Проблемът с бежанците: Близо сме до точка на пренасищане!

Още не е ясно каква финансова помощ да очакваме от ЕС
9 окт 2013 16:28,
77
Проблемът с бежанците: Близо сме до точка на пренасищане!
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Проблемът с навлизането на сирийски бежанци на територията на Европа е сериозен. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев на заседание на вътрешната комисия на парламента.

Проблемът е сериозен за Европа и за момента не виждам ясно решение. Много страни декларират, че се приближават до точката на пренасищане. Ние можем да се справим със ситуацията, но като страна имаме точка на пренасищане, заяви Йовчев. Не бих се ангажирал с конкретна цифра, но сме близо, усещам, че сме близо, допълни вицепремиерът. 

Нови 4 милиона бежанци се очакват от Сирия по данни на ООН, обясни той. По негови думи можем да очакваме продължаване на вълната от хора към нас.

Още по темата
Според вътрешния министър все по-усилено се говори за единна европейска политика за справяне с кризата с бежанците, защото много страни започват да декларират невъзможност да се справят със ситуацията.

Обсъжда се вероятността трети страни да поемат част от потока. Възможно е до края на годината у нас да влязат 13 000 бежанци, а за първите няколко месеца на следващата година още 7000-8000 души.

Вицепремиерът очерта няколко основни проблема на страната ни с бежанската вълна. Процедурата по предоставяне на статут е един от основните проблеми.  Местата в центровете за бежанци са запълнени, разкрити са нови 1200, но вече и те се запълват. По думите на Йовчев вече са съкратени сроковете за разглеждане на документи.

Вече функционира разпределителният център в Елхово, оповести вътрешният министър. Там има медицински екипи, осигурени са медикаменти и ваксини. Там се извършват и беседи с представители на специалните служби, обяви Йовчев.

Процедурата е двуетапна и позволява да се отсеят лицата, за които има съмнения, че са свързани с терористични организации. Засега са заловени четирима души, които са определени като потенциално опасни, обясни още вътрешният министър и допълни, че те ще бъдат експулсирани.

Йовчев определи като друг проблем наблюдението на границата ни с Турция. Да успеем да контролираме и да не допускаме хора да влизат безпрепятствано, очерта като свой приоритет вътрешният министър. 1300 души са ангажирани с охрана на границата, обясни той.

По негови думи се очаква да ни бъде изпратена допълнителна помощ от Фронтекс, има възможност да бъдат пренасочени и други служители, които да помагат за охраната на границата. Според вицепремиера обаче засега ние се справяме със ситуацията. 

Има незначително към момента повишаване на риска за промяна на криминогенната обстановкка, отбеляза още Йовчев. 

С 10 на сто е скочил процентът на извършените от чужденци престъпления, но това идва на фона на много по-големия брой чужди граждани у нас. Този процент показва, че самите бежанци не водят до повишаване на престъпността и те не са извършители, поясни Йовчев. Той беше категоричен, че трябва да се мисли и за бъдещата интеграция на получаващите статут на бежанци.

В момента, в който получат статут на бежанци, те получават всички социални права на постоянно пребиваващите чужденци, подчерта вицепремиерът. Той поясни, че те не могат да гласуват, но имат всички социални права. Трябва да се работи по програми за заетост на бежанците, защото ако не се вземат мерки, в един момент те ще натоварят социалната ни система.

България е успяла да убеди партньорите си в Брюксел в сериозността на ситуацията със сирийските бежанци у нас.

В ЕС са наясно със сериозността на проблема в България, заяви Йовчев. По негови думи страната ни е получила високи оценки за справяне със ситуацията от всичките ни европейски партньори. Йовчев беше категоричен, че страната ни ще получи и пряка финансова помощ, но не се ангажира с конкретна цифра.

Към момента се въздържам да обявявам конкретни цифри, обясни още Йовчев. Той обаче смята, че страната ни може да разчита на добра помощ.

Шефът на  Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев поясни, че се работи за създаване на нови места за настаняване.

Щатът на агенцията е 133 души. Те работят събота и неделя, вечер до 22.00 часа, заяви той. По думите на Чирпанлиев ще са нужни нови щатни бройки.

