Няма цел, която да оправдава насилието!

Имаше ли грешки снощи, има ли виновни, пита Плевнелиев
Обновена: 24 юли 2013 16:44 | 24 юли 2013 16:44, Веселина Йорданова
126
Няма цел, която да оправдава насилието!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев призова за национално отговорен подход в изявление по повод събитията около сградата на парламента снощи.

„Апелирам към политическите партии, представени в парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната“, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Плевнелиев напомня, че с поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. „За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме“, декларира президентът.

Президентът отново призова да бъде съхранен толерантният характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир. „Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието“, посочва държавният глава.

Плевнелиев призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

„Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те. Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега“, настоява президентът.

В изявлението си той посочва, че на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност по време на февруарските протести и криза се е състоял конструктивен политически дебат и са взети важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход, заявява Плевнелиев, който изразява готовност да свика Съвета по всяко време.

Държавният глава обаче напомня, че КСНС „не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
грешката тук е ,безочието на управляващите който продължават да се правят ,че нищо не става навън и пренебрегват протестиращите ....е на хората вече им писна и сега по друг начи н ще деистват щом не разбират от добро ще има кръв..
95
3
 
3
 
! Отговори
krismin преди 10 години
До IMAM_ALIТерористите и всеки който осигурява логистична подкрепа на терористите трябва да се избиват.Ние имаме Президент - Терорист.. Слуга на ЦРУ======================================И това го казва, човек с ник "ИМАМ АЛИ". Да ти припомня ли, Имаме, че по големи терористи от вас няма. Хайде да се цивилизовате първо, а после да си отваряте устите. А докато сте дива ***, не ви искаме в управлението на държавата. Оставка
94
5
 
22
 
! Отговори
Баба Яга преди 10 години
Плевнята е избран с костинбротските бюлетини. Страх е да не стигнат проверките и до него. За това е срещу правителството. Време е да се разбере по какъв начин от комсомолски секретар се превърна в милионер олигарх.
93
5
 
23
 
! Отговори
Valeri преди 10 години
Няма по- голяма мижитурка от сегашния президент!
92
16
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
БСП, ДПС, Атака и ВМРО са руски партии и нямат място в управлението на една европейска партия. ВЪН!
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ушев работи за мафията - фоставка!
90
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото времеОСТАВКА
89
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свърши се ваща господа мафиоти(депутати)!Великият БЪЛГАРСКИ ДУХ Е БУДЕН, Велики сте братя.Нацията на Симеон Велики, Негово Величество Борис Кръстител, Великаните Левски, Ботев, Вазов, Иван Рилски, Паисий и безбройните велики българи оставили следа в душата на тази велика нация.Сбогом к***И., ОСТАВКА!!!!Цялата нация се гордее с вас братя. Да живее България Мафията в затвора, победа!ОСТАВКА
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новата тройна коалиция е коалиция на етническите малцинства срещу цялата Българска нация.Най хубавото е, че това което беше ясно за българският народ а именно, че мафията се криеше зад маската на етническият мир, и като кажеш мафия на дпс те отвръщаха че това не е етнически толерантно??? Но за тяхно голямо съжаление вече евро съюза разбра, че няма етно конфликт а има война между българската нация и мафията!! Кураж дружина вярна сговорна ние не сме вече *** на мафията!ОСТАВКА
87
0
 
13
 
! Отговори
няма преди 10 години
никой не е мож да бъде такъв предател на родината си като джудже мижитурка току що сабул шалварите неебаван от женка му..
86
1
 
21
 
! Отговори
смехурии преди 10 години
не е въпросът дали *** шъ гори ,въпросът е шайката на тефтерчето да се измъкне, роско им е ятака демек /джуджето по прекритие/
85
1
 
20
 
! Отговори
плюя на РП преди 10 години
Ако аз сега кажа на жена си, че съм готов със следващата си съпруга как ли ще го приеме!? Морално ли е да се постъпва така?! А как да приема думите на президента, че е готов със следващото правителство?! Плювналиев драпа за власт и не е нито обединител, нито стожер на конституционния ред!
84
1
 
21
 
! Отговори
Нострадамов преди 10 години
Росене, та ти си един от главните виновници!Ръководството *** МВР и ДАНС са все твой хора.Направи си един хороскоп и ще видиш!
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бсп,дпс,герб,атака,кунева,вмро,всичките под ръчичка и да си ходят
82
1
 
28
 
! Отговори
ac преди 10 години
Вчера първа новина във вечерните емисии трябваше да бъде далаверата на президентския олигарх Прокопиев с източването на 100 милиона от пенсионен фонд "Доверие". Познаите кои имаше интерес това "насилие" да затъмни всички останали новини?
81
0
 
24
 
! Отговори
lou lou преди 10 години
Напоследък в държавата само се търсят виновни и се говори за отговорност. Да го пита човек къде заспа неговата държавническа съвест и защо продължава да слугува на разни корпоративни интереси?! Защо се крие зад имунитета си с тези офщорки, нещо има да крие ли?! Къде е спи неговата морална отговорност към хората.
80
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите червени ****ари със същите глупави аргументи атакуваха 4-ри години Петър Стоянов. Днес историята се повтаря. Според тях президента трябва да обслужва единствено интересите на БСП и Русия, а всички останали да си еб.т майката, както се изразяваше мастития комунистически депутат Румен Петков. Е затова народа ви мрази от цялата си душа и сърце другари комунисти.
79
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ИМА КОНКУРС ЗА НАЙ СМЕШЕН ПРЕЗИДЕНТ ТОЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ПЪРВО МЯСТО
78
4
 
36
 
! Отговори
заговор преди 10 години
Това 100% заговор на мафиотските структори ,такава медийна атака не съм виждал, Президента как не го е срам, без да си мръдне пръста за успокояване на напрежението само бръщолеви клишета за пресата последно за wall street journal.Мафията е в настъпление телевизии, радиа, преса и дори брюкселски бюрократи са като едно цяло и цел запазване на колониалното положение на България.Проамериканските среди също имат пръст но не на първа линия.
77
6
 
21
 
! Отговори
Уха преди 10 години
До Ali BabaПравителството опитва да направи ревизия на предишното управление, да изработи нов изборен кодекс, да върне емитирания в началото на годината заем от 800млн от предишното правителство, да прекрати колкото може от 12 наказателни процедури започнати от ЕК по време на предишното управление за които България вече плаща санкции, да намали цената на тока за крайния потребител. ГЕРБ иска запазване на статуквото и затова с откраднатия държавен резерв при предишното управление и парите неразплатени на бизнеса за изминалите години в момента финансира опита за държавен преврат наречен "проте