Връщането на пушенето на закрито влезе в парламента

Здравният министър ще подаде ли оставка, ако поправката мине, пита Борисов
Обновена: 17 окт 2013 06:36 | 16 окт 2013 22:09, Красимир Ангелов
314
Връщането на пушенето на закрито влезе в парламента
Снимка: Reuters

Депутати от БСП внесоха в парламента законодателни промени за отмяна на тоталната забрана за пушене на закрито. Това стана днес следобед, след като във вторник парламентарната група на левицата даде зелена светлина, съобщава "Труд".

Либерализирането на режима за пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Основни фигури в кабинета „Орешарски“ обаче се обявиха против връщането на стария режим. Здравната министърка Таня Андреева е против, а срещу идеята се обяви и министърът на спорта Мариана Георгиева.

Днешното действие на "червените" депутати срещна острото недоволство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"БСП днес са внесли поправка в закона за здравето, с която се отменя пълната забрана за пушене на закрити обществени места“, съобщи в своя профил в социалната мрежа Facebook Борисов.

"Припомням, че още през лятото на 2010 година трябваше да влезе в сила пълната забрана, приета в мандата на тройната коалиция. Преди да изтече гратисният период депутати от ГЕРБ предложиха земенянето й с по-лек режим. Тогава БСП ни обвини в лобизъм.

Въпреки натиска от страна на бизнеса, ние приехме пълната забрана за пушене на закрити обществени места, защото смятаме, че здравето на хората е на първо място. Не на това мнение обаче са БСП и изглежда, че техните интереси са над народното здраве", заяви още бившият премиер.

По думите му днес е станало напълно ясно кои са лобистите в парламента.

"И искам да попитам здравната министърка, която ще запомним с това, че първите и думи на този пост бяха, че е против забраната, а по-късно явно претърпя катарзис и се отметна, ще си подаде ли оставката, ако мине поправката?", попита Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
7
 
! Отговори
az- преди 10 години
До SeishinBGАми точно за обществените места, които говориш хората, които пушат са огромно мнозинство.Неоспорим факт е, че в периода на отделните помещения това за непушачи винаги е било празно или полупразно. Поне в тези заведения, които аз ходя, а в повечето залите бяха чудесно отделени и тези за непушачи бяха на по-добри места и по-добре направени.А не виждам какво пречи на заклетия непушач да си седи там, като толкова му пречи.
74
7
 
9
 
! Отговори
оставка преди 10 години
приятели, единствения начин да се противопоставим на тези купени продажници, които уж са там за наше добро, а всъщност с този закон искат да ни убиват масово и още по бързо, е да излезем пак масово и да ги спрем и за тази поредна наглост,а и по принцип. Крайно време е стига геноцид, лобизъм и държавна сигурност!
73
3
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
ДоИскам НЕ да има "ЗАБРАНА", а да бъдат удовлетворени исканията И на двете страни.Като бивш пушач (аз), " az-" мога да бъда критичен и към двете страни.СЕГА съм НЕПУШАЧ от 20 години.Искам да не ме трови никой с дима си.;-)
72
6
 
5
 
! Отговори
Филио преди 10 години
До az-Тогава излез на вън и си пуши!
71
7
 
6
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Очивидно и ясно е, че слабоумните ГЕЙБерастки комнуяги, агенти и функционери незнаят и изглежда не си спомнят за дву-компартаментния модел на заведенията.Аз съм сигурен, че с вашите кухи тикви можете да разбиете разделителната фасада в едно кафе и да се насадите при пушачите и да кажете, че са комунисти, но нас това не ние касае.Ние сме в ЕС и на закрито трябва да може да се пуши при съотвените условия!Сега,можете да продължите да търкате ръце, докате вашите бунтовници избиват Сирийски деца.
70
4
 
8
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
До az-Виж, не залеймявам пушачите. Реално забрана за пушенето няма, а има забрана за пушенето на обществени места където в повечето случаи повечето от хората не са пушачи. Съгласен съм да се стигне и до консенсус за отделни отделения, но като цяло въпроса е едните да не пречат на другите. Като пушачи, вие не можете да усетите какво е да дишаш задимен въздух и да се прибираш вкъщи мирешещ на цигари. Не мисля, че е кой знае какво усилие да излезнеш, за да си удовлетвориш своята наслада...
69
3
 