22-ма афганистанци са били заловени на кораб в териториалните ни води в района на Шабла. Корабът е приведен на пристанище Балчик, съобщи друг казус главният секретар Светослав Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, управниците, какво правите бе, хайлази аморални, докога ще пускате ***, а не страдащи бежанци, лъжете безотговорно, може ли да сте толкова продажни, така ли си пазите постовете пред Европейския съюз, подлеци безродни. Играете си с хляба, здравето и живота ни! Знаете ли, кого пускате в чистата ни свята земя! Болни, първобитни, криминални. Но като пламнат (а те вече се появиха) епидемии, те ще хванат и вас, и децата ви, нищо че сте ги изпокрили в богатите страни. И вие ще пострадате, нищо че се возите на нашите коли. Въздухът е общ.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ни трябва ПОМОЩ, а Европейският съюз ПОЧТЕНО да си поеме задълженията към бежанците, не да ни напомня за конвенции. Тези конвенции са подписани от всички страни на ЕС, а те сега по отвратителен начин си пазят благополучието натрисайки цялата тежест на нас. Справедливо и достойно е всяка страна да поеме част от т.нар. бежанци пропорционално на броя на населението си и брутния вътрешен продукт на глава от населението. Всичко друго е ГАДНО ИЗПОЛЗВАЧЕСТВО и политически РЕКЕТ на ЕС срещу България.
52
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Така е, ЖОЖО,затова ни приеха.За да бъдем буферна зона и да обираме негативите от това.Да те искат в Шенген? - НЕ. Да те искат в ЕВРО-съюза? - НЕ.Нашите политици бяха глупаците, че по искане на Европейския съюз си спряха АЕЦ блокове от 1-4, които произвеждаха изключително евтина електроенергия за нас. Същите *** дадоха всичките ни национални подземни богатства на "Концесия"...3-та ръка персонал в Европа, така ни разглеждат те...;-)
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовчев и компания "че ме сосипат",преди две седмици "кошмарният сценарии"беше до 10000 души,преди два дни над 11000 души,днес над 13000 хахаха какво хубаво число "над" тия са направо в цайтнот не знаят къде се намират и като замаяни патки се въртят и ослушват и някой от патоците я Йовчев,я Найденов кажат някоя нова завишена цифра....аз се питам каква ли е всъщност истинската бройка на вече влезлите бежанци само тази година защото и досега са влизали.А *** в центъра на София?
50
0
 
10
 
! Отговори
1944 преди 10 години
Стига с тия бежанци, бе!Пращайте ги откъдето са дошли и толкоз или пък им давайте пътя за там ,откъдето им докараха тези беди!Много е просто и няма какво да се мисли!
49
0
 
19
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Боже, Боже, сега казаха по ТВ, че тоя корабът с афганците бил тръгнал за Румъния, ама наште "умници" го били върнали, сакън да не изпуснем някой бежанец!Срам и позор!
48
2
 
17
 
! Отговори
патриот преди 10 години
БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ.БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ МАЛЦИНСТВАТА ,МАЛЦИНСТВАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА.БЪЛГАРИ ОТ НАС ЗАВИСИ ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА ЗА КОЯТО УМИРАХА НАШИТЕ ДЕДИ.ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕВ държавата на българите всички етноси имат равни права ,но само българите имат задължения.В държавата на българите всеки може да осъди българин за дискриминация, но българите нямат това право.В държавата на българите всички ползват безплатни социални придобивки, но само българите ги плащат.В държавата на българите държавата стимулира раждаемостта на малцинствата ,но дискриминира
47
2
 
11
 
! Отговори
патриот преди 10 години
БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ.БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ МАЛЦИНСТВАТА ,МАЛЦИНСТВАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА.БЪЛГАРИ ОТ НАС ЗАВИСИ ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА ЗА КОЯТО УМИРАХА НАШИТЕ ДЕДИ.ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕВ държавата на българите всички етноси имат равни права ,но само българите имат задължения.В държавата на българите всеки може да осъди българин за дискриминация, но българите нямат това право.В държавата на българите всички ползват безплатни социални придобивки, но само българите ги плащат.В държавата на българите държавата стимулира раждаемостта на малцинствата ,но дискриминира
46
0
 
