Руски експерт: Имате море от ток, не ви трябва "Белене"

Реализацията на тази АЕЦ можела да застраши отношенията ни с Русия
Обновена: 22 яну 2013 21:46 | 22 яну 2013 21:46, Елка Василева
186
Руски експерт: Имате море от ток, не ви трябва "Белене"
Руски ядрен експерт заяви, че на България не й е нужна АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Reuters

България няма нужда от АЕЦ "Белене" и ако този неефективен проект бъде реализиран, това може да застраши добрите отношения между България и Русия. Тази позиция заяви при изслушването си във временната парламентарна комисия за АЕЦ "Белене" проф. Булат Нигматулин - руски ядрен експерт, бивш заместник-министър на атомната енергетика на Русия.

Нигматулин заяви, че е в България по покана на българския енергиен експерт Илиян Василев, а изслушването му в комисията бе предложено от депутата от ДСБ Иван Иванов. Срещу изказването му пред комисията се обявиха депутатите от БСП Петър Димитров и от "Атака" Венцислав Лаков. По-късно в заседанието на комисията се включиха Румен Овчаров и Волен Сидеров. Овчаров нарече Нигматулин "дисидент", а Сидеров поиска прекратяване на изслушването му, но въпреки това професорът изрази своята позиция по проекта "Белене".

Аз не съм дисидент, подкрепям руската власт, а като руснак и като атомен експерт съм за това да имаме добри отношения между България и Русия, каза Нигматулин. Той посочи, че подкрепя развитието на ядрената енергетика, а руската технология е добра и надеждна.

Поставя се обаче въпросът за какво се строи тук централата - за да произвежда енергия, която да се продава, каза Нигматулин. България обаче разполага с море от електроенергия, смята Нигматулин. Според него дори електроенергията от АЕЦ „Белене” да струва два пъти по-евтино, тя не е необходима за българската икономика. „Не виждаме консуматори, които да потребяват тази електроенергия”, заяви специалистът.

За следващите минимум 20 години България има достатъчно електроенергия, дори има излишък, а съседните страни скоро ще имат достъп до евтин природен газ от газопровода "Южен поток" и с построяването на газови централи също ще обезпечат нуждата си от енергия, разви тезата си Нигматулин.

При сегашните условия, при които се проектира АЕЦ "Белене", 10 евроцента ще бъде цената на енергията, ако се смятат само разходите за централата, а ако се добавят и разходите за създаване на мрежата, цената достига до 14 евроцента за киловатчас за следващите 20 години и това прави електроенергията непродаваема, каза още експертът.

Според него, ако проектът се реализира и се стигне до ситуация, в която централата е неефективна и нито може да се продаде, нито да изнася енергия, това ще застраши отношенията между двете страни. Проектът има някои предимства - предлага няколко хиляди работни места за период от 5-6 години, докато се строи централата, но след това се получава обърната пирамида и следващите поколения ще ни питат защо е бил реализиран този неефективен проект, заяви Нигматулин.

Руският атомен експерт посочи още, че блоковете V и VI в АЕЦ "Козлодуй", които сега произвеждат енергия на цена 2,2 евроцента на киловатчас, могат да продължат да работят още поне 20 години с удължаването на експлоатационния им срок и това ще струва около 300 млн. евро.

Готов съм да се подпиша под своите думи и залагам репутацията си, че цената на енергията от "Белене" ще е на ниво от 14 евроцента, а който твърди, че ще е на цена 4,5 евроцента, откровено ви лъже, заяви Нигматулин.

Той изтъкна още, че дори и цената да е два пъти по-ниска от изчислената от него, то проектът пак няма да е ефективен, защото толкова много електроенергия не е необходима нито на България, нито на съседните й страни. Вашата икономика вече има друга структура, вие развивате най-вече сферата на услугите, а ако имате нужда от нови мощности, то може да изградите газови централи, след като бъде построен "Южен поток", а и други газопроводи, които се проектират, отбеляза експертът.

Петър Димитров заяви, че това е явна реклама на "Газпром" и призив към съседните на България страни да не купуват електроенергия от България. Изказването на Нигматулин бе остро критикувано от депутатите от БСП и "Атака".
 


