ГДБОП вече под крилото на ДАНС

ГЕРБ вън от залата при гласуването на промените
Обновена: 7 юни 2013 14:25 | 7 юни 2013 11:11, Веселина Йорданова
28
ГДБОП вече под крилото на ДАНС
Сградата на ДАНС. Снимка: архив, Булфото

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) преминава към Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), решиха депутатите с гласуване на второ четене на промени в Закона за ДАНС. Текстовете бяха приети в отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя, решиха още народните представители. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Още по темата

След гласуваните промени президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност.

Органите на агенцията ще могат да разкриват и разследват престъпления. Те ще имат право да задържат за срок до 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Агентите ще могат да извършват и обиск на лица.

Промените бяха предложени от депутатите от Коалиция за България и ДПС Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров.

Законопроектът предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на ГДБОП от МВР към ДАНС. Според мотивите на вносителите основна цел на промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането й в орган за защита на националната сигурност и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.

В срок до три месеца от влизане в сила на закона Министерският съвет ще трябва да уреди отношенията във връзка със структурната промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Истината е в деполитизацията на силовите структури като цяло! Ревизия на документацията ,регламентираща работата на служителите.Клетвени декларации за лоялност към Република България........!
25
1
 
11
 
! Отговори
грр преди 10 години
"Според мотивите на вносителите основна цел на промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането й в орган за защита на националната сигурност и за ефективно действие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция."ДАНС го създаде Станишев. Няма никакъв ефект от тази агенция в полза на гражданите. Това е агенция за рекет и контрол.
24
5
 
12
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
"След гласуваните промени президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС..."Честит нов ТОТАЛИТАРИЗЪМ! Членски книжки за ПАртията кога ще започнете да печатате?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските политици са късогледи и правят закони само за себе си мислейки че винаги те ще са на власт. БСП си прави политическа полиция. Ама след 4 години ГЕРБ като дойде пак на власт и Цветанов като докопа ДАНС ще пищят като ощипани девици. И не ми казвайте че няма да стане защото преди 4 години мислехме че и тройната коалиция няма никога да дойде пак на власт.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма БОБ няма ЛЕЩА,всички на ***.Тези се не наядоха последните 4 години.Флоров е мулти милионер.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17Да те удари Нарцис с магарешката паламарката!Цветанов е бандит и отива в затвора където му е мястото!
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е елегантен начин да се ЗАКРИЕ тази мракобесна структура ГиеДиеБОБ.Всички служители на БОБ ще трябва да минат ДЕТЕКТОРА !!!!Един няма да оцелее там.Всички са корумпирани бандити.И ето ти без много шум верните слуги на Боко и Цоко АУТ!!!Елегантно,нали??
19
11
 
11
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Хора не разбрахте ли вече че новото народно събрание изпълнява поръчки на бандити и крадци който отдавна имат зъб на ГДБОП,дадени са огромни суми за това.Помислете кой се страхува от следене и подслушване!?
18
8
 
14
 
! Отговори
Краси преди 10 години
Разбиването на службите е в услуга на престъпниците,не на обикновените хора и с бързината която се прави това показва че е подготвено отдавна и че този парламент е подвластен на мафията.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И едните и другите са бандити облечени във власт , могат да колят и бесят безнаказано.
16
8
 
20
 
! Отговори
удри преди 10 години
Абв.,Вместо да кажете БРАВО на Цветанов че е подслушвал престъпници и убийци като: Доган,Местан,Слави Бинев,Алексей Петров,Пешо Сумиста,Гоце,Октопода,Трактора,Наглите,Мишо Шамара,Учиндолеца....Вие пуснахте Маргините на свобода с чисти досиета,дадохте на Ахмед Доган орден Стара Планина а искате да вкарате Цветанов в затвора? ,вие си заслужавате мизерията,Така ви се пада
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес организираната престъпност ще празнува,дадените пари свършиха работа но обикновените хора ще страдат от мафията още повече ,честито.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да стана доносник , къде мога да се запиша? Ще бъда много верен на властта и партията.
13
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С това преминаване вече се занимава Европарламента.Цирка се очертава да бъде с европейски мащаби. Ха сега да ги видим разбирачите от новататройна коалиция.Забравете за европарички !!!!!!!
12
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :))))))): Да, частното ГДБОП на Цвъки стана прекалено ефективно в грижата си за наркопазара и превеждането на отчисленията нагоре по веригата - време беше е да им разбутат схемите, че по света ни се смеят. Добре все пак, че ги приютиха в ДАНС, а не ги разфоримироваха направо ... А старата ДС въобще не може да се мери с частното ГДБОП на Цвъки - нито като техника, нито по технологии и финансиране.
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарите успешно пресъздават старата политическа полиция Държавна Сигурност - ДС, която сега се нарича ДАНС.
10
2
 
25
 
! Отговори
Marto преди 10 години
Верно действат бързо за подобряване на стандарта на живот и оправяне на държавата. Почнаха с най- важните реформи.
9
4
 
6
 
! Отговори
bojinkata преди 10 години
Браво, сега всички на дедекторчето! Вземал, не вземал!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СотирАми ДАНС какво е бе Сотирчо.Започва с Държавна и завършва със Сигурност.А дали вече е Агенция или Комитет няма никакво значение.Кажи една държава без ДС,независимо как се назовава.Важното е да разкрива престъпления насочени срещу държавата.
7
3
 
30
 
! Отговори
Дедо поп преди 10 години
По зако ДАНС и ГДБОП , които вече са под една шапка са деполитизирани. Да ама шефа на ДАНС ще се избира от парламента, по предложение на министър председателя, димек той ще е политически зависим. Подчинените нему служители изпълняват неговите заповеди и разпореждания. А някой да ми обясни де е тая деполитизация, че аз нещо не я виждам