10
 
! Отговори
Kикс преди 10 години
За мен сирийците идващи в България от други страни, в които коренното население не може да ползува статут на бежанци, поради липса на предпоставки за това, следва да се считат за емигранти.Избягали са веднъж в страна, в която могат да водят нормален живот и всяко по-нататъшно придвижване си е чисто емигранство.Разбира се, освен ако не е свързано с установяване при близки роднини, които могат да им окажат подкрепа с устройването н аместна почва.Тъкмо се разтоварихме малко от друго едно малцинство
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ei kotionio maaisa che veche stana banalen
44
1
 
20
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Алгафари наистина е много нагло парче,обикаля телевизиите и промива мозъците на хората със слаби ангели как сме били длъжни да помагаме.Ало, сириеца, а моите деца?С какво България, при положение, че съм българин, ми е помогнала?!И от чий зор да сме длъжни да помагаме на твоите хора?Я вземи се стегни малко. Това, че сте нецивилизована страна, която се избива, не е наш проблем, а на батьо ви Барам Обама. Ама те пък фалираха и им дреме за нас!
43
0
 
23
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
И сирийците не са стока, ОБАЧЕ ако не разкарате скоро тълпите нагли *** около джамията в София, които дърпат малките български момиченца, ще има бунтове и много родители ще отидат скоро при Моника да я питат дали ще си даде децата кръвен данък. Станишев, чуваш ли, *** долен?!
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И още, и още ще идват- нали някакви *** събират дарения, пунктове отворили, концерти ще има за сирийците, а сирийската общност "дърпа" още сирийци да идват, Алгафарите си докараха цялата рода и села, асоциацията Свобода за сирия излъга хората, че даренията са за сирийците тук, а се оказа, че са за всички лагери в региона и НАСТОЯВАЛИ ЗА ЛЕКАРИ И БЪРЗО ДАВАНЕ НА СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ. Толкова *** народ да сме, не мога да повярвам, колко прости и по-прости излизаме от ЕС. Ама затова ЕС е напред.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-дяволите, толкова ли няма адекватен адвокат, който обясни,че БЕЖАНЦИ СА ЗА ТУРЦИЯ, ЗА НАС СА НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО НЕ МОЖЕ СВОБОДНО ДА СЕ РАЗХОЖДАТ? Май нарочно го правят политиците ни...В Овя купел стана фереджета само и исламисти, нагли, не може чоек вечер да излезе. приберете ги и ги охранявайте!ОСТАВКА И ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА ЗА БЕЖАНЦИ И НЕЛЕГАЛНИ, ВРЪЩАЙТЕ ГИ В АФГАНИСТАНСКО ТЕЗИ ТАЛИБАНИ. ТАМ СА НАЙ-НАДЪХАНИТЕ ИСЛЯМИСТИ,ИЗОСТАНАЛИ, КАТО *** САМО ЧЕ И СА ФАНАТИЦИ
40
0
 
8
 
! Отговори
samo boiko преди 10 години
bsp za 3 meseca ni napalniha s arabi.prostiq narod za 20 lv se prodade d pesionerite.imam predvi samo gerb i boiko borisov , boiko borisov
39
1
 
12
 
! Отговори
CC преди 10 години
Облечете им по една фланелка на Левски и ги обявете за нови треньори, ултрасите ще свършат останалото.
38
1
 
14
 
! Отговори
AXA преди 10 години
Минирайте границите!!!
37
2
 
18
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Затворете границата бе !!!
36
0
 
18
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Братя, и ние с жената и децата заминаваме след 2 седмици, шом на държавата й пука повече за сирийчетата, доообре!Призовавам всички разумни българи да се махаме оттук, хубава ни е земята, красива ни е природата и явно много *** я искат.А Волен им я даде на тепсия, ако не беше дал на ДПС такава власт, Турция нямаше да ни изпращат такъв дар под формата на бежанци-друговерци, кандидат терористи!Айде наздраве за майка България!
35
2
 
23
 
! Отговори
христо преди 10 години
Аз работя в Илиянци там работят много араби те не са никак по работата.Затова са в търговията на полето няма да ги видите .Всяка втора дума е за религия те искат да ви наложат тяхната религия в петък са пред джамията попитах няколко арабки ако се оженя за тях трябва ли да си сменя религията отговора беше да иначе нямало как да се оженим а мъжете могат да спят с която си искат. Българките масово са женени за араби заради парите или заради загара на кожата .Ако детето ви е леко по *** днк тес