6
 
! Отговори
BGN преди 10 години
В заведения за хранене, офиси, на работното място, градски транспорт, обществени сгради, ПЪЛНА ЗАБРАНА, в кафенета, по преценка на собственика, или се пуши или не !!!
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно хубаво нещо направено от нашите политици за последните 20 години и решиха да се поправят, за да не си развалят имиджа!!!!!!!!
67
4
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
До FilioЗа кво ще си поговориш с тях? Сериозно дай едно научно доказателство, че цигарите причиняват каквото и да е. Защото аз наистина такова не съм чувал и не знам да има :).Всяко нещо в природата за едни неща е вредно, а за други полезно. Пушенето не прави изключение, а избора е твой.
66
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До SeishinBGСякаш излезе от моите клавиши, SeishinBG...;-)
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушач означава тежка диагноза. Особено в най-новото време, когато пушенето е типично занимание само сред най-изостанали общества. В напредналите общества пушат недоразвитите мозъчно. Опасен е и фактът, че маса недоразвити мозъци мвасово се сдобиват с дипломи за висше и нагоре образование. Та оттам и редица наблюдавани явления, както и последната отмяна на забраната. Очаква се забрана на отмяната, за да не стане нацията жертва на жертвите на диагнозата "пушач". Ние сме страна на чудеса. Без край?
64
4
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Гражданин на РБЧестно казано не съм забелязвал подобно нещо. Сигурно го има разбира се, но то и при пълна забрана пак си го има :).Както и да е. До сега не съм видял нито един проблем да се реши с инат и забрани. И с този няма да стане. Не случайно тази забрана започна да пада в много страни и най-вероятно ще падне до няколко години навсякъде. Просто е глупава.
63
2
 
3
 
! Отговори
Roki преди 10 години
O Boko purata se obadi,duhai go Tikvo v Ada da gorish
62
4
 
8
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
С нетърпение очаквам следващия им законопроект за разрешаване на пикането в обществени басейни!
61
5
 
8
 
! Отговори
Filio преди 10 години
Искам депутатите които внесоха законопроекта - Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов - да дадат по-една кутия цигари на децата си или на внуците си. След като бъдат изпушени догава отново да си поговорим - ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
60
6
 
6
 
! Отговори
A:3 преди 10 години
Оня ми пуши в лицето, аз му пръцкам в нослето. И оня ми налита на бой. Сякаш моето е по-лошо.
59
5
 
7
 
! Отговори
BGN преди 10 години
EE който не иска да му е задимено да отиде в кафенета, които ще са за непушачи, 'къв е проблема :) ???
58
5
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До SeishinBGМного интересни разсъждения :). Много ми е любопитно кола ползваш ли или ходиш на работа с колело? Храниш ли се здравословно или не, движиш ли се на чист въздух поне по час на ден (до колкото го има в града), колко дървета си посадил в живота си, ползваш ли контейнери за разделно събиране и връщаш ли си найлоновите пликчета за рециклиране?Ако отговорите на всички тези въпроси са ДА ще те разбера, но ако между тях има НЕ-та това, което пишеш си е обикновена непушаческа демагогия
57
9
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До az-az-,моите лични наблюдения, в заведенията, които посещавам, са, че пушачите не се СЪОБРАЗЯВАТ къде пушат. Защото за тях този процес е естествен. Много пъти съм ги предупреждавал любезно, че не бива да пушат в съответния НЕПУШЕЩ отсек на заведението. ТЕ ми се зъбят, че СОБСТВЕНИКА на заведението им разрешава да ПУШАТ където и да е.Е, "варварска държава" ли сме ИЛИ не?Слаб държавен контрол... Слаба държава.Елементарно, Уотсън!;-)))
56
4
 
10
 
! Отговори
lai...ri преди 10 години
всичко друго ни е наред, само това остана. 1000 по-налижащи проблема има, но нашите законодатели избраха този проблем. Всъщност откак са на влст само плюят ГЕРБ (не, че нямат за какво). Дебелан Пеевси нямаше ли акции в Булгартабак???