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепям напълно 176.БОЙКОТ!!!
161
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Трябва да се знае, че един киловат електроенергия, произведен в газова електростанция, при цена на газа от 400 евро за 1000 кубически метра има себестойност 5,5-6 евроцента, а себестойността на 1 киловат, произведен от съвременна атомна електроцентрала - само 1,7-2 евроцента. дори цената на газа да падне на 250 евро - цената на 1 киловат от газова централа отива на 3,5 евроцента. Газът вече става скъпо и не много рентабилно нещо.
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли един честен човек в тази държава да каже истината?Не може всеки да се изказва по темата.Трябва да говорят само специалистите.Направиха ни на маймуни.Да БОЙКОТИРАМЕ тази лудост.А когато ни предложат тема по която и народа е компетентен,тогава да си дадем своя глас.Например:намаляване броя на депутатите или мажоритарна избирателна система или забрана производството и вноса на всияки вредни за здравето храни и много други възможни теми.Но да ни вкарват в този филм и после да плащаме-НЕ!!!!
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до сега не съм видял някой чужденец да ни е помогнал да излезнем от от калта
като се почне от РАН през отворените общества та до тоя платен експерт
и все едни и същи им плащат и все хубави работи обещаваха пък стигнахме на дъното не на европа ами на африка
158
1
 
0
 
! Отговори
значи преди 7 години
значи батюшките са ни определили да бъдем страна от услугите-проститутки,келнери,чистачки,гледачки на бабички ,пък сега гледам най-големия крадец костов ни призовава да гласуваме с не на референдума ,а ние трябва да направим всичко възможно той повече да не влезе в парламента
157
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
скъпи съграждани, значи 1 квч струва 2.2 евроцента, а ни се продава 4 пъти по-скъпо. Какво пак ще ни излъжете по този въпрос скъпи господа ?
Чакам вашата манипулация!
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bojinkata - платена *** на БСП
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лисицата:
- Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
- Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
Гаргата:
- Да!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
- Аз и НЕ да бях казала, все тая...
154
0
 
1
 
! Отговори
bojinkata преди 7 години
Този Нигматулин е толкова руснак, колкото аз съм кореец. Платена *** на гребците.
153
0
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 7 години
Росатом е предложила да финансира със собствени източници проекта! България няма да дава и лев за строежа, а от печалбите ще си изплаща парите на Инвеститора!
152
0
 
1
 
! Отговори
! преди 7 години
Искам да попитам кой го е докарал експерта и колко му е платил за това какво да говори. Би ли си заложил думите за енергетиката ни срещу за семейството си?
Ако каже да му вярвам, ако не... той си знае резултата :)
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само неразбрах как може експертът (с дългогодишен опит и задълбочени познания в областта) да има нахалството да спори и да опровергава нашите БСП политици и да ядосва изнежените и несвикнали да им се противоричи душици (начело с не безизвестния Р. Овч.)
Как не го е срам да твърди, че централата е ненужна!
Нужна е разбира се, толкова милиарди се изляха от 80те години на миналия век до днес, че и още искат да се изливат в този гьол на алчността наречен АЕЦ Белене...Ъъъъ свършиха ми символите ...
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6TE GLASUVAM ZA IADRENA ENERGETIKA----SLED TOVA I ZA GERB
149
1
 
0
 
! Отговори
ЕЛИНА преди 7 години
МИСЛИМ, МИСЛИМ, ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ МИСЛИМ.
КАКВО НИ ПРЕЧИ ДА ИНВЕСТИРАМЕ В ТЯХ, ТОВА СЕ ЧУДЯ????
АМА НЕМА ДАЛАВЕРАААА, НЕМААА
148
0
 
1
 
! Отговори
за АЕЦ Белене преди 7 години
... относно цената на АЕЦ Белене. Стана ясно, че цената е около 12 млрд. ЛЕВА. Ако държавното участие е 51% означава че трябва държавата да осигури около 6 млрд. ЛВ. Работещите са по официални данни 2 150 000 души. 6млрд. делено на 2,15 млн. = 2 800 лева на човек. Ако се събират за 20 години се получава 140лв. за година или около 12лв на месец. Това е колкото една месечна такса за GSM. АЕЦ Козлодуй е в експлоатация до 2025г. След това ще внасяме ток, което ще започне още през 2015г. Мислете!
147
1
 
0
 
! Отговори
Килъра преди 7 години
Абе този фашист Боленчо бил много вещ и по ядрената енергетика :) Има ли още психари, които да гласуват за него.
146
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
до *** Има разлика между не мога и не искам. Или няма смисъл!
И не съм на хонорар, а на бартер.
145
1
 
0
 
! Отговори
Глупак преди 7 години
Не можеш да отговориш,защото ти плащат да пишеш лъжи.
Вземи си хонорара и отиди в някой ресторант където не се плаща.
Съвет - хонорара дай за Белен
144
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
до 159 С този ник- какво да ти обяснявам- то е ясно.
143
1
 
0
 
! Отговори
Глупак преди 7 години
Пурко, я обясни от къде се взеха парите за това, което е направено до момента в Белене.
Щом не е от бюджета от къде е ? Сигурно няма и да се връща.
Я кажи, че и аз да си взема.