Свалянето на цената на тока е пиар, рече Софиянски

"Първите решения трябваше да са за бюджета, не за ДАНС"
Обновена: 18 юни 2013 14:13 | 18 юни 2013 11:43,
40
Свалянето на цената на тока е пиар, рече Софиянски
Снимка: архив Reuters

Понижението на цената на тока е пиар стъпка, която търси временен ефект, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият служебен премиер Стефан Софиянски. Той подчерта, че за сектора е необходима дългосрочна стратегия.

„Цената на тока минава през баланса на различните видове електроенергия, която ползваме. Ако ще разчитаме на „Белене“, да се каже ясно. Ако ще се отказваме от проекта, пак да е ясно. При втория вариант да построим поне „Южен поток“, отбеляза Софиянски.

Той припомни, че решение за изграждането на втората атомна централа не е било взето нито при управлението на тройната коалиция, нито на ГЕРБ. „След осем години Станишев и Борисов си стиснаха ръцете да направят референдум. В резултат проектът беше спрян, а сега отново се повдига темата за възобновяването му. Ако имаше стратегия, това нямаше да се случи“, коментира Софиянски.

Според него първите стъпки на новото правителство са били абсолютно грешни. „Първо трябваше да се гласуват промени на бюджета в посока на отварянето му, а не за ДАНС“, коментира Софиянски.

Бившият кмет на София разкритикува и ниската усвояемост на средства от еврофондовете. Според него европейските оперативни програми са имали потенциал да изиграят ролята на буфер за икономиката с оглед на ниските инвестиции в страната.

„Програмата „Джереми“ трябваше да бъде използвана като гаранционен фонд, а не за директно кредитиране“, коментира още Софиянски. Той обясни, че за да получи финансиране един проект, трябва има определени гаранции за покриването му.

Важните сектори от икономиката, към които би следвало да се насочат усилията, са животновъдството, зеленчукопроизводствто, и след тях инфраструктурата и енергетиката, смята Софиянски.

Още новини за България може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
простак преди 10 години
то само ток да беше....Искам нормални цени на храни ,горива и услуги, нормално образование , а не такова което ти налага да пращаш детето ти да ходи на частни уроци , стимулиране на раждаемостта, така че до трето дете нормално семейство с един работещ родител да не се чуди как да свърже двата края.Също не е и здравноосигурителните вноски да се преразгледат.Ако сега взема та си ги внеса , за да ми направят две прости пломби , парите ще ми бъдат на стойност цяло чене.Е мерси.
34
2
 
2
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Когато се появи някакъв може би и съвсем малък шанс нещо да стане в тая държава,и започват да излълзяват и да дават ум хората които си скъсаха задниците да приватизират и крадат.Не др. софия-нски не искаме акъл от теб,народа ще се радва на тези 5% защото ще може да си купи и нещо да преживее.Изглежда че и вас като ББ ви боли че не сте във власта и в това смутно време да кккккраддддетееее.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100% ПИАР... 5% на 200 лв са = на 10 лева.... Голяма "далавера"....???
32
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 10 години
софиянски - ти жив ли си още ***!?! върви си свал гащите от Централна гара поне...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До преди 3 дена разправяха, че най - доброто, което може да се постигне, е да не вдигнат тока за известен период от време. Започнаха протестите и видиш ли, цената падна с 5%! Тея за *** ли ме мислят? Аз, за разлика от тях, не се продавам. Не могат да купят мнението ми и отнишението ми с 5%.
30
0
 
2
 
! Отговори
nadejda777 преди 10 години
Едва ли има хора,които се съмняват в това,че се прави опит за ПР на Орешарски!сега ще го намаляс 5 %,а през септември ще го увеличат с 40%!Няма кой да им се върже!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софиянски, къде ще изнасяш животните и зеленчуците, чиетопроизводство ще развиваш? В цяла европа това са най - субсидираните сектори!
28
1
 
4
 
! Отговори
fan до 27 преди 10 години
Силно се съмнявам! Човек постигнал писаното от мен си го иска обратно, както аз си го искам а не благодари за 5 лева по- малка сметка за тока. За това не Ви вярвам. Извинявайте за "провинциалното".. то е израз на широчина на мирогледа а не на това къде си роден или живееш. Иначе Софиянски няма да го коментирам...ясно е къде трябва да спи. Да не излезе, че го защитавам тоя разбойник.
27
1
 
3
 
! Отговори
Засегнат преди 10 години
Софиянски копира измамните схеми на Лужков и не саамо заменки и лъжеконкурси за строежи, но придоби ПРЕСТЪПНО АКЦИИТЕ НА ОБЩИНСКА БАНКА с дясната си ръка Венцеслав Николов И ИЗТОЧИХА ПАРИТЕ НА ОБЩИНАТА. СЪД И ЗАТВОР.
26
1
 
1
 
! Отговори
velijana преди 10 години
До fan до 17Това за което Вие мечтаете аз вече съм осъществила до голяма степен,благодарение на собствени усилия и труд и въпреки провинциалното си мислене.Желая Ви да сбъднете всичките си мечти!
25
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
на това нормалните хора му викат гьон сурат.С ТАКИВА КАТО СОФИЯНСКИ ДОТУКА Я ДОКАРАХМЕ.Недай боже пак да вземат власта тогава ще стане страшно.
24
1
 
10
 
! Отговори
fan до 17 преди 10 години
Всички храним семейства, и всички изплащаме някакви кредити. Именно за това хич не ми пука за 5% намаляване на тока, което е 2-3-5 лева по- малко. Те не ме бъркат. Бърка ме да бачкам много и да взимам голяма заплата. Или да правя бизнес, да дам 10 заплати, да си платя данъците и да си купувам хубави телефони и коли, да си обличам децата с хубави дрехи, да помагам на майка ми, което е много повече от скапаните 5%, на които ти разчиташ. За това казвам, че човек трябва да си поставя по-високи цели.
23
2
 
21
 
! Отговори
ForgetMeNot преди 10 години
И точно Софиянски ли се намери да го каже това? Срам няма, ей!
22
1
 
23
 
! Отговори
София преди 10 години
Софиянски даде 8000 кв м Хали на евреи за 160 кв м до Руската църкв. Той трябва да бъде съден и вкаран в затвора заедно с още много други
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като не са във властта всички акъл дават,"как можело да стане",ми че той като беше там защо не направи всичко това????
20
0
 
2
 
! Отговори
1313 преди 10 години
Ц-33 е паднало!
19
2
 
16
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
13, Каква глътка въздух, бе моме ? 1-2 лева на месец :) Токът не е скъп, народът е беден. А е беден по две причини - 1/ Защото е *** 2/ Защото позволява на *** като сърГей и Тиквата да го крадат БЕЗ МЯРКА !
18
1
 
14
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
До преди 10 дни не беше сигурно дали няма да се увеличи цената, след издънката с Пеевски го свалят с 5 процента - прости комунисти ! А лошото е, че пак ние ще го платим тока, но не "на каса", а с данъците си.
17
3
 
3
 
! Отговори
velijana преди 10 години
До fanЧак пък да ти се повдига-извинявай за причиненото неразположение!А дали ми е смешна или не сметката,това не е твоя работа,нито пък е работа да ме поучаваш как да си изхранвам семейството.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ako гражданите си мислят че цената на тока щяла да падне това е лично техен проблем -"Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се"