Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"

Правителството постигна резултати за хората, смята Станишев
Обновена: 14 сеп 2013 20:20 | 14 сеп 2013 17:27, Александър Попов
110
Ако хората не искат АЕЦ, няма да строим "Белене"
Снимка: Булфото

Като тежки определи първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло", заяви той пред радио К2.

Той подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

Според него строежът на магистралите и пътищата е много важен, но липсва цялостен подход към  тях намалява ефекта им върху икономиката. По темата с европрограмите той добави и, че за първи път ще има отделна оперативна програма за образование, иновации и тяхната реализация. 

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Сергей Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му.

"В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура", заяви Станишев.

Според Станишев е имало процес на срастване на партия ГЕРБ и държавата и употребата на държавата за партийни нужди. И защити кабинетът, който прави в момента най-вече експертни назначения. и даде пример с повечето министри и зам.-министри, които нямат партийна обвързаност.

Лидерът на "червените" коментира и темата за българската енергетика.

"Ако хората кажат, че не искат АЕЦ, няма да строим "Белене", заяви той. Станишев изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори.

"Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава? Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във всички стратегии досега, дори и в тези на правителството на Борисов, е записано, че трябва да развиваме ядрена енергетика, да запазим този капацитет, който имаме – интелектуален, технологичен", обясни Сергей Станишев.
Той се застъпи за разумен баланс - и ядрената енергетика, и българските мини да имат перспектива, което означава ТЕЦ-ове, и възобновяемите източници. За шистовия газ пък трябва да се изяснят много неща около екологичните последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
ДРУГАРЮ, НЕ РАЗБРА ЛИ , ЧЕ НЕ ИСКАМЕ БЕЛЯНЕ-ПРЕЗ ЗИМАТА НА ИЗПРОСЕНИЯ ВИ РЕФЕРЕНДУМ ВИ ГО КАЗАХМЕ КАТЕГОРИЧНО? АЙ СТИГА ***..РАСКИ НОМЕРА. И ДРУГО-КАТО ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ ВСЕ НЕЩО СРЕДАТА ВИ Е ТРУДНА , ОБСТАНОВКАТА -ИЗОСТРЕНА И ПР. аМИ КАТО СТЕ НЕКАДЪРНИ ТАКА Е. НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ - МАХАЙТЕ СЕ!
91
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 10 години
Поредното ***.ераско изпълнение. На язовир "Копринка"- Другари ще строим Белене, сега другари няма.
90
2
 
6
 
! Отговори
милето преди 10 години
Комунисти махнете този болен човек от партията си , нужно му е лечение той въобще не знае какво говори и прави. Няма как да се строи белене и това го знае всеки средно грамотен специалист, тезата за стоителството беше нужна за печелене на гласове на изборите, сега се търси оправдание това да не стане. Стига с тия лъже бе човече.
89
2
 
8
 
! Отговори
ambrilo преди 10 години
Комунал онанистите да извадят от джоба си кинти за строежа и масрафа до сега и да строят каквото си искат.Нема лошо - да плащат със собствените си пари и да дебелеят.
88
2
 
9
 
! Отговори
Червен боклук преди 10 години
Съси,съси,съси,Съси,съси,съси *** черен !!!
87
2
 
6
 
! Отговори
човек преди 10 години
Тоя лудия Станишев пак сте го показали Той и Местан са смешниците в парламента и Мая с голямата п също Интересно че като говорят и сами си вярват Лошото е че ни мислят за балъци
86
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До БългаркаДа права си , само че *** се бяха изплашили че вече няма келепир от раждането на деца и не правиха. Сега пак почват . Жалко за България оставаме тук *** турци и комунисти ( предатели ) и малко които се готвят за напускане.
85
3
 
11
 
! Отговори
смехорани преди 10 години
Не бее ли за това референдума,ей вие обаче сте егати нахалните,чудите се от къде пак да подхванете тая тема-спрете -не е актуална вече
84
5
 
2
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
гарантирам че -ако имам нужда от клизма ще се допитам до компетентното ти мнение
83
7
 
2
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
бабо меги изми ли си устата след последния път или пак да я напълня с необходимото----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------селска мед сестра дава съвети в ядрената област
82
2
 
14
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Сер-гей вместо да отвлича вниманието на хората с този и онзи да разкаже най после за брат си Юрий Асланов! Кой е на кого е бил агент! Защо крие,че му е брат и защо от скоро поддържа връзка с него?От кога и защо Асланов е в БГ? Защо отрича всякаква връзка с него?Ако се прави на ударен да се обади на М.Михнева!Тя ще му извади всички документи уличаващи го в лъжа!Защо никой друг журналист не смее да засяга тази тема?
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 71Ти за колко цунамита по река Дунав си чул?
80
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Сергей Ситнопишев, аз не желая АЕЦ Белене и ще се боря срещу него доколкото ми издържат силите. Ако толкова много държиш да строиш АЕЦ заминавай си в твоята родина Путинландия и си строй АЕЦ-ове на воля колкото ти душа сака.
79
3
 
11
 
! Отговори
да бе преди 10 години
Според мен и това ще сависи не от "хората" а от ДПС. И плоския данък и отпадане пълната забрана за пушене не отпаднаха заради ДПС. Те са на власт.
78
23
 
3
 
! Отговори
Чистач преди 10 години
Станишев, хората гласуваха ЗА АЕЦ и в частност за АЕЦ Белене!!!Кога ще започне строежа? Кога ще бъдат разследвани ГЕРБ-ерастките недоразумения, т.н. бивши министри?
77
1
 
33
 
! Отговори
e преди 10 години
Станишев, хората си казаха мнението на референдума, какво искаш повече. Срам си ти за България. Много жалко за БСП, бих гласувал за вас, но след като станахте *** на ДПС, след като при тройната коалиция връчихте орден "Стара планина" на Доган, паднахте по-ниско от земята, след като дадохте две от най-българските области с минимални малцинства Благоевград и Хасково на ДПС, ужас!
76
2
 
5
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Ami zashto da ne se pochudi oshte Stanishkasta, prez vremeto za chudene shte otkradnat nikoi lev I shte izligat pak duto na rusnazite, koito zagubili zialoto si vlianie ot 80 s, sa nasturveni za novi aziatski suiuzi v protovoves na EC.
75
29
 
4
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Прав е Станишев, за кратък период от време правителството на Орешарски постигна конкретни резултати. Само, който си е заровил главата в пясъка няма как да ги види и усети.
74
20
 
6
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Още първите дни правителството на Орешарски показа, че мисли за децата на България, за които никой не се сети в последните 3,5 години. Неслучайно след управлението на Борисов бе отчетена най-ниската раждаемост у нас след 1945 г. Предишните управляващи говореха само за магистрали и мислеха само за далавери.
73
25
 
6
 
! Отговори
Dimov преди 10 години
Станишев е казал много истини, затова платените писачи веднага са се включили с омаскаряването.