Павлова не ще да строим "Хемус" на концесия

Европари за магистралата има, смята бившият регионален министър
9 сеп 2013 20:55,
41
Павлова не ще да строим "Хемус" на концесия
Лиляна Павлова Снимка: архив, БТА

“Правителството на Орешарски е преразпределило европарите така, че магистрала "Хемус" и Варна не са сред приоритетите им", обяви в морската столица депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълни, че правителство е орязало ОП "Транспорт", независимо че договорените от предишния кабинет евросредства за България са повече.

Категорично сме против строежът на магистрала "Хемус" да е на концесия, преди да са изчерпани европейските възможности, коментира Павлова.

По думите на Павлова за настоящия програмен период е имало общо около 2 милиарда евро от оперативните програми  за пътища и жп линии, а за новия, според наследничката й Десислава Терзиева, парите били милиард и половина евро. 

“Магистрала "Хемус" в участъка между Велико Търново и Шумен ще бъде под формата на скоростен път, който макар и с габаритите на аутобан е много по-евтин, а освен това като спомагателно шосе може да бъде финансиран не само от кохезионни фондове, но и от бюджета за регионално развитие на ЕС”, подчерта Лиляна Павлова.

Тя обясни, че  основен ангажимент на страната ни е Лот 3 на магистрала "Струма", защото завършването му е обвързано с финансирането за лотове 1, 2 и 4. “При прогнозна стойност на двете магистрали по около 800 милиона евро парите по оперативната програма за периода 2014-2020 година биха могли да стигнат, като се добавят към тях и икономиите, направени от предишния кабинет”, изчисли бившият регионален министър.

Тя изрази мнение, че чрез изграждане на магистрален ринг тежкотоварните машини и тировете ще спрат да рушат по-малките пътища и по този начин ще бъдат намалени огромните разходи за реконструкцията им. Павлова окачестви като неуместно изказването на Терзиева, че приоритет за ОП "Транспорт" ще бъде развитието на жп мрежата у нас.

Тя подкрепи думите си с примера, че страната ни може да получи между 400 и 500 милиона евро от проекта "Свързаност на Европа", по Дунавската стратегия, който е единствено за развитие на този вид транспорт. В качеството си на народен представител от Варненски многомандатен избирателен район Лиляна Павлова днес преди обед се срещна и разговаря с граждани в централния офис на партия ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
1
 
! Отговори
село Варна преди 10 години
До hazeХората не предпочитат да има концисия, но е дразнещо сега вече да си се загрижил за Северна България след като 4-ри години нарочно си толерирал Южна.
35
0
 
2
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
По това направление Ябланица -Варна има трафик до Велико Търново. След това е доста спокойно и не знам кой би искал да е концесионер.
34
3
 
1
 
! Отговори
аха преди 10 години
До don juan:Тази ли? Шибалката на Борисов.
33
1
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Не знам една държава на балакните където да няма Тол такси - Турция, Македония, гърция.....освен това много еднострачиво се предсатавят нещата с Тол-таксите - европа въвежда изискване да се въведаат Тол такси, на всичик магистрали за всяка старан в ЕС, КОГАТО ТЯ ИМА НОРМАЛНИ ОБХОДНИ ПЪТИЩА КОИТО НЕ СА С ТОЛ ТАКСИ. ДОКАТО ВТОРОСТЕПЕНИТЕ ПЪТИЩА НЕ СЕ НАПРАВЯТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛАГАТ ТОЛ ТАКСИ. Това е.
32
1
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
кой те пита пък теб? защо не ги платиш от личните си джобчеат тези пари. При вас един проект за магистралаат за данпарвиш значеше да дадеш в плик 50 процента на герб, и остатъка да го обложи Дянков с 20 проценат ДДС.. И посел за да има печлаб човека песит от асфлата, песит от качеството, песит от заплати на работнииц и от осугировки.....затоав има толокав смъртин случаи
31
4
 
3
 
! Отговори
haze преди 10 години
Доста негативни коментари на тази статия. Явно хората предпочитат да има концисия, неясни сделки, пари насочени към роднините на управляващите ни и само проект за магистрала по който вечно да се работи и да потъват пари. И после евентуално някога - да плащат тол такси за преминаване. *** народ, слаба държава....
30
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Анонимен-29,да пита любимия си, за европеѝските пари за ''ХЕМУС'',може да ги е скътал за сватбата им.
29
7
 
5
 
! Отговори
село Варна преди 10 години
Голямо безочие,типично за пребоядисани комунисти.Герб таковаха майката на Варна за сметка на София и Бургас ,сега се загрижили за Варна .Е няма такъв цинизъм,оня ден тук беше Тиквата,вчера тази ***.Марш от Варна,софийска талпа!!!
28
14
 
11
 
! Отговори
... преди 10 години
Коя беше тая повлекана че чак и акъл да дава ??????
27
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвам се, че сте успяли да забележите, че е дебела. Сега можете да спите, да плюскате и да се..те спокойно, денят ви се изпълни със смисъл като тълковен речник...
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТАЗИ...И ти си въобразяваш разни неща. Че си грамотен(грамотна?) и че някой се интересува от омразата и незадоволеността ти.
25
18
 
20
 
! Отговори
ТАЗИ... преди 10 години
ТАЗИ ЖЕНА СИ Е ВЪОБРАЗИЛА ЧЕ Е ГОЛЯМАТА РАБОТА НАЙ ЗНАЕЩАТА А КОЙ БЕШЕ ДЯДО И????
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
marla i tia vze da dava akal stoi zi na selo debelanke
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pichove tva s koncesiata sa komunisticheski trikove,celata e nishto da ne se stroi a da se krade... Pri triglavata lamia imashe sashtite gluposti,koncesii i t.n.
22
26
 
11
 
! Отговори
простия преди 10 години
Простия народ не го интерисужат магистрали.Тои пътува с частният си самолет.А тази пълничката да се гушне в леглото на Б.Б.и да не дава акъл като не и е работа.Беше време но веке не е техно времето.
21
22
 
35
 
! Отговори
666 преди 10 години
Гадове, само харчите, спестените пари от Дянков. Евала!!!
20
37
 
12
 
! Отговори
don juan преди 10 години
Тази коя е ?
19
36
 
21
 
! Отговори
ЗОП преди 10 години
Пиги пак дрънка глупости. Ще строи магистрала ама нямало да е магистрала а скоростен път и няма тя да го строи защото е бивша а пък и никой не я пита. Демек пуска партенки че иначе да са я забравили до сега хората.
18
16
 
2
 
! Отговори
герп преди 10 години
До 5f5не, мила, избивяме мераци на неадекватни балъци за каквато и да е форма на управление!
17
43
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя беше тая?