АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
15
 
! Отговори
Кажете истината бе преди 11 години
От това което прочетох,разбрах че тоя "икономист" не е казал нищо съществено по темата.А бе толкова ли нямаме кадърни икономисти да излязат и да кажат Белене трябва да продължи да се строи сега,защото така и така,или да кажат сега е по добре да не се правят разходи,защото така и така.Защо един чисто икономически въпрос се политизира вече половин година.
23
7
 
24
 
! Отговори
морски преди 11 години
Русия каза цената за това че слугуваме на американски интереси.И това е само началото.Да ни е честито правителството на ГЕРБ че ни зароби с 2 млрд.лева!!!
22
2
 
3
 
! Отговори
RED преди 11 години
А.ТАСЕВАко се реализира този проект, при който американски инвеститор - американски пенсионен фонд със заявен интерес, ще откупи проекта АЕЦ "Белене", то той ще откупи също и правото на строеж, както и лиценза, ще заплати и досегашните разходи на НЕК, които възлизат на около 700 млн. евро.Едновременно с това ще изкупи оборудването, двата "ядрени острова" от Русия и ако това се случи предизборно, мисля, че всички ще спечелят, заяви днес енергийният експерт проф. Атанас Тасев за БГНЕС.Според него американските предприемачи са тук, в България, от 6 или 7 месеца. Инвеститорският интерес от тях е бил заявен още преди окончателното решение на правителството да спре проекта АЕЦ "Белене", припомни Тасев, който е финансов анализатор в много от преговорите между различни газови компании, вкл. между "Булгаргаз" и "Газпром", участвал е в изготвянето на анализи за АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток".
21
4
 
7
 
! Отговори
RED преди 11 години
ОВЧАРОВПроектът за АЕЦ Белене ще се възобнови след няколко месеца, обяви в студиото на LiveMedia депутатът от БСП и екс енергиен министър Румен Овчаров. Той допълни, че изграждането на централата ще бъде реализирано от руски компании, а българската държава ще поеме рисковете. Ще имаме Белене, но друг ще печели, увери Овчаров. Аз просто съм лошият вестоносец, отговори на всички обвинения спрямо него Румен Овчаров, като подчерта, че всичко, което е казал се случва рано или късно.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от икономисти и професори. Тоя явно не е никакъв специалист и е пропагандатор, който не е в час. Няма ли да се ограмотите малко пък тогава да приказвате. По демонтиране то има твърд договор м/у НЕК и Атомстройекспорт и сумата не е надвишена. Има останали пари, за това прокуратурата излиза с изказвания че няма нарушения. Нарушенията няма да ги открият щото не ги търсят. Иска от един милиард ще скочи в процеса на делото до два милиарда, защото това е сумата. И да си приказваме фактите говорят
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 реда статия, в която всяко следващо изречение противоречи на предходящото.
18
7
 
22
 
! Отговори
морски преди 11 години
Да на АЕЦ ,,Белене''.Цял свят ги строи-САЩ ще строят 18 нови АЕЦ,Англия-6 нови,Франция,Турция,Китай всички те са по-глупави от нас ли?Не,просто ние слугуваме на ЕС и САЩ.
17
1
 
4
 
! Отговори
ДО 13 преди 11 години
ТИ ПОГЛЕДНА ЛИ ОТКОГА ТИ Е ГУГЪЛ МАПА ? АЗ ПЪК ТИ КАЗВАМ, ЧЕ СЕ СТРОИ .
16
2
 
13
 
! Отговори
RED преди 11 години
ПРОФ.АТАНАС ТАСЕВ В ИНТЕРВЮ КАЗВА ЧЕ СКОРО ЩЕ БЪДЕ ЗАКУПЕН АЕЦ БЕЛЕНЕ ОТ АМЕРИКАНСКИ ПЕНСИОНЕН ФОНД КОИТО 7 МЕСЕЦА Е В БЪЛГАРИЯ.ПОЧТИ СЪЩОТО КАЗА И ОВЧАРОВ ЧЕ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ОБЕКТА ЩЕ СЕ ВЪЗОБНОВИ НО НЯМА ДА Е БЪЛГАРСКИ
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма Българска държавна фирма която да просъществува в условията на свободен пазар. Същото се случи и с бдж, кремиковци и т.н.Същото щеше да се е сличуло и с ЕРП тата лукоил и т.н.
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До REDНямам никакво намерение нещо да плащам.Ти ако искаш-влагай си надника там.Плащай 100 години.
13
2
 
23
 
! Отговори
RED преди 11 години
ХЕМ ЩЕ ПЛАЩАМЕ,ХЕМ НЯМА ДА Я ИМАМЕ ТИПИЧНО *** БЪЛГАРСКА РАБОТА
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 3"И ТИ СИ ЕДИН ЛЪЖЕЦ ! ТЯ ВЕЧЕ СЕ СТРОИ !"Ми не се строи,Google map това показва...Нещо да кажеш?
11
3
 
11
 
! Отговори
ДО 3 преди 11 години
ПЪРВАТА АЕЦ АКУЮ НА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ БРЯГ ДО МЕРСИН СЕ СТРОИ ОТ АТОМСТРОЙЕКСПОРТ С 4 БЛОКА И ДО 7 ГОДИНИ ЩЕ БЪДАТ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ПОДПИСВА ЗА ВТОРА АЕЦ С ОЩЕ 4 БЛОКА НА БРЕГА НА ЧЕРНО МОРЕ. ЗАЩО ЛЪЖЕШ, НЕ ТЕ ЗНАМ !
10
5
 
5
 
! Отговори
ne na Belene преди 11 години
Ne na DS i BKP
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички знаят и разбират от всичко,ето там ни е проблема!И за коментиращите важи това!
8
3
 
5
 
! Отговори
drugarkata Prumova преди 11 години
Kvo misli za Belene drugarkata Prumova-Kuneva,deto akopa Kozlodui
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без Белене ама след 10-ина годинки с кво ще правим ток?Със слънчеви батерийки?Със ветрогенератори?Та мощността на тия съоражения е смешна струват много пари и грубо казано всеки 20 години има нужда от нови.Можем с газови централи,но тогава ставаме ужасно зависими от това кой"врътка кранчето" и откъде минава тръбата.Спомнете си Украйна,Русия и ЕС преди време какъв спор имаха.На руснаците не им пука-няма да спре техният ток нито ще мръзнат зимата.Е тия рапони на снимката ли после ще духат перката?
6
13
 
7
 
! Отговори
ne na belene преди 11 години
Belene e nai golqmata komunisti4eska idiotstina,naistina
5
1
 
11
 
! Отговори
ДО 3 преди 11 години
И ТИ СИ ЕДИН ЛЪЖЕЦ ! ТЯ ВЕЧЕ СЕ СТРОИ !