам този анализ , след като България си е плащала до сега ( инвестирала си е сама ) , защо АЕЦ Белене няма да е българска , Дянков казва 30% българско участие ? Какво , -само 30 ? Не вярвам , измятат се всеки път , като си отворят устата за енергетика.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами платени статиики
30
2
 
1
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До ИВАНОВ явно хал-хабер си нямаш кои са център за изследване на демокрацията...докато народът се състои от маймуни, друго освен маймуни няма да ни управлява...
29
1
 
5
 
! Отговори
М? преди 11 години
Чакай сега, тук или журналистите нещо не са доразбрали, или повредата е в телевизора на интервюирания. Как така ще се получи, от една страна, "България е била коректна", а от друга, "прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки"? И как изобщо ще се "погледне по-внимателно" изобщо въпросната сделка, като според господина "не е необходимо човек да има специален достъп до документи"?! Ей богу, тия хора си мислят, че имаме тикви на раменете си, вместо глави...
28
4
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
на организацийки спонсорирани от американския държавен департамент мнението не ща!
27
4
 
19
 
! Отговори
дядо преди 11 години
поредния правителствено организиран протестамериканците не спят - българина трябва да се обработва ежеминутно
26
4
 
12
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 11 години
ТОВА СА ОБЩИ ПРИКАЗКИ.КАКВО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАКИВА"СПЕЦИАЛИСТИ "БЕ??журналистите също са все повече неграмотни.ИМА ИСК ,СЛЕДОВАТЕЛНО КОМЕНТАРЪТ ЩЕ Е НА ЮРИСТИТЕ,Т.Е ОСНОВАТЕЛЕН ЛИ Е ИСКА ,КАКТО ПО ОСНОВАНИЕ,ТАКА И ПО РАЗМЕР.ВМЕСТО ТОВА ТОЯ НИ ЗАНИМАВА С БЕЗХАБЕРИЕТО СИ
25
6
 
24
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Тези побелели старчоци горе от снимката не искам да решават за БелеНЕ,а да си стоят вкъщи на топло и да си гледат болестите!!! Аз,с моята мадагаскарска заплата,както и болшинството българи,не искам след време да плащам ток 500 бева,парно 1500,бензин 50 лева литъра,да купувам хляб 20 лева и така нататък!!! За това твърдо ДА на АЕЦ Белене,при 100% гарантирана сигурност!!! Дреме ми на оная работа дали ще се строи от Русия,САЩ , Узбекистан или Зимбабве!!! Сигурност и нищо друго